Tinerii romani intre munca si studii: o comparatie cu tarile UE.Romania figureaza in evidentele Eurostat drept tara membra UE in care proportia tinerilor care studiaza si lucreaza in acelasi timp este cea mai redusa. Doar 1,9% dintre cei intre 20 si 24 de ani s-au aflat in aceasta situatie anul trecut, comparativ cu o medie europeana de 16,9%. Mai mult, la noi tendinta este de scadere (de la 3,2%) in timp ce pe ansamblul UE se inregistreaza un trend crescator pe ultimii zece ani. In ceea ce priveste proportia persoanelor care nici sunt angajate in munca si nici nu se afla intr-o forma de pregatire sau studii, tara noastra apare in clasamentul UE pe locul al patrulea, cu 24,1%. Mai rau decat noi se mai pozitioneaza doar Italia (31,1%), Grecia (26,1%) si, de putin, Croatia (24,1%). Si aici, ne situam mult peste media europeana de 17,3% si pe o tendinta de crestere pronuntata pe parcursul ultimilor zece ani. De luat aminte, Polonia si Ungaria sunt foarte aproape de uzantele UE iar Cehia a coborat la acest indicator pana in apropiere de performantele tarilor nordice, plasate sub pragul de 10% si cu un record atins de o tara din afara UE dar urmarita de Eurostat, Islanda ( doar 5,6%). Pentru referinta si luare aminte in eventuale politici publice, trebuie subliniat ca noi am adaugat la tinerii care nici nu studiaza si nici nu lucreaza peste cinci puncte procentuale in plus si am trecut in spatele vecinei de la sud de Dunare si colega de val de integrare, Bulgaria. Aceasta a venit in sens invers, dinspre 29,3% in anul 2006 si a coborat la 24,0% in 2015, anuntaCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Tot mai multe produse agroalimentare din import, pe rafturile din Romania. Deficitul a ajuns la 600 milioane de euro.Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a adancit la 569,6 milioane de euro in primele cinci luni din 2016, pe fondul reducerii exporturilor cu 6,6% si al majorarii importurilor cu 13%, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) citate de Agerpres. "In primele cinci luni din 2016, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a adancit la 569,6 milioane de euro, cu 421,5 milioane de euro mai mare fata de soldul negativ consemnat in acelasi interval din 2015. Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 1.913,7 milioane de euro, in scadere cu 6,6% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in timp ce importurile au urcat pana la 2.483,3 milioane de euro, reprezentand un salt de 13%, determinat exclusiv de sporirea achizitiilor de produse agroalimentare din zona intracomunitara", arata datele MADR. In primele 5 luni din 2015, Romania inregistra un deficit pe balanta balanta comerciala cu produse agroalimentare de 148,1 milioane de euro. Potrivit statisticii MADR, tigarile, graul si porumbul sunt produsele care au adus cele mai mari incasari din exporturi in primele 5 luni din acest an, respectiv 969,6 milioane de euro. Astfel, in perioada mentionata au fost exportate in spatiul intra si extracomunitar 24.900 tone de tigari, in valoare 354 de milioane de euro, doua milioane de tone de grau (345,3 milioane de euro) si 1,063 milioane de tone de porumb (270,3 milioane de euro), scrieCapital.

Romania cumpara mai mult decat vinde.Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a adancit la 569,6 milioane de euro in primele cinci luni din 2016, pe fondul reducerii exporturilor si al majorarii importurilor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres. "Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 1.913,7 milioane de euro, in scadere cu 6,6% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in timp ce importurile au urcat pana la 2.483,3 milioane de euro, reprezentand un salt de 13%, determinat exclusiv de sporirea achizitiilor de produse agroalimentare din zona intracomunitara", arata datele MADR. Potrivit statisticii, tigarile, graul si porumbul sunt produsele care au adus cele mai mari incasari din exporturi in primele 5 luni din acest an, respectiv 969,6 milioane de euro. Astfel, in perioada mentionata au fost exportate in spatiul intra si extracomunitar 24.900 tone de tigari, doua milioane de tone de grau si 1,063 milioane de tone de porumb. Pe de alta parte, au fost inregistrate scaderi la exporturile de ulei de floarea-soarelui (-29,7 milioane euro), orz (-27,6 milioane euro), turte din extragerea grasimilor vegetale (-15,9 milioane de euro), boabe de soia (-7,4 milioane de euro), carne de pasare (-6,5 milioane de euro) si seminte de rapita (-2,5 milioane de euro). In ceea ce priveste importurile de produse agroalimentare, in primele 5 luni din acest an, topul a fost dominat de produsele de brutarie, patiserie si biscuiti cu o valoare de 97,1 milioane de euro, de carnea de porc - 96 de milioane de euro si preparatele alimentare - 88,5 milioane de euro, potrivitRomania Libera.

Brexitul a crescut vanzarile in comert si turism. Britanicii recunosc beneficiile migratiei. Peste 8 din 10 britanici considera, dupa referendumul pentru iesirea din blocul comunitar, ca migrantii din UE care traiesc in Regatul Unit ar trebui sa li se permita sa ramana, anunaa The Guardian. Printre cei care impartasesc aceasta pozitie se numara si 77% dintre cei care au votat pentru iesirea din Uniune. Sondajul demonstreaza ca una dintre temele favorite ale celor care au facut campanie pentru iesirea din UE- migratia- a fost creata si intretinuta artificial. Si unele dintre pericolele indicate de cei care au facut campanie pentru ramanerea in UE par sa fi fost exagerate- The Guardian scrie ca vanzarile au crescut, inflatia ramane redusa, iar deprecierea lirei sterline a avut ca efect impulsionarea comertului si turismul. Datele privind migratia sunt continute de cel mai recent sondaj comandat de thinktank-ul British Future, care a declansat o "conversatie nationala" asupra migratiei, parte a unei analize extinse "a sistemului despre care se spune ca publicul si-a pierdut increderea". Raportul British Future realizat pe baza sondajului, intitulat "Ce urmeaza dupa Brexit", arata ca majoritatea britanicilor, desi ingrijorati de perspectiva unei posibile cresteri a migratiei, recunosc beneficiile pe care migrantii le aduc economiei si societatii in ansamblu, relateazaCurs de Guvernare.

Guvernul vrea sa inchida cadrul financiar 2007 - 2013 cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80%. Autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa inchida cadrul financiar 2007 - 2013 cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80% in conditiile in care, in acest an, au intrat efectiv in Romania trei miliarde de euro, ceea ce reprezinta un salt de 20%, afirma ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. "De cand Dacian Ciolos este prim-ministru au intrat in tara 3 miliarde de euro, absorbtie pe exercitiul 2007 - 2013. Am ridicat rata de absorbtie cu 20%, de la 1 noiembrie pana la 8 august. La finalul acestui an, estimam o absorbtie de 3,4 miliarde de euro, insa mai importanta este luna martie 2017, data la care ar trebui sa inchidem programele operationale 2007 - 2013. Vrem sa inchidem pe 80% rata de absorbtie. Se poate face daca pastram ritmul in care trimitem facturi la Comisia Europeana", a explicat ministrul Fondurilor Europene, duminica, la Digi 24. El a subliniat ca in cele 100 de zile de cand este ministru au fost lansate Ghiduri de 7 miliarde de euro pentru bugetul 2014 - 2020, iar din noiembrie 2015 au fost lansate ghiduri de 13,3 miliarde de euro, anuntaEconomica.

Vanzari in iunie 2016: Balonul de sapun.Tichetele Rabla au intrat pe piata in iunie si tot in aceasta luna s-au si epuizat. Aceasta bula de sapun ridica piata, dar nu pentru multa vreme. Programul Rabla ramane principalul motor al pietei auto romanesti, iar acest lucru se vede clar din evolutia vanzarilor de masini noi din luna iunie. La jumatatea lunii au intrat pe piata primele tichete Rabla, iar acestea s-au epuizat inainte de sfarsitul lunii. Influenta lor va continua (ceva mai slaba, insa) si in lunile viitoare, dar, chiar daca numarul tichetelor a fost suplimentat in iulie, acest balon de sapun nu va tine mult. In luna iunie au fost comercializate 12.562 de masini noi, cu 59,1% mai multe decat in luna mai si cu 24,2% mai multe decat in iunie 2015. Per total, in primul semestru al anului, vanzarile de masini noi au atins 48.451 de unitati, in crestere cu 6,1% fata de perioada similara din 2015, noteazaAuto-Bild.ro.

Asiguratorii RCA par sa-si fi impartit piata: fiecare segment, in functie de puterea motorului, are alt lider de pret ieftin.Asiguratorii care incheie polite RCA au inceput sa jongleze cu preturile in functie de interesele societatii, de nevoia de a castiga cota de piata sau de necesarul de cash al companiei. Anul acesta, clasamentul asiguratorilor care vand cele mai ieftine polite RCA s-a schimbat de cateva ori. Acum, fiecare segment de piata, in functie de puterea motorului, are alt lider de pret. Uneori asiguratorul cu cel mai mic pret pe un segment are cel mai mare tarif pe alt segment. Per total piata, RCA a crescut cu peste 30% de la inceputul anului pana in prezent. Astfel, daca la inceputul anului Euroins avea cele mai accesibile preturi pe aproximativ toate segmentele de masini, pana in 1200 cmc, 1.400-1.600, 1.800 - 2.000 si peste 2000 cmc, acum situatia s-a schimbat datorita modificarilor de pret operate de companii pe parcursul anului si fiecare segment are alt lider de pret. Dupa Euroins, ca lider al asigurarilor ieftine s-a pozitionat Asirom. In mijlocul verii, Allianz Tiriac trona incredibil pe locul intai, iar in prag de toamna reducerile masive operate de Uniqa Asigurari (30% in a doua jumatate a lui august fata de iulie) plaseaza compania pe primul loc. Mentionam ca, la inceputul anului, Uniqa avea cele mai mari preturi pe toate segmentele de piata RCA. La ora actuala, fiecare segment de piata, in functie de capacitatea cilindrica, are liderul sau de pret, atat pe zona de cel mai ieftin cat si pe zona cel mai scump. Astfel, pe segmentul de autoturisme cu capacitate cilindrica mica, pana in 1.200 de metri cubi, liderul pietei este Euroins. Spre exemplu, pentru o Toyota Yaris din Bucuresti fara evenimente, pretul unei polite variaza intre 258,23 si 577,88 lei pentru o polita incheiata pe sase luni si intre 491,47 lei si 790 lei pentru 12 luni. Cele mai ieftine polite pot fi contractate de la Euroins, urmata indeaproape de Uniqa, iar cele mai scumpe de la Allianz Tiriac si Asirom, anuntaEconomica.