Paradox- Nivelul de trai din regiunile predominant urbane ale Romaniei, peste media UE. Explicatia.Analiza facuta de Eurostat pe baza datelor definitive ale valorilor PIB din ultimii ani ofera o surpriza de proportii pentru noi. Romania figureaza in prima jumatate a celor 25 de tari pentru care au fost disponibile datele din perspectiva nivelului de trai al locuitorilor din zonele predominant urbane, calculat ca PIB/locuitor ajustat cu nivelul preturilor din tara respectiva fata de media europeana.

Business reportFoto: Hotnews

Mentionam ca aceasta modalitate de lucru cu paritatea puterilor de cumparare standard ( PPS) este utilizata curent in practica statistica tocmai pentru a asigura comparabilitatea datelor la nivel international De asemeni, precizam ca, potrivit definitiei oferite de Eurostat, regiunile predominant urbane sunt acele regiuni ale unei tari in care populatia rurala reprezinta mai putin de 20% din totalul populatiei. Cele trei tari pentru care nu sunt oferite date sunt Cipru, Luxemburg si Slovenia. Mai mult, Romania figureaza ca fiind peste media europeana a nivelului de trai din zonele preponderent urbane si depaseste la acest indicator mari puteri economice ale continentului precum Italia sau Marea Britanie, informeazaCurs de Guvernare.

INS: Castigurile nete au depasit 2.200 lei in Capitala si in trei judete, in luna iunie.Castigurile medii nete au depasit in luna iunie nivelul de 2.200 de lei (aproximativ 500 euro) doar in Capitala si in judetele Ilfov, Cluj si Timis, iar cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat, in ultimul an, in judetele Bacau, Suceava si Giurgiu, arata calculele News.ro, pe baza statisticilor judetene ale Institutului National de Statistica (INS). La polul opus, in 17 judete din tara, castigul mediu net a ramas sub 1.600 de lei, potrivit News.ro. La nivel national, castigul salarial mediu net s-a majorat in iunie cu 14,3% fata de aceeasi luna din 2015, la 2.078 lei (echivalentul a 460 euro). Castigurile salariale includ atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii. Statisticile oficiale arata ca angajatii din Bucuresti au cele mai mari salarii din tara, cu un castig mediu net in luna iunie de 2.852 lei (631 euro, la cursul mediu BNR din luna iunie, de 4,5218 lei/euro), urmati de cei din judetele Ilfov (2.294 lei, 507 euro), Cluj (2.284 lei, 505 euro) si Timis (2.240 lei, 495 euro). Pe urmatoarele locuri se claseaza judetele Sibiu (2.104 lei, 465 euro) si Brasov (2.030 lei, 449 euro), in restul tarii cistigurile medii fiind sub 2.000 lei net, anuntaEconomica.

Continutul video propriu, publicat pe paginile romanesti de Facebook, a atins un volum de 1,5 milioane de clipuri.Volumul total de continut video publicat, pana la ora actuala, pe paginile romanesti de Facebook a depasit 1,5 milioane de clipuri, categoriile cu cea mai mare proportie de materiale proprii fiind 'Celebritati' (66,67%) si 'Institutii de stat' (58,68%), conform noilor instrumente de analiza pentru continutul video ale Facebrands PRO, serviciul de monitorizare si analiza a activitatilor comerciale pe Facebook. In acelasi timp, statistica releva faptul ca procentul continutului video propriu pe paginile romanesti de Facebook (publicat direct pe pagini, nu distribuit de pe alte pagini sau alte platforme) a crescut la peste 33%, in ultimele 4 luni, de la 24,43% la inceputul anului (ianuarie). Varful a fost atins in luna iunie, cand s-a consemnat un procentaj de de 34,95%. 'In 2016, au scazut, treptat, ca proportie in total, clipurile video preluate (shared) de pe alte pagini si profiluri de Facebook, de la 44,95% in ianuarie la 41,23% in august 2016, precum si clipurile video preluate de pe alte site-uri/platforme de video sharing, de la 30,62% in ianuarie la 25% in august 2016. Cea mai utilizata platforma separata de continut video preluat pe Facebook este YouTube, cu 90,12% din totalul video-urilor preluate de pe platforme video pe paginile romanesti de Facebook', se arata in analiza de specialitate, scrieCapital.

Panamera 4 e-Hybrid: Cel mai economic Porsche consuma doar 2,5 l/100 km.Porsche a prezentat primele imagini si detalii cu versiunea hibrida a limuzinei sale, inaintea lansarii oficiale de la Paris. Panamera 4 e-Hybrid este cel mai economic model din gama Porsche, cu un consum mediu normat (NEDC) la 2,5 l/100 km. Versiunea hibrida a Panamerei dispune sub capota de o motorizare pe benzina V6 de 2,9 litri, care dezvolta 330 CP si un cuplu maxim de 450 Nm. Aceasta este ajutata in momentele cheie de un motor electric de 100 kW cu un cuplu maxim de 400 Nm, disponibil de la prima apasare a pedalei de acceleratie. Puterea maxima totala este de 462 CP. Spre deosebire de generatia anterioara, unde soferul trebuia sa apese pedala de acceleratie dincolo de pragul de 80% pentru a beneficia de puterea aditionala generata de motorul electric, in cazul versiunii actuale, motorul electric si cel termic colaboreaza optim in orice moment. Porsche Panamera 4 e-Hybrid: 0-100 km in 4,6 secunde Motorul electric este alimentat dintr-o baterie Li-Ion, a carei capacitate a crescut de la 9,4 kW la 14,1 kW fata de generatia anterioara. Cresterea capacitatii este impresionanta mai ales prin perspectiva faptului ca masa bateriei a ramas aceeasi, potrivitAuto Bild.

BCR a vandut recuperatorilor de la B2Holding si EOS un pachet de 6.800 de credite neperformante de 370 de milioane de euro..BCR a vandut un portofoliu de credite neperformante in valoare de circa 370 de milioane de euro companiilor de recuperare a creantelor B2Holding si EOS Investment RO, se arata intr-un comunicat al B2Holding. B2Holding a efectat tranzactia prin intermediul subsidiarei Ultimo Netherlands, in cadrul unui parteneriat egal cu EOS Investment RO (EOS). Portofoliul consta in circa 6.800 de imprumuturi asigurate prin garantii imobiliare si are o valoare nominala de circa 370 de milioane de euro. Romania, "cea mai mare piata" de neperformante: "Achizitia portofoliului este un moment important, dupa preluarea cu succes a DCA in mai 2016. Achizitia pozitioneaza B2Holding pentru crestere si dezvoltare in Romania, care este cea mai mare piata pentru tranzactii cu credite neperformante din Sud-Estul Europei", se arata in comunicat. BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de active (14 miliarde de euro). Parteneriatul B2Holding cu EOS pentru portofoliul de credite neperformante al BCR ofera multe beneficii, inclusiv reducerea riscurilor si oportunitatea de a forma o relatie cu un jucator regional major pe piata, anuntaAdevarul Finaciar.

Preturile de transfer, val de controale: La ce trebuie sa se astepte companiile.Un val de controale ANAF va viza, pe final de an, preturile de transfer, o arie considerata cu risc fiscal ridicat, iar strategiile companiilor vor trebui remodelate, in acest context, pentru a evita riscurile de ajustare a bazei impozabile de catre organele fiscale, arata o analiza a companiei de consultanta fiscala Contexpert. "Interesul autoritatilor pentru aceasta zona este in crestere, cu precadere pentru ca guvernele din toata lumea coopereaza in domeniul taxarii pentru a reusi sa impoziteze profiturile acolo unde sunt obtinute si unde are loc activitatea economica. Recent, guvernul a aprobat memorandumul BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) care tinteste schemele de optimizare a profiturilor utilizate de companiile multinationale sau de grupurile de companii", explica Andreea Steinhart, partener Contexpert. Ea precizeaza ca preturile de transfer au impact asupra intregii configurari a activitatii companiei. De exemplu, avand in vedere ca preturile de transfer influenteaza modul in care venitul impozabil este distribuit in alte tari, cu diferite rate de impozitare, sunt afectate veniturile actionarilor, informeazaProfit.

Afacere cu apartamente de inchiriat in cladirile istorice din Cluj-Napoca.Pentru al doilea an la rand, festivalul Untold de la Cluj-Napoca a atras mii de turisti. Cei care nu au stat la rude, au au ales sa se cazeze la hoteluri, iar altii la cort. Dar au mai avut si o alta varianta: apartamentele de inchiriat. Un antreprenor din Alba Iulia si-a facut o afacere cu inchirierea de apartamente in cladirile istorice din Cluj-Napoca si in 2015 a trecut pe profit. Dacian Morar, de 39 in Alba Iulia, a investit in ultimii ani circa o jumatate de milion de euro in achizitia a sapte apartamente in cladiri istorice din centrul Clujului, pe care le-a pus sub umbrela Cluj Apartments. Si nu le-a scos pur si simplu la inchiriere, ci a investit in renovarea lor si a cautat sa pastreze elementele care aduc un plus de farmec. Astfel, parchetul e cel original, restaurat, caramida este lasata la vedere si au fost salvate si piese de mobiler. Si nu le-a scos pur si simplu la inchiriere, ci a investit in renovarea lor si a cautat sa pastreze elementele care aduc un plus de farmec. Astfel, parchetul e cel original, restaurat, caramida este lasata la vedere si au fost salvate si piese de mobiler. "Apartamentele sunt in cladiri istorice, din secolul al XIX-lea, au potential, mult farmec, dar trebuie restaurate. Mie nu imi place sa schimb partile istorice, precum tamplaria sau parchetul. Si atunci, toate acestea trebuie restaurate cu grija, cu migala. Dureaza si costa, dar aceasta a fost ideea inca de la inceput", a povestit pentruECONOMICA.NET, Dacian Morar.