Google a lansat in urma cu doua zile serviciul Books (Cautare de Carti) si in limba romana, deocamdata intr-o varianta beta. Utilizatorii romani de Internet vor putea astfel sa aiba acces la anumite carti in limba materna pe care le vor putea citi fie online, fie vor putea sa descarce in format pdf textul complet. Odata cu lansarea in limba romana, Google Cautare de Carti a devenit disponibil in peste 120 de tari, avand carti in mai mult de 100 de limbi.

„Suntem incantati ca Google Cautare de Carti este disponibil acum si in Romania. Dorim ca acest serviciu sa fie disponibil unui numar cat mai mare de persoane, in cat mai multe limbi, oriunde si oricand. Astazi facem primul pas in furnizarea catre utilizatori a unui numar mai mare de carti in limba romana”, a spus Santiago de la Mora, European Partnership Lead.

Cartile din baza de date Google Cautare de Carti deriva din doua surse: programul pentru parteneri si programul pentru biblioteci. Peste 10.000 de edituri din lume sunt inscrise in programul pentru parteneri, prin care pun la dispozitie cartile lor pentru ca Google sa le transpuna in format digital si respectiv sa le publice online, cu anumite restrictii de previzualizare. Utilizatorii pot cauta prin paginile cartii si, in acelasi timp, pot accesa website-ul editorului sau al distribuitorului online de unde pot cumpara cartea. De acum, Google le permite li editorilor si autorilor romani sa-si trimita cartile pentru a fi incluse in rezultatele de cautare Google. Interesant este si faptul ca cei de la Google nu au impus niciun fel de restrictii in ceea ce priveste tipul de carti ce vor fi publicate: de la cele care se adreseaza unui mare numar de cititori (cum ar fi asa-numitele Bestsellers) pana la cele “de nisa” (de exmplu, cautand la intamplare, am gasit o impresionata colectie de carti dedicate cultivarii ciupercilor comestibile, ba chiar a celor halucinogene).

Google Books in romana poate fi gasit la adresa: http://www.books.google.ro, desi intr-o prima faza probabil ca va mai trece ceva timp pana cand cautarile in romana la aceasta adresa sa genereze cartile dorite sau macar o parte a acestora.

Integral in Gandul