Primele efecte ale legii hipermarketurilor: Produsele românești se răresc pe rafturi. Legea care impune ca hipermarketurile să vândă mai multe produse româneşti are un efect de bumerang şi ameninţă chiar prezenţa acestora pe rafturi. Problemele neprevăzute de iniţiatori apar acum în renegocierea contractelor dintre producători şi comercianţi. Primele probleme de care se lovesc producătorii dar şi comercianţii se referă la încheierea unor noi contracte, conforme cu noua legislaţie. Actul normativ lasă loc de multe interpretări motiv pentru care ambele tabere stau la masa negocierilor cu avocaţii lângă ei. „S-a creat un blocaj. Există riscul să scadă comenzile hipermarketurilor, în condiţiile în care trebuie să factureze toată marfa la recepţie. Iar majorarea costurilor de logistică nu va fi rentabilă pentru comercianţi, dacă livrarea se face mai des. Legea nu are norme de aplicare şi nu reglementează aceste probleme. Riscăm să vedem exact efectul contrar al legii, respectiv ca rafturile să se golească“, a explicat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum s-au impartit banii pe piata smartphone-urilor in 2016. Topul castigatorilor. Samsung a reusit sa se reinventeze, rafinand designul de succes de anul trecut; Apple pare incoltita si cauta inspiratie, care ar putea veni in toamna prin iPhone 7; HTC isi revine dupa ani de deriva printr-un produs de nisa, care nu este smartphone. Economica.net face o sinteza a afacerilor principalilor producatori de smartphone-uri pana acum in 2016. Veniturile generate de iPhone in perioada aprilie-iunie, al treilea trimestru al anului fiscal 2016 pentru Apple, au scazut cu 23% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 31,3 miliarde de dolari la 24 miliarde de dolari. IPhone-ul, principalul motor de crestere al Apple in ultimii noua ani, care ajunsese sa genereze 60% din venituri, a ajuns in acest an produsul cu cea mai abrupta crestere din portofoliul companiei. De vina sunt mai multi factori: stagnarea pietei smartphone-urilor in general, ajunsa la saturatie; efectul de baza - 2015 a fost un an record pentru companie; si amanarea achizitiei unui nou iPhone de catre clienti in asteptarea noului model, anuntaEconomica.net.

Cine ne produce deficitul comercial. Deficitul extern din comertul exterior al Romaniei s-a concentrat in relatiile comerciale cu sapte tari, care insumeaza 130% din acest deficit, potrivit datelor publicate de INS pentru anul 2015. China figureaza pe primul loc, cu un sold negativ pentru noi de 2,36 miliarde euro si un grad de acoperire al importurilor prin exporturile efectuate de doar 19%. Explicatia nu este data atat de volumul importurilor din aceasta tara, care ocupa locul sase si sunt de aproape cinci ori mai mici decat cele provenite din Germania si sub jumatate din cele de origine italiana, cat de exporturile noastre relativ slabe pe aceasta relatie, care nu prind nici macar locul 20 pe partea livrarilor de marfuri catre strainatate, informeazaCursdeguvernare.ro.

Volkswagen Crafter - Primele imagini oficiale cu noul caraus german. Volkswagen a publicat primele imagini oficiale, dar si primele informatii cu noua generatie Crafter. Carausul germanilor va fi disponibil in patru modele de baza, iar clientii vor putea alege intre trei versiuni de lungime si trei inaltimi diferite ale plafonului. Pe scurt, nemtii au facut din Crafter un model care poate fi personalizat usor in functie de necesitatile fiecaruia. In plus, noul Volkswagen Crafter va fi disponibil cu tractiune fata, spate sau alaturi de sistemul de tractiune integrala 4Motion. Sub capota lui Volkswagen Crafter, clientii vor avea la dispozitie noua unitatea EA 288 Nutz de 2,0 litri diesel. Aceasta va fi disponibila in versiunile de putere de 102 CP, 122 CP, 140 CP si 177 CP. Resursele motorului vor putea fi manageriate fie cu o cutie automata, fie cu una manuala, scrieAuto-Bild.ro.

Noi modificari ale Codului fiscal. Facilitati in cercetare si agricultura. Noi modificari aduse Codului fiscal vor intra in vigoare de la 1 august 2016. Este vorba de facilitati fiscale care vizeaza domeniul cercetarii si al agriculturii (OUG 32/2016). Cercetatorii vor fi scutiti de impozit la fel ca IT-istii. Mai precis, vor fi introduse in categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare - dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica Conditiile de aplicare a facilitatii vor fi detaliate printr-un ordin comun al ministrilor economiei, finantelor, muncii si agriculturii. In prezent, sunt scutiti de impozitul pe venit salariatii care creeaza programe pentru calculator. Si in acest caz criteriile pentru acordarea facilitatii sunt prevazute intr-un ordin si vizeaza situatii precum incadrarea in organigrama societatii, venitul obtinut de societate pentru fiecare angajat din aceasta activitate etc. Pana in 2015, specializarea absolvita era, de asemenea, un criteriu, anuntaCapital.ro.

Cati bani fac cele mai vechi magazine din Bucuresti. Prea putine magazine din magazinele care au fost deschise in perioada comunista mai poarta si astazi acelasi nume. Magazinul Bucur Obor a fost deschis in 1977, avea 42.000 de mp, dintre care 32.000 de mp numia cu marfuri la vanzare. Afacerile Bucur Obor SA anul trecut au fost de 4,6 milioane de euro, in crestere cu 21% fata de anul anterior, potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucuresti. In magazinul Bucur Obor functioneaza mai multe magazine care comercializeaza diverse articole casnice, de imbracaminte, incaltaminte sau articole pentru casa. Un alt magazin care a fost deschis in urma cu 40 de ani este Unirea, detinut astazi de familia Adamescu. Listat pe Bursa de la Bucuresti, societatea raporteaza bilantul contabil impreuna cu rezultatele inregistrate si in magazinul Unirea Shopping Center din Brasov. Astfel, anul trecut, societatea a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 16 milioane de euro, in scadere cu circa 1,5 milioane de euro fata de 2014, arata datele remise de companie Bursei de la Bucuresti, informeazaEconomica.net.