Romania a avut a doua crestere anuala a lucrarilor de constructii din UE in luna mai.Romania se situeaza pe locul secund in Uniunea Europeana la cresterea lucrarilor de constructii in mai 2016 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in urcare cu 7,5%, fiind devansata doar de Suedia, cu 14,4%, potrivit Oficiului European de Statistica (Eurostat). La nivelul Uniunii Europene (UE 28), lucrarile de constructii au scazut cu 1,1%, iar in zona euro acestea au inregistrat o diminuare de 0,8%. In randul statelor membre, cele mai mari scaderi ale lucrarilor de constructii s-au inregistrat in Ungaria - minus 26,6%, Slovenia - minus 21,2%, si Polonia - minus 13,8%. In schimb, in luna mai 2016, comparativ cu aprilie 2016, Romania a avut a doua scadere din UE a lucrarilor de constructii, de minus 3%, doar Italia inregistrand o contractie superioara, minus 3,6%. La nivelul Uniunii Europene (UE 28), lucrarile de constructii au scazut cu 0,7%, iar in zona euro acestea au consemnat o diminuare de 0,5%, scrieCapital.

Business reportFoto: Colaj foto

Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020. Implicatiile legislative si bugetare.Premierul Dacian Ciolos a prezentat marti noua Strategie Nationala Anticoruptie - integritate, transparenta, educatie, in cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Justitiei si de Cancelaria Prim-Ministrului. "Aceasta strategie va fi adoptata in asa fel incat ea sa poata sa fie urmarita in aplicarea ei", a precizat Dacian Ciolos, in deschiderea dezbaterii. Mesajul esential transmis de premierul Ciolos in discursul rostit la Palatul Victoria: "Ce se va intampla dupa acest guvern depinde in mare masura de fiecare dintre noi, depinde de votul pe care il vom da la alegerile parlamentare de la sfarsitul anului, depinde de modul in care fiecare dintre noi ne vom manifesta asteptarile ca cetateni de la statul roman. Ar trebui sa intram din ce in ce mai mult intr-o democratie participativa de la una pasiva", relateazaCurs de Guvernare.

Speculatorii straini au 100.000 de hectare de pamant romanesc. Noii latifundiari sunt mari banci si fonduri de investitii.Institutiile financiar-bancare au acumulat in ultimii ani peste 100.000 de hectare de teren arabil in Romania. Sunt nume importante precum Rabobank, una dintre cele mai importante banci olandeze, grupul italian Generali sau Insight Investment din Marea Britanie. Le cumpara in general pentru a le arenda si a le revinde peste cativa ani in contextul in care hectarul romanesc este mult mai ieftin decat in alte state, iar valoarea lui creste exponential. Institutii bancare, fonduri de investitii, agentii imobiliare, fonduri de pensii si companii de asigurare au ajuns de multi ani pe lista proprietarilor de terenuri arabile din Romania. Atrasi de preturile inca foarte mici, de legislatia permisiva si de atractivitatea lor pentru cei care doresc sa faca agricultura, investitorii au pariat pe un business aproape sigur, relateazaEconomica.

Tara laptelui neortodox din punct de vedere vest-european.Statele membre UE sperau luni ca Executivul comunitar va prezenta un pachet de masuri de stimulare a producatorilor, pentru ca acestia sa-si diminueze productia de lapte, pentru a ajusta oferta la nivelul cererii si a permite preturilor sa-si revina. Care sunt implicatiile asupra Romaniei? Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), arata ca au existat discutii mai vechi si propuneri si la Consiliul UE, privind reducerea productiei de lapte. Ele insa nu au fost agreate de catre tarile mari producatoare. "Dupa aparitia embargoului rusesc, in anul 2014, prin lunile iulie-august, care s-a suprapus cu desfiintarea cotelor de lapte, la 1 aprilie 2015, ideea a fost sa se reimplementeze sistemul de cote, ca o solutie-tampon la embargou, astfel ca marii producatori sa nu mai produca atat de mult pentru piata europeana", explica expertul, citat deRomania Libera.

Mercedes-Benz Future Bus - Transportul in comun devine autonom.In urma cu cativa ani, Mercedes-Benz a prezentat conceptul Future Truck, camionul capabil sa mearga in modul autonom pe autostrazi. Dar Mercedes-Benz nu a pierdut vreamea, iar acum nemtii ne-au facut cunostinta cu Future Bus. Descris drept mijlocul de transport in comun al viitorului, autobuzul germanilor a parcurs cu succes 20 de kilometri in modul autonom in Amsterdam. Future Bus dispune de sistemul CityPilot care ii permite vehiculului sa mearga autonom cu viteze de pana la 70 km/h, scrieAuto-Bild.ro.

Mugur Isarescu s-a imbogatit cu 120.000 de lei in ultimul an.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a sporit numerarul din conturile bancare, dar si valoarea colectiilor numismatice, de bijuterii, si de arta pe care le detine. Nu a cumparat si nici nu a vandut proprietati, dar a crescut imprumuturile acordate propriei firme, Mar SRL. Aproximativ 120.000 de lei. Acesta suma plusul pe care si l-a adaugat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in ultimul an, potrivit declaratiei de avere intocmita in 14 iunie 2016 si publicata recent pe site-ul bancii centrale. Mugur Isarescu are 12 conturi curente si depozite bancare, deschise la doua banci, BCR si Unicredit. Conturile curente sunt in lei (moneda in care Isarescu isi pastreaza majoritatea economiilor), euro si dolari, iar depozitele bancare doar in dolari si euro. Daca ne referim la ce are in banci, este mai bogat cu 105.500 de lei, si aproape 1.600 de euro si 1.100 de dolari. In total, Isarescu avea, la cele doua banci, circa 494.000 de lei, 23.300 de euro si circa 10.700 de dolari, informeazaEconomica.