Cadastrarea terenurilor agricole poate opri valul de investitori straini. Guvernul Romaniei a aprobat saptamana trecuta, printr-o ordonanta de urgenta, cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinta venita din partea mai multor fermieri. Guvernul si-a motivat decizia prin importanta pe care o are cadastrarea pentru fermieri in accesarea fondurilor europene pe exercitiul financiar 2015-2020 si in obtinerea subventiilor, care vor fi acordate doar pe baza identificarii cadastrale a terenurilor. Noul act normativ precizeaza ca primariile vor primi finantare din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru intabularea terenurilor agricole, pe baza unui contract anual de finantare. Bugetul alocat de agentie in acest an este de 90,7 mil. euro, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ultimii in UE la autostrazi: mega-lista sporurilor si beneficiilor date angajatilor statului care ar trebui sa le faca.Fidelitatea e obligatie de serviciu la CNADNR, prevazuta in contractul colectiv de munca al companiei de stat. Iar angajatorii investesc mult ca sa-si fidelizeze salariatii: toti primesc tichete de masa, tichete cadou - de Pasti si Craciun si pentru copiii salariatilor, salariatii care ies la pensie pentru limita de varsta primesc ajutor egal cu 10 salarii de baza, au prioritate la angajare fostii salariati ai Companiei, orfanii sau vaduvele lor, dar si pensionatii temporar. Unii dintre angajati primesc locuinte de serviciu, echipamente, produse de igiena si mancare. Compania ofera de la spor pentru activitate neintrerupta in Companie, spor de vechime de pana la 30% din salariul de baza, spor pentru cumul de functii. Compania premiaza salariatii care devin parinti si ofera burse studentilor ca sa-i atraga in Companie. Nu in ultimul rand, Compania ofera pana la 30 de zile de concediu de odihna anual si multe alte zile libere salariatilor sai, anuntaEconomica.net.

Lira sterlina, la cursul minim al ultimilor 31 de ani. Lira sterlina s-a depreciat ieri, pe pietele externe, pana la cel mai redus nivel al ultimilor 31 de ani, in raport cu dolarul, ajungand sub cursul atins imediat dupa votul exprimat in referendumul din 23 iunie, pentru Brexit (iesirea Marii Britanii din UE). In raport cu euro, lira a scazut pana la cel mai redus nivel din 2013 pana in prezent, investitorii considerand ca votul pentru Brexit afecteaza increderea in economia Marii Britanii. Lira a coborat cu 1,8% pe parcursul zilei de ieri, la 1,3055 dolari - cel mai redus nivel din 1985. Ulterior, la ora 14.54, pe piata din Londra, lira avea un curs de 1,3070 dolari, cu 1,6% mai mic fata de ziua precedenta. Conform unui sondaj Bloomberg, lira va incheia acest an cu un curs mai mic de 1,30 dolari. In raport cu moneda europeana, lira a scazut ieri cu 1,8%, la 85,40 pence/euro. Mai devreme, moneda britanica atinsese 85,48 pence/euro - cel mai redus curs din octombrie 2013. Mentionam ca, ieri, Banca Angliei a relaxat cerintele de capital pentru banci si a promis ca va mai implementa masuri in vederea consolidarii stabilitatii financiare dupa decizia in favoarea iesirii din UE, informeazaBursa.ro.

Renault Clio RS facelift - Poze si detalii oficiale. Renault a publicat primele imagini si informatii despre Clio RS facelift. Modelul este disponibil cu doua motorizari si cu trei setari diferite de sasiu. Sub capota, Clio RS facelift poate veni cu motorul de 200 CP sau cu cel de 220 CP. De asemnea, clientii pot alege intre versiunea Sport, Cup sau Trophy, ultima dintre acestea fiind disponibila doar cu motorul de 220 CP. Totodata, varianta Trophy ofera si o garda la sol mai mica cu 20 de mm pe puntea fata, respectiv 10 mm pe puntea spate, pentru un plus de dinamica. De asemenea, versiunea Trophy integreaza si un sistem de evacuare semnat de specialistii de la Akrapovic si inspirat de conceptul Clio RS 16. Ca si pana acum, Clio RS facelift, indiferent de versiune, va fi disponibil doar cu transmisia EDC cu sase rapoarte, scrieAuto-Bild.ro.

Reguli noi pentru strainii care vor sa cumpere terenuri agricole. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, s-a intalnit astazi cu fermierii pentru discuta despre modificarile care urmeaza a fi aduse Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan. "Trebuie sa elaboram un act normativ prin care sa ne atingem obiectivele urmarite, anume ordonarea pietei funciare din Romania, crearea de exploatatii agricole competitive, protectia patrimoniului funciar national prin introducerea unor conditii bine-definite, clarificarea dreptului de preemptiune, dar care, in acelasi timp, sa respecte prevederile constitutionale si cele care ne revin prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana", a afirmat in cadrul intalnirii ministrul Achim Irimescu, anuntaCapital.ro.

Transportul cu avionul nu e un "lux". Companiile aeriene bat CFR la pret si cresc numarul de zboruri pe rutele interne. Ministrul demisionar al Transporturilor, Dan Costescu, a declarat ieri ca "trenul este un lux si oamenii platesc mai mult ca sa-l aiba". Un lux era si transportul cu avionul in urma cu cativa zeci de ani, insa dezvoltarea companiilor low-cost a facut ca harta Romaniei sa fie atractiva si pentru curse interne. Atat de atractiva, incat companiile aeriene cresc numarul de zboruri, incepand cu aceasta toamna. Declaratia Ministrului Transporturilor, Dan Costescu, a venit in contextul in care directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, spunea ca adevaratii competitori ai companiei feroviare de stat sunt firmele de transport rutier, si nu operatorii privati de transport pe calea ferata. Insa, competitia, atat pentru CFR, cat si pentru transportatorii rutier vine din partea companiilor low-cost care leaga deja orase importante din tara. Companiile aeriene Blue Air, Ryanair si Wizz Air cresc numarul de zboruri pe rutele interne. Iar durata un zbor este cel mult o ora, informeazaEconomica.net.