Romania se pregateste sa construisca doua depozite pentru desurile radioactive, scrie publicatia maghiara Heti Vilaggazdasag, citata de Rador. Deocamdata, populatia nici nu a fost consultata, dar la Bucuresti s-a anuntat deja oficial ca in localitatea Saligny de langa Constanta se va construi, pana in 2014, un depozit pentru deseuri radioactive, in care s-ar depune "gunoiul" provenit de la centrala nucleara de la Cernavoda.

Potrivit unor estimari, cheltuielile s-ar ridica la 180 de milioane de dolari, iar banii vor fi pusi la dispozitie de Nuclearelectrica din viitoarea taxa de 2 euro/megawattora care va reveni energiei electrice vandute. La Saligny se vor depozita doar deseuri mediu si slab radioactive, iar materialele puternic iradiante vor fi plasate intr-un alt loc, tinut deocamdata secret. Cheltuielile pentru acest depozit ar ajunge la un miliard de dolari.

In momentul de fata, deseurile provenite din cele doua blocuri ale centralei sunt tinute in recipiente speciale aflate in incinta, dar odata ce vor fi terminate celelalte doua unitati, acest depozit va deveni inapt pentru depozitarea sigura si pe termen lung a deseurilor.

Prin viitorul depozit de la Saligny se va putea solutiona si problema deseurilor radioactive provenite de la Institutul de Cercetari Nucleare de la Magurele, din apropierea Bucurestiului. Deseurile acestea, reprezentand combustibilul centralei sovietice cumparate in anii '50, sunt in momentul de fata depozitate in 45 de butoaie de otel si se preconizeaza trimiterea lor inapoi in Rusia.