Puterea de cumparare a salariului mediu net - deja echivalenta cu 934 de euro.Castigul salarial mediu net anuntat de INS pentru luna iunie 2016 a fost de 2.086 lei si a consemnat un plus de 0,7% fata de luna precedenta. Exprimat in moneda unica europeana, castigul salarial mediu net a fost de circa 463 euro. Cu acesti bani, s-au putut cumpara marfuri si servicii in echivalentul a 934 euro la preturile medii din UE (tinand cont de preturile mai mici de la noi). Deja cam mult pentru productivitatea autohtona. Puterea de cumparare s-a situat la +15,1% fata de cea inregistrata cu un an in urma, valoare ce a marcat o anumita stabilizare dupa tendinta de crestere din cele trei luni precedente. Romanii au ajuns cu veniturile reale din munca la 158,3% in raport cu referinta constituita de luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizarii preturilor). Va prezentam evolutia de la inceputul acestui an, luna de luna. Aceasta arata o crestere a veniturilor din salarii de aproape sapte procente pe parcursul a doar sase luni. Precizam ca am utilizat cursul de schimb din luna in care s-a incasat efectiv salariul si am tinut cont de cele mai recente date Eurostat privind nivelul relativ al preturilor de la noi (49,6% din media europeana). Cresterea de sapte procente a salariilor reale din prima jumatate a anului in curs a fost intr-un puternic contrast cu stagnarea si chiar reculul ( speram) temporar al productivitatii muncii. Situata la o medie de -1,7% pe primele cinci luni din acest conform datelor oficiale ale INS, dar cu perspective de revenire usoara, informeazaCurs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Uzina Faur face componente pentru o tehnologie revolutionara: turbina eoliana plutitoare.Faur SA, parte a grupului Bega detinut de fratii Cristescu, a inceput productia de componente pentru singurul prototip mondial de eoliene offshore care au turbina cu ax vertical, nu orizontal. Ultima componenta construita la Faur a fost livrata la sfarsitul lunii iulie si instalata la site-ul din Fos-sur-Mer (sudul Frantei), unde firma Nenuphar, inventatorul prototipului, construieste primul parc de 13 eoliene plutitoare. Dupa ce negocierile cu chinezii de grupul Sinovel, cel mai mare producator chinez din domeniul eolian si numarul doi mondial, au esuat, fosta uzina comunista Faur (descendenta totusi din uzinele Malaxa) si-a gasit un alt partener pentru productia de componente pentru turbinele eoliene. "Nu am mai produs pentru chinezi, nu pentru ca nu am fi putut, ci din alte motive, unele dintre ele tinand chiar de faptul ca piata romaneasca pentru producerea de enrgie verde nu a mai fost atat de atractiva", spune Mariana Hristea, director general Faur SA. Hristea povesteste ca de anul trecut au inceput sa lucreze pentru eoliene marine, "care sunt diferite de cele terestre necesitand conditii deosebite de siguranta. Am avut numeroase audituri si au fost necesare diverse certificari pentru a putea intra in acest proiect". Clientul castigat anul trecut der Faur SA este Nenuphar Offshore Wind Turbines, o companie franceza care are printre actionari compania Areva (una dintre cele mai mari companii producatoare de componente pentru industria energetica din lume) si Technip (un alt colos mondial din industria energetica), anuntaEconomica.

Aproape toti romanii se bazeaza pe proprii bani cand vor sa isi faca o afacere.Majoritatea antreprenorilor (95%), la nivel mondial, se bazeaza pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up, in Romania acest procent ridicandu-se chiar pana la 98% dintre antreprenori, conform unui raport al Global Entrepreneurship Monitor (GEM) privind finantarile noilor afaceri. Raportul semnaleaza ca, in urma crizei financiare globale, antreprenorii au ramas mult mai dependenti de finantarea proprie, in timp ce noi surse de finantare antreprenoriala, cum ar fi prin crowdsourcing, castiga in popularitate. "Criza financiara recenta, cea mai grava din ultimii 80 de ani, a avut un efect profund asupra vietii economice precum si a peisajului antreprenorial. Chiar daca a scazut costul mediu al inceperii unui business, accesul la finantare ramane una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta firmele din multe tari, in special intreprinderile mici si mijlocii", spun autorii raportului. Raportul special 2015-2016 al Global Entrepreneurship Monitor asupra Finantarilor pentru Antreprenori a studiat modele antreprenoriale de finantare din intreaga lume. Acest tip de raport, care se bazeaza pe datele colectate in timpul ciclului anual de cercetare, a fost lansat in urma cu 10 ani. De atunci, disponibilitatea fondurilor, sursele de finantare, precum si costul inceperii unei afaceri au evoluat. De exemplu, in 2004 suma medie necesara pentru a incepe o afacere era de 54.000 dolari si in 2006 de 65.000 de dolari. In 2015, suma mediana a fost de doar 13.000 de dolari, suma de care se apropie si Romania, potrivitCapital.

CEC Bank continua finantarea agriculturii in parteneriat cu APIA.CEC Bank anunta continuarea parteneriatului cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru schemele de sprijin implementate de APIA in Campania 2016, respectiv Schema de plata unica pe suprafata - SAPS, Plata redistributiva, Plata pentru inverzire, Masuri compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole. Potrivit unui comunicat al bancii remis joi AGERPRES, in baza conventiei, beneficiarii pot accesa pana la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA, fara a se depasi 20% din cifra de afaceri (conform ultimei situatii financiare anuale) sau din veniturile realizate si inscrise in registrul de incasari si plati. Banca precizeaza ca dobanda este de 3,51% pe an fiind constituita din indicele ROBOR 6M, actualizabil semestrial in prima zi lucratoare a semestrului, valoarea indicelui incepand cu data de 1 iulie 2016 este de 1,06%, la care se adauga o marja de 2,45%. Comisionul de acordare este de 0,95% din valoarea creditului. Structura de garantii include posibilitatea obtinerii garantiei Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) sau a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Finantarea se acorda fara contributie proprie din partea clientului, exclusiv in lei, pentru prevenirea riscului valutar, noteazaRomania Libera.

Opel Zafira intra pe linia de productie.La inceputul lunii iunie, Opel a prezentat faceliftul lui Zafira. Modeul a intrat deja pe linia de asamblare a uzinei din Russelsheim. Primul exemplar care a pasit pe poarta fabricii este vopsit in rosu si integreaza pachetul sport disponibil pe lista de optionale. La exterior, monovolumul german a adoptat un limbaj stilistic foarte apropiat de cel al noii Astra. Farurile pot fi echipate optional cu aceeasi tehnologie LED adaptiv precum la surata sa compacta, iar dispersorul acestora are o lamela care se imbina cu bagheta cromata din calandru. Diferentele nu sunt la fel de mari din lateral, unde se fac remarcate elementele de la baza portierelor menite sa "prinda lumina". Schimbarile din spate sunt mai subtile, blocurile optice avand un dispersor redesenat, care le confera un aspect mai fresh. Mult mai importante sunt schimbarile de la interior, pentru ca habitaclul Zafirei avea nevoie de o schimbare majora pentru a tine pasul cu vremurile, scrieAuto-Bild.ro.

Romanii vor sa ajunga acolo, dar nu au zboruri directe. Doua destinatii ignorate de companiile aeriene.OAG, o companie de informatii in domeniul aviatiei, publica in primavara acestui an un top zece al destinatiilor din pietele cheie din Europa de Est spre care nu sunt zboruri directe, desi exista cerere prin rezervari indirecte. Bucurestiul figureaza in acest top cu doua destinatii. Circa 44.000 de pasageri ai companiilor aeriene au zburat catre doua destinatii europene prin zboruri cu legatura. Cele doua piete spre care nu sunt zboruri directe sunt Bucuresti-Helsinki, Finlanda, cu 20.457 de rezervari indirecte si Bucuresti-Marsilia, Franta, cu 23.404 rezervari indirecte, pentru intreg anul 2015, arata datele OAG furnizate la solicitareaEconomica. Spre exemplu, daca o companie aeriana ar opera un zbor pe saptamana spre aceste destinatii capacitatea ar fi de aproximativ 1440 de locuri lunar. Anual, capaciatea ar fi de 17.280 de locuri, sub numarul rezervarilor indirecte efectuate anul trecut.

Executia bugetara la 7 luni: Cresterea eficientei ANAF, inghitita de cresterea cheltuielilor. Deficitul - tinut sub control prin investitiile mici.Executia bugetului general consolidat pe cele sapte luni ale anului 2016 s-a incheiat cu un deficit de 1,74 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB. Venituri in scadere in conditiile cresterii eficientei ANAF Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante emis joi, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 129,6 miliarde de lei, reprezentand 17,1% din PIB, au fost cu 2,4% mai mici in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. In aceeasi perioada, veniturile colectate de ANAF au fost cu 1,4% mai mari fata de aceeasi perioada din 2015 si cu 0,5% peste programul din acest an. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe profit (+10,5%), accize (+7,1%), contributii de asigurari sociale (+6,6%), impozitul pe salarii si venit (+2,8%), precum si din taxa pe utilizarea bunurilor (+14,7%). In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului 2015 de 10,1% in conditiile in care au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat in incasarile din februarie, cat si de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicata de la 1 iunie 2015. Incasarile din contributii de asigurari sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost realizata chiar si in conditiile unor influente negative ale majorarii volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, ale cresterii cotei de contributii de la 5% in 2015, la 5,1% in 2016 precum si aplicarii Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai platesc la bugetul asigurarilor sociale de stat contributiile de asigurari sociale aferente angajatorului din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, informeazaCurs de Guvernare.