Cresterea PIB pe S1: cu cat mai mare cantitatea, cu atat mai slaba calitatea. Consumul a explodat, exporturile au scazut.Dupa analizarea datelor semnal, Institutul National de Statistica a confirmat, marti, cresterea economica de 5% pe primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent ( valoare ajustata sezonier pentru comparabilitate si comunicata la Eurostat). De asemeni, rezultatul pe trimestrul II fata de acelasi trimestru din 2015 a fost mentinut la +6,0%, pe seria bruta si +5,9% la seria ajustata sezonier. In cifre absolute, valoarea PIB a urcat de la circa 349 miliarde lei pe prima jumatate a lui 2015 pana la aproximativ 372 miliarde lei in prima jumatate a lui 2016. Cresterile de preturi pe aproape toate sectoarele de activitate, mascate de reducerea fiscalitatii Datele prezinta o componenta ingrijoratoare de cresterea artificiala a PIB, dincolo de ritmul sustenabil in conditii de echilibru macroeconomic. Produsa prin majorarea exagerata a consumului, amplificata de reducerea fiscalitatii (diminuarea de aproape sase miliarde lei a impozitelor nete in conditii de asumare a noi obligatii ale statului aduce a seppuku cu sabie de lemn), informeazaCurs de Guvernare.

business reportFoto: Colaj foto

Contributiile la pensii si sanatate cresc dramatic la angajat, dar se anuleaza pentru angajator.Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obtinut de Profit.ro. In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, in prezent, datoreaza 10,5% si 5,5%. Povara taxarii se va dubla in cazul lor, scrie Profit.ro. Angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut, anunta Profit.ro. Totusi, atata timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta. In prezent, contributiile sunt defalcate intre angajat si angajator, astfel: Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somaj Angajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga 5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj, anuntaEconomica.

Preturile apartamentelor au scazut, in august, in cateva orase mari din tara.Luna concediilor a fost caracterizata de o scadere a pretentiilor vanzatorilor din marile orase ale tarii, atat pe segmentul de apartamente vechi, cat si pe cel nou, exceptie facand insa Brasov, Cluj si Timisoara, potrivit datelor comunicate, marti, de portalul imobiliare.ro. Astfel, ieftinirea apartamentelor a fost cu 0,7%, suma medie solicitata de proprietari scazand de la 1.035 la 1.028 de euro pe metru patrat util. Valoarea actuala este cu 8,2% mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului precedent, respectiv 950 de euro pe metru patrat util. Tendinta generala de ieftinire nu a afectat insa toate marile orase analizate. Bucuresti In Capitala, pretentiile proprietarilor s-au diminuat cu 0,7% in august, de la 1.131 la 1.123 de euro pe metru patrat util. Interesant este insa ca, in ultimele 31 de zile, suma medie solicitata pentru apartamentele vechi a ramas constanta (la 1.059 de euro pe metru patrat util), in vreme ce locuintele noi s-au ieftinit cu 0,8%, de la 1.172 la 1.163 de euro pe metru patrat util. Nivelul actual al preturilor din Bucuresti este cu 3,4% mai ridicat fata de perioada similara a anului trecut, cand pretul era de 1.086 de euro pe metru patrat util, noteazaAdevarul.

Romania negociaza cu BMW pentru un viitor parteneriat.La jumatatea lunii iulie, Costin Borc, Ministrul Economiei, a declarat ca Romania este in discutii cu un mare producator auto in vederea dezvoltarii unui parteneriat pe teritoriul tarii. La acea vreme multi au speculat si au spus ca ministrul face referire la Tesla Motors. Ei bine, acele voci s-au inselat. Dacian Ciolos a mers in Germania unde a discutat cu oficialii BMW in vederea unui viitor parteneriat. "Am discutat si despre perspectiva ca BMW, in anii urmatori, sa fie mai prezenta in Romania. Am prezentat oportunitatile legate de sectorul de cercetare-dezvoltare si de domeniul IT, unde Romania ofera deja anumite facilitati. BMW lucreaza mult cu cercetare-dezvoltare si cu domeniul IT in dezvoltarea modelelor care polueaza mai putin, a modelelor electrice. Am convenit ca in urmatoarele saptamani sa organizam in Romania vizita unui grup de specialisti in IT de la sediul companiei BMW pentru a intalni diferite companii romanesti in acest domeniu, sa vedem oportunitatile in viitor", a declarat Dacian Ciolos. "Am discutat mai ales de modelele de autoturisme electrice si in contextul in care in Romania in domeniul IT, in domeniul cercetarii dezvoltarii lucrurile evolueaza bine, ar putea sa existe anumite apropieri. Dar nu as vrea sa anticipez discutiile", a completat Dacian Ciolos, citat deAuto-Bild.

Renault se asteapta la disparitia motoarelor diesel de pe majoritatea modelelor sale europene.Grupul auto francez Renault se asteapta ca motoarele diesel sa dispara de pe majoritatea modelelor sale europene, au declarat pentru Reuters o serie de surse din interiorul companiei, potrivit Agerpres. Potrivit acestor surse, constructorul auto francez a analizat care ar fi costurile pentru a atinge noile standarde de emisii poluante introduse dupa scandalul Dieselgate iar la o reuniune interna care a avut loc in luna iulie directorul de competitivitate de la Renault, Thierry Bollore, a informat ca perspectivele pentru investitii in motoare diesel s-au redus semnificativ. 'Standardele si metodele de testare mai dure vor creste costurile pana la punctul in care tehnologia diesel va fi scoasa de pe piata', a declarat la acea reuniune Thierry Bollore, potrivit surselor. Motoarele diesel, mai scumpe dar mai eficiente decat cele pe benzina, au disparut de pe vehiculele mici din clasa 'A' de genul Renault Twingo inainte de scandalul Dieselgate. Potrivit surselor, Renault estimeaza ca pana in 2020 noile norme de emisii Euro 6 vor scoate motoarele diesel si de pe autovehiculele din segmentul 'B', inclusiv de pe subcompactul Clio, precum si de pe unele modele din clasa 'C' cum este Megane hatchback, relateazaEconomica.

Fondurile europene nu renunta la investitiile in industria tutunului.La un an si jumatate de la lansarea unei campanii globale pentru a-i convinge pe managerii de fonduri sa renunte la actiunile care au legatura cu industria tutunului, doar un singur mare investitor european a raspuns la acest apel, transmite Reuters. In schimb, majoritatea managerilor de fonduri din Europa sunt implicati in continuare intr-o industrie foarte profitabila, sustinand ca pur si simplu cauta cele mai bune randamente pentru clientii lor. "Credem cu fermitate ca profiturile, lichiditatile si dividendele de pe urma actiunilor din industria tutunului au multi ani inainte de crestere puternica", sustine Stephen Lamacraft, manager de fonduri la Woodford Investment Management. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tutunul provoaca decesul a aproximativ sase milioane de persoane anual, inclusiv 600.000 de ne-fumatori expusi la fumatul pasiv. In luna martie 2015, Global Taskforce for Tobacco Free Portfolios a demarat o campanie globala pentru a convinge institutiile financiare si fondurile de pensii pentru a renunta la investitii estimate la 60 de miliarde de dolari in companii precum Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco sau Imperial Brands. In luna mai a acestui an grupul francez de asigurari Axa a acceptat sa renunte la investitiile sale in industria tutunului, devenind primul mare investitor european care s-a alaturat acestei campanii. In schimb, in Australia 30 de fonduri au acceptat sa renunte la investitiile in tutun situatia fiind similara in SUA, informeazaCapital.

Ministrul Finantelor cere Parlamentului masuri pentru reincadrarea in deficitul bugetar structural de maximum 1%.Ministrul Finantelor, Anca Dragu, avertizeza Parlamentul, intr-o scrisoare, ca Bruxelles-ul ar putea sesiza Curtea Europeana de Justitie din cauza nerespectarii de catre Romania a Tratatului de guvernanta economica referitor la limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Pentru a nu se intampla acest lucru, Dragu anunta legislativul ca este nevoie de masuri bugetare de ￯reincadrare intr-un deficit structural de cel mult 1% din PIB in cel mai scurt timp￯. Comisia Europeana ￯isi exprima in continuare anumite preocupari in ceea ce priveste dispozitiile adoptate de Romania in vederea respectarii TSCG￯ (Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare), explic[ ministrul in scrisoare, fiindca legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu are o putere juridica superioara legilor bugetare anuale pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati. "In continuarea preocuparilor exprimate de Comisia Europeana trebuie remarcat ca in practica bugetara nationala recenta, respectiv legea 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, s-a recurs deja la derogarea de la legea care reglementeaza limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Aceasta derogare a fost determinata de masurile adoptate in anul 2015 atat de Parlament, cat si de Guvern, care au avut ca efect diminuarea veniturilor bugetare (noul Cod fiscal) si majorarea cheltuielilor", se mentioneaza in scrisoarea citata de Agerpres. Actuala planificare bugetara estimeaza depasirea respectivei limite si pe termen mediu: "Din discutiile tehnice informale cu Comisia Europeana a rezultat ca aceasta va finaliza in luna septembrie procesul de analiza a modului in care statele semnatare respecta prevederile TSCG si va publica Raportul (...). In functie de constatarile acestui raport este posibila sesizarea Curtii Europene de Justitie privind nerespectarea de catre Romania a articolului 3 alineatul 2", mai precizeaza scrisoarea, scrieCurs de Guvernare.