Pretul apartamentelor vechi va creste cu 50% in acest an, comparativ cu 2006, datorita cererii ridicate de pe piata si a ofertei insuficiente de apartamente noi. In Bucuresti, pretul unei garsoniere a ajuns deja la 65.000-70.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere – la 105.000-135.000 de euro, infirmand prognozele anterioare ale analistilor, care estimau cresteri medii doar de 10-15% pentru acest an, pe segmentul apartamentelor vechi.

Expertii imobiliari remarca, printre punctele tari ale pietei rezidentiale in 2007, explozia creditului ipotecar, reorientarea dezvoltatorilor imobiliari catre terenurile situate la periferia marilor orase, pentru ridicarea unor noi cartiere, precum si cresterea ritmului investitiilor imobiliare (reflectata in performantele sectorului constructiilor), in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare internationale.

Ca puncte slabe ale pietei sunt mentionate: numarul insuficient de locuinte noi finalizate, scaderea numarului tranzactiilor (ca urmare a preturilor mari) si accesul limitat al romanilor la locuintele noi, care sunt cumparate in faza de proiect preponderent de catre straini.

Romania Libera