Industria romaneasca de petrol si gaze, pe "roller coaster". TOPUL marilor jucatori. Cotatia titeiului arata exact cum a evoluat industria oil&gas in ultimii doi ani. Cu pante abrupte si cu suisuri domoale, aceasta piata a trecut printr-o perioada nefasta cu bugete taiate, planuri refacute si proiecte abandonate.Daca in urma cu exact doi ani nimic nu prevestea ce se va intampla in aceasta industrie, din septembrie 2014 au inceput ingrijorarile. In prima faza, principalii jucatori nu se asteptau la scaderile bruste care au urmat. Punctul culminant a avut loc chiar in prima luna a anului trecut, cand cotatia titeiului coborase sub pragul de 50 de dolari/baril. Dupa o prima runda de bugete si planuri refacute a urmat linistea. Doar ca era linistea de dinaintea furtunii, intrucat de la o cotatie medie de 62 dolari/baril, cat era in luna iunie, petrolul a incheiat ultima luna din an la un pret de 38 de dolari/baril, relateaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Analiza Keysfin: Vara lui 2016, cea mai profitabila din ultimii 10 ani pentru turismul romanesc. Multi dintre turistii romani, dar si straini, s-au reorientat catre Litoralul romanesc si Delta Dunarii, asta pe fondul atacurilor teroriste care au avut loc in destinatii de vacanta preferate de roman, arata o analiza realizata de Keysfin. Astfel, peste patru milioane de turisti ar urma sa cheltuie, in acest an, in sezonul estival, peste 1,4 miliarde de lei pe servicii de cazare si masa. Numarul turistilor care au vizitat Dobrogea (Litoral si Delta Dunarii) a crescut semnificativ in ultimii ani, pe fondul dezvoltarii ofertei de servicii de calitate. Daca in 2010 erau inregistrati oficial 3,04 milioane de turisti romani, numarul acestora a crescut sustinut in urmatorii ani, la 3,23 milioane in 2011, 3,57 milioane in 2012, 3,27 milioane in 2013, 3,37 milioane in 2014 respectiv 3,80 milioane de turisti in 2015, anunta Economica.net

Situatia fondului de pensii, tot mai precara: Incaseaza din ce in ce mai putin din contributii si trebuie alimentat substantial din alte taxe.Veniturile curente, din contributii de asigurari, ale bugetului de pensii scad cu 1,55 miliarde lei, in timp ce subventia, suma transferata de la bugetul de stat, trebuie marita cu 1,42 miliarde lei, potrivit primei rectificari de buget din acest an, care arata ca situatia sistemului public de pensii este tot mai precara. Conform bugetului aprobat la sfarsitul lui 2015 pentru 2016, cheltuielile bugetului de pensii erau prognozate la 52,5 miliarde lei. Doar 72,3% urma sa se incaseze din contributii, restul fiind transferat de bugetul de stat, adica din alte taxe si impozite sau din imprumuturi. In aceste cheltuieli nu sunt incluse cele cu pensiile speciale care se platesc din bugetele altor ministere care au primit, la randul lor, alocari suplimentare pentru acest an, relateaza profit.ro.

Piata imobiliara isi revine, chiriile cresc. Isi revine piata imobiliara, dar vestea nu este una buna pentru toata lumea. Cei care sunt acum in cautarea unui loc pe care sa il inchirieze trebuie sa se astepte sa plateasca mai mult decat au platit anul trecut. O analiza asupra chiriilor arata ca proprietarii cer mai multi bani, mai ales in marile orase universitare. Este abia august, studentii incep cursurile in octombrie, dar proprietarii speculeaza momentul. In Bucuresti, spre exemplu, chiriile au crescut cu trei procente. La Cluj insa, unde dincolo de centru universitar, orasul s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere economic, ceea ce inseamna ca atrage forta de munca si din alte orase, sumele pe care proprietarii le cer pentru casele lor sunt cu peste zece la suta mai mari, informeaza Digi 24.

Companiile de bricolaj au devenit experte in mestesugul profitului. Pentru piata de bricolaj, anul 2015 s-a dovedit unul roditor. Marii jucatori au inregistrat cresteri semnificative, fapt care le permite sa-si planifice cu incredere urmatoarele investitii. Cele mai multe companii din domeniul bricolajului au inregistrat cresteri spectaculoase anul trecut. Cu toate acestea, pe piata nu au fost numai povesti de succes. Toata lumea a fost surprinsa de insolventa anuntata de Ambient, afacerea antreprenorului Ioan Ciolan. Este vorba despre un business care, in urma cu cativa ani, parea solid. Atunci se afla chiar in top 3 al celor mai mari jucatori pe piata locala de profil. In toamna lui 2015, retailerul specializat in distributie de material de constructii a intrat in insolventa. Fata de vanzarile din 2012, anul trecut afacerile Ambient au scazut de trei ori, la mai putin de 50 de milioane de euro, in timp ce pierderile au atins pragul de 26 de milioane de euro, scrie Capital.

Vanzari globale: Volkswagen ramane pe primul loc, Toyota are probleme de productie. Toyota a reusit ca in ultimii patru ani sa ramana pe prima pozitie in topul producatorilor auto. Din pacate, japonezii au probeleme de productie, iar acest lucru ii ajuta din plin pe cei de la Volkswagen. Chiar daca scandalul Dieselgate inca nu s-a incheiat, nemtii reusesc un 2016 extrem de bun. La finalul primului trimistru nemtii se aflau pe prima pozitie cu 2,5 milioane de masini, in timp ce Toyota se vedea nevoita sa se aseze pe locul secund cu 2,46 de milioane de exemplare, anunta auto-bild.ro.