De la betoane si ciment la high-fashion. Povestea romanului care a adus in tara cel mai mare retailer de moda din Portugalia.Sunt putini barbati, finantisti de profesie, care parasesc o mare corporatie producatoare de ciment pentru a ajunge intr-un final in industria de fashion. Adrian Dumitrescu, pana acum un necunoscut in randul patronilor de magazine, chiar asta a facut. A vrut un business cu potential, "care sa arate bine" si "in care sa se simta bine", astfel ca a convis cel mai mare retailer de fashion pentru femei din Portugalia, Lanidor, ca ii poate deveni partener. LANIDOR, cel mai mare retailer de haine portughez pentru femei, a deschis ieri, 1 septembrie, primul magazin in Romania, in centrul comercial ParkLake, din Bucuresti. Pentru cliente, tinere de peste 20 de ani, cu venituri peste medie, este un spatiu micut, de numai 125 de metri patrati de unde si-ar putea cumpara imbracaminte exclusivista produsa cu preponderenta in Portugalia. Pentru Adrian Dumitrescu (39 de ani), francizatul portughezilor de la Lanidor, magazinul reprezinta insa inceputul unui vis pe cale sa devina realitate: un business de familie pe care sa il conduca "simtindu-se bine" si o asigurare financiara pentru cele doua fiice de zece si respectiv opt ani. Aceasta dupa aproximativ 12 ani de munca de finantist intr-o corporatie, CarpatCement Holding, in cadrul careia a activat de la terminarea unui MBA in cadrul ASE, pana in 2011. "Am inceput la divizia de betoane, in 99, iar apoi am activat in toate diviziile CarpatCement din Romania", povesteste Dumitrescu despre trecutul sau de corporatist care, la un moment dat, nu i s-a mai potrivit. "Dupa multi ani in corporatie am realizat ca zona de corporate nu mi se mai potriveste si am decis sa merg spre antreprenoriat. Avand in vedere cunostintele pe care le aveam in aceasta zona financiara (Dumitrescu este si consultant fiscal), din 2012 am inceput sa fac consultanta, dupa ce, un un an urma, am facut o mica pauza pentru a ma relaxa", anuntaEconomica.

Business reportFoto: Colaj foto

BNR a publicat veniturile nete ale conducerii executive si marja salariala pentru functiile de conducere.Banca Nationala a Romaniei a publicat joi veniturile nete ale membrilor conducerii executive, indemnizatiile lunare ale conducerii neexecutive si grila salariala in care se incadreaza functiile de conducere din BNR. Consiliul de Administratie al BNR a decis la inceputul lunii august sa faca publice minutele sedintelor de politica monetara ale Consiliului si veniturile realizate de membrii CA al BNR. Primul care si-a anuntat veniturile dupa respectiva decizie a CA al BNR a fost guvernatorul Mugur Isarescu. Potrivit informatiilor publicate joi de Banca Centrala: Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu incaseaza un salariu net lunar de 40.430 lei la care se adauga indemnizatia de membru al CA- 18.313 lei net. Viceguvernatorul Liviu Voinea incaseaza un salariu de 37.764 lei si o indemnizatie de membru CA de 17.103 lei. Potrivit anuntului facut de Mugur Isarescu in data de 4 august: venitul lunar al Guvernatorului BNR este compus din salariu: 42.727 lei si indemnizatie de membru CA- 18.476 lei In plus fata de salariul lunar, cei trei primesc anual si alte venituri, dupa cum urmeaza: Indemnizatie de vacanta - 100% din salariul net lunar Alte drepturi banesti de maximum 1,6 salarii nete lunare O suma din fondul de participare a salariatilor la profit - in functie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fara a se depasi un salariu net lunar, scrieCurs de Guvernare.

Pretul gazelor scade in Rusia, in Romania ramane scump.Gigantul gazeifer rus Gazprom a anuntat ca profitul sau net a scazut cu 17% in trimestrul al doilea (T2), comparativ cu perioada analoga a anului trecut, din cauza preturilor crescute de operare. Profitul net a fost de 245 miliarde ruble (3,78 miliarde dolari). Veniturile au fost mai mari cu 5%, la 1.330 de miliarde de ruble. Compania a informat ca veniturile din vanzarile pentru Europa, cea mai importanta piata Gazprom, au crescut cu 7%, iar cele din vanzarile de pe piata interna si din fostele state URSS au scazut. Tudor Popescu, expert in politici energetice, arata ca, din moment ce pretul gazului scade, pentru ca scade pretul petrolului (iar acesta oscileaza in jurul a 50 de dolari pe baril), Gazprom a scazut preturile ca sa poata sa vanda in continuare, informeazaRomania Libera.

Chinezii investesc masiv in Europa. Romania ramane doar cu promisiunile.Europa Centrala si de Est se afla pe lista prioritara a marilor investitori chinezi. Miliardele promise de chinezi nu sunt un vis, ci o realitate in multe state din Europa, insa Romania nu reuseste sa duca la bun sfarsit proiectele negociate cu chinezii. In anii anterior, autoritatile romane se laudau ca intre 8 si 10 miliarde de dolari vor investi chinezii in tara noastra, insa pana acum niciun dolar din sumele mentionate nu a ajuns in Romania, iar proiecte de cateva miliarde s-au transformat in sute de milioane. Unul dintre motive a fost explicat chiar de catre vicepremierul Costin Borc, potrivit caruia, o parte din proiecte nu au mers pentru ca "ne-am facut o imagine falsa despre investitorii chinezi". "Chinezii se uita dupa proiecte realiste. Noi am mers cu ideea ca toate proiectele care nu au reusit sa obtina finantare europeana vor fi aplaudate de chinezi, care vor veni sa arunce cu bani in Romania si sa construiasca autostrazi si linii de mare viteza￯, spunea, la inceputul anului, viceprim-ministrul Costin Borc. In vara acestui an, Borc, insotit de o delegatie formata de reprezentantii unor companii romanesti, a participat la cea de-a doua editie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economica si comerciala dintre China si tarile Europei Centrale si de Est, organizata la Ningbo, China. Cu aceasta ocazie, doar cinci proiecte de investitii au fost semnate in acea perioada de companiile chineze care doresc sa realizeze in Romania investitii de 118 milioane de euro. In cadrul summitului, a avut loc o intrevedere a delegatiei romane cu ministrul chinez al Comertului, Gao Hucheng. Discutiile s-au axat pe importanta investitiilor chineze in Romania, care este considerata o destinatie cunoscuta turistilor chinezi, datorita relatiilor traditionale dintre cele doua state, fiind, in acelasi timp, o tara cu un imens potential turistic, precizeaza Ministerul Economiei, citat deCapital.

Primul exemplar Opel Mokka X a iesit pe poarta fabricii din Zaragoza.La inceputul lunii februarie, Opel a prezentat Mokka X. Modelul nu reprezinta doar refresh-ul popularului SUV de clasa mica al germanilor, ci si debutul noului cod de identificare a segmentului pentru viitoarele SUV-uri si crossovere Opel. Astazi, Opel ne anunta ca primul exemplar Mokka X a parasit poarta uzinei din Zaragoza, Spania. Cel care s-a aflat la volanul primei unitati a fost chiar Karl-Thomas Neumann, directorul executiv Opel. In gama de motorizari, pe langa noua generatie de motoare "whisper diesel" de 1,6 litri lansata anterior, in versiuni de 110 CP si 136 CP, intra acum o noua unitate turbo cu injectie directa de benzina de 1,4 litri, cunoscuta de la Astra. Aceasta dezvolta 152 CP si este disponibila impreuna cu o cutie de viteze automata cu sase trepte si sistem de tractiune integrala. Opel promite un consum mediu de 6,6 l/100 km, noteazaAuto-Bild.ro.

Guvernul ar putea decide saptamana viitoare soarta CNADNR. Salariile din noua companie de autostrazi, controversate.Guvernul ar putea aproba saptamana viitoare proiectul privind spargerea colosului responsabil cu infrastructura rutiera a Romaniei, ce gestioneaza anual un buget de peste 4 miliarde de lei. Doua ministere au emis insa observatii asupra salariilor din compania care va prelua noile proiecte de autostrazi, unde un director va putea castiga 27.000 lei net pe luna. Proiectul pentru reorganizarea CNADNR ar putea intra saptamana viitoare pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, a declarat pentru Economica Marcel Bolos, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. "Din cate stiu, saptamana viitoare va intra pe ordinea de zi a Guvernului", a spus Marcel Bolos, referindu-se la proiectul pentru reorganizarea CNADNR, prin schimbarea denumirii in Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) si infiintarea Companiei Nationale pentru Investitii Rutiere (CNIR). Practic CNIR se va ocupa de constructia si reparararea drumurilor iar CNAIR doar de intretinerea retelei existente. Ministerul Transporturilor a publicat pe 31 august o "versiune imbunatatita" a proiectului de Ordonanta de Urgenta privind reorganizarea CNADNR si infiintarea CNIR, dupa ce au fost emise mai multe observatii pe marginea acestuia de catre Consiliul Concurentei, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, arataEconomica.

Pensiile speciale in Romania si nivelul lor.Pensiile speciale au creat, in ani de zile, privilegii si disproportii mari in sistemul public de pensii. Cateva date relevante: Potrivit statisticii oficiale, numarul beneficiarilor de pensii speciale se ridica, in Romania, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei in acest an. Fondul pensiilor speciale al militarilor se ridica la 5,9 miliarde lei, ceea ce inseamna o pensie speciala militara medie de 3.226 lei pe luna. Fondul pensiilor speciale al civililor se ridica la 588 de milioane de lei, ceea ce inseamna o pensie speciala civila medie de 6.438 lei pe luna. In concluzie: pensia speciala medie civila este de doua ori mai mare decat pensia speciala medie militara si de 7 ori mai mare decat pensia medie din sistemul de asigurari sociale de stat. Deputat de Tara Oasului, Andreea Paul este singurul parlamentar care a studiat in amanunt datele sistemului public de pensii, fiind autoarea unei statistici ingrijoratoare: 59 de pensionari au pensia mai mare de 10 mii de lei pe luna, iar pensia maxima in Romania este azi de 28.825 de lei pe luna. 1745 de pensionari au pensia mai mare de 5 mii de lei pe luna. La polul opus, 2,9 milioane de pensionari romani au pensia sub media de 885 de lei pe luna. Dintre acestia, aproape 171 de mii de pensionari din agricultura au pensia sub pensia medie de 381 de lei a pensionarilor agricultori. Romania are azi 5.097.428 de pensionari, cu o pensie medie de 885 de lei, informeazaCurs de Guvernare.