Guvernul analizeaza varianta de a angaja un singur salariat la stat in locul a doi care parasesc sistemul.Guvernul analizeaza posibilitatea implementarii principiului potrivit caruia, la fiecare doi angajati la stat care pleaca din sistem, sa fie angajat unul singur, a declarat, duminica, vicepremierul Costin Borc, in emisiunea "In fata ta" de la Digi 24. Intrebat daca sunt prea multi angajati in acest moment la stat, Borc a raspuns: "O parere proprie: da. Nu sunt un specialist in administratie publica, insa oamenii cu care ne intalnim in discutii, experti in administratie, spun ca, totusi, din punctul de vedere al administratiei, fata de alte tari nu o ducem foarte bine". Potrivit lui Borc, cu ocazia discutiilor pe marginea legii salarizarii sectorului bugetar, a propus si implementarea principiului "doi la unu", dupa modelul francez. "Am propus (principiul "doi la unu" - n.r.) in Guvern in discutiile pe legea salarizarii. Este un principiu care este acceptat de colegi. Nu vreau sa-mi arog aceasta idee, pentru ca este o idee pe care am vazut-o in Franta, era ideea de a diminua administratia intr-un mod simplu si corect si a nu face niste valuri de disponibilizari. Fiecare doi functionari care ies la pensie sau ies din sistem sa fie inlocuiti prin unul", a explicat vicepremierul, citat deCapital.

Business reportFoto: Colaj foto

Pe ultima suta de metri Legea HoReCa: Un hotel de lux va plati un impozit forfetar anual cat unul dintre angajatii sai. Legea care favorizeaza marii operatori in fata IMM-urilor din Turism a fost votata.Camera Deputatilor a votat marti ￯ dupa luni de controverse si retrimiteri la dezbatere - asa numita "Lege privind impozitul specific unor activitati". Legea se refera, in speta, la introducerea impozitului forfetar in asa numita industrie HoReCa - industria turismului. Desi, initial, ratiunea legii era stimularea investitiilor mici si mijlocii in turim, modul in care se calculeaza impozitul forfetar favoriozeaza drastic marii operatori din industria hoteliera si a restaurantelor. Incercand sa conserve ratiunea pentru care e nevoie de o astfel de facilitate pentru IMM-uri, guvernul isi conditionase avizul favorabil doar pentru plafonul maxim de 500 de mii de euro cifra de afaceri anuala. O bodega de maximum 50 mp de la marginea Bucurestiului plateste jumatate din cat plateste un retsurant de lux din Centru, potrivitCurs de Guvernare.

De ce vor trebui sa investeasca mult petrolistii romani.Mentinerea actualului nivel al extractiei de petrol si gaze din Romania necesita investitii anuale uriase, pentru ca productia sufera un declin natural de 10%, potrivit portalului desprepetrol.ro, lansat de ROPEPCA. Romania este statul din care s-a extras petrol prima data in lume, a amintit Dan Apostol, secretar general ROPEPCA, pentru Romania libera. "Toate zacamintele noastre sunt zacaminte mature, cu o perioada indelungata de in care au fost exploatate. Maximul de productie a fost prin anii '70. Declinul natural se resimte deja. Din peste 9.000 de sonde petroliere pe care le avem in Romania, marea lor majoritate sunt pe zacaminte in curs de epuizare. Foarte putine zacaminte noi au fost descoperite si date in exploatare", a explicat reprezentantul ROPEPCA. Astfel, productia sufera de un declin natural de 10%."Gradul de epuizare al rezervelor actuale este de 87%. Fara investitii, productia de titei a Romaniei se va epuiza in 12 ani, iar cea de gaze naturale in noua ani", arata website-ul desprepetrol.ro. In acest moment incercam sa extragem petrol de la mare adancime, cu tehnologii mai avansate, noteazaRomania Libera.

Lista sporurilor de la stat. Ministerul Afacerilor Externe: beneficii generoase pentru angajati si familii.Economicava prezinta lista completa a sporurilor pe care le primesc angajatii de la stat. Astazi va spunem beneficiile generoase pe care le primesc angajatii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), dar si familiile acestora. Spor de cifru de stat si spor pentru conditii vatamatoare, acordate personalului MAE. Familiile personalului trimis in misiune permanenta la misiunile diplomatice si la oficiile consulare beneficiaza de intreaga protectie a Ministerului: de la indemnizatii lunare pentru partenerul de viata si fiecare copil al salariatului MAE, plata taxei de scolarizare a copiilor care invata in tara in care lucreaza parintele, pana la acoperirea cheltuielilor lunare de intretinere a locuintei pentru familiile salariatilor, ramase in tara.

Ford Focus RS ￯ Cand ratiunea lasa loc pasiunii.In acest test nu ne vom concentra prea mult pe date tehnice, pentru ca Focus RS este o masina care naste emotii prea puternice pentru a fi cuantificate in cifre. Imi amintesc foarte bine momentul in care ma pregateam sa urc pentru prima data la volanul vechiului Focus RS: "Are 305 CP doar pe puntea fata. Trebuie sa fie un esec", gandeam eu. Si cat de tare m-am inselat. Nu doar ca masina nu a fost un esec, ci o revelatie incredibila pentru segmentul hot-hatch- urilor. Timpul a trecut si am ajuns foarte aproape de prima intalnire cu noua generatie a lui Focus RS. Cu ce idee am plecat spre primul test cu acesta? "Masina asta trebuie sa fie rapida, dar e clar pozitionata sub hatch-urile rapide de la constructorii premium", anuntaAuto-Bild.ro.

Raiffeisen Bank: Se scumpesc creditele in lei din cauza cresterii dobanzilor.Cresc dobanzile la creditele in lei, cred economistii uneia dintre cele mai mari banci din Romania. Scumpirea creditelor nu este singura veste proasta: vor creste si costurile datoriei de stat, iar perioada premergatoare alegerilor parlamentare din noiembrie ascunde riscuri atat din punct de vedere al "cheltuieilor electorale", cat si din perspectiva increderii investitorilor, carora nu le convin perioadele de tensiune politica. Indicele ROBOR, in functie de care sunt stabilite dobanzile la creditele in lei, s-a plasat in trimestrul al doilea la niveluri minime, cu mult sub dobanda de politica moentara, datorita lichiditatii suplimentare din piata, informeazaEconomica.

Statul a incasat peste 20,4 milioane euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, in iunie.Statul a incasat peste 20,4 milioane de euro, in iunie, in urma comercializarii pe platforma de licitatie comuna a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente instalatiilor stationare, se arata intr-un document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Astfel, in iunie au fost comercializate peste 3,6 milioane certificate aferente instalatiilor stationare, in valoare de circa 20,456 milioane euro. In ceea ce priveste certificatele aferente sectorului aviatie, nu s-a comercializat nimic. In luna ianuarie, Finantele au incasat peste 16,5 milioane euro din astfel de certificate, in februarie circa 18,7 milioane euro, in martie suma de 17,9 milioane euro, in aprilie - 18,8 milioane euro, iar in mai - 14,9 milioane euro. Potrivit datelor MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme - EU ETS) s-a aplicat in prima faza pentru perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2007, iar a doua faza a schemei se desfasoara in perioada 2008 - 2012, corespunzand primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto, noteaza Capital.