Noi drepturi pentru consumatorii de gaze. Azi intra in vigoare noul standard de performanta. Incepand cu data de 1 octombrie, intra in vigoare ordinul ANRE privind aprobarea Standardului de performanta pentru serviciul de distributiesi de sistem al gazelor naturale. Distribuitorii de gaze vor avea mai multe obligatii fata de consumatori, si vor plati despagubiri in cazul in care nu le onoreaza. Consumatorii de gaze naturale vor avea dreptul la despagubiri in cazul in care nu vor fi informati despre sistarea furnizarii de gaze, despre scaderea presiunii si in cazul in care firma de distributie refuza sa raspunda la sesizari sau la reclamatii. Acestea sunt doar cateva dintre prevederile noului standard de performanta pentru distributia gazelor natural, relateaza Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Saint-Gobain face o fabrica de parbrize auto la Calarasi. Producatorul francez de materiale de constructii Saint-Gobain a anuntat ca pregateste pentru 2018 constructia unei noi fabrici de parbrize pe platforma de la Calarasi, unde functioneaza deja trei linii de productie de sticla, in care s-a investit pana acum circa 180 mil. euro. "Pentru 2018 avem in plan inaugurarea unei noi linii de productie de sticla speciala pentru parbrize. Noua linie va avea o capacitate de 500.000 de parbrize anual. De asemenea, vom angaja cu aceasta ocazie alte 130 de persoane", a declarat Norbert Teschner, directorul general al Saint-Gobain Building Glass Romania, parte a liderului mondial in productia de materiale de constructii, Saint-Gobain. Acesta a subliniat ca noua investitie este in linie cu nevoile pietei locale si europene. In acest an compania mizeaza pe un avans al afacerilor cu 9-10% comparativ cu 2015, cand Saint-Gobain Buliding Glass a ajuns la afaceri de circa 72 de milioane de euro, anunta Capital.

Castigatorii si pierzatorii deciziei OPEC de a reduce productia de titei. Cum resimte fiecare tara criza petrolului. Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis reducerea productiei cu 750.000 de barili pe zi, pana la 32,5 de milioane de barili, prima reducere din 2008 incoace convenita de marii producatori de titei, dupa ce Arabia Saudita a cedat in fata unui cor tot mai mare de producatori care au solicitat masuri pentru stabilizarea pietei, fiind afectati de preturile mici. Arabia Saudita a anuntat ca ca Iranul, Libia si Nigeria ar trebui "sa poata produce cantitatea maxima de petrol care este justificata". Inmuierea deciziei sauditilor vine dupa ce inclusiv aceasta a inceput sa aiba probleme din cauza preturilor mici ale petrolului. Arabia Saudita are rezerve de 627 de miliarde de dolari si poate rezista multa vreme cu actualele preturi mici ale petrolului. Insa statul a inregistrat anul trecut un deficit de 115 miliarde de dolari, echivalentul a 13,5% din Produsul Intern Brut (PIB), scrie Adevarul Financiar.

Firmele de asigurare isi trateaza clientii ca suspecti. Ce vrea sa faca ASF pentru a proteja consumatorii. Oficialii Autoritatii de Supraveghere Financiara confirma intentia de a infiinta Biroul Antifrauda in Asigurari. Reprezentantii Autoritatii spun ca acest organism va servi in primul rand clientii companiilor de asigurare care, de multe ori, sunt suspectati pe nedrept ca ar incerca sa fraudeze asiguratorul. Viitorul Birou Antifrauda in Asigurari(BAFA) va fi, cel mai probabil, o entitate construita pe modelul Comisiei de solutionare alternativa a litigiilor (SAL-FIN) functionala deja sub aripa ASF. Cu alte cuvinte, Biroul Antifrauda (BAFA) va fi coordonat de un board format din oameni din ASF si din firmele de asigurare in timp ce plangerile efective vor fi gestionate de specialisti in domeniu. ASF si firmele de asigurare ar dori chiar sa existe procurori detasati pentru acest tip de activitate, anunta Profit.ro.

Ajutoare de stat pentru companiile romanesti. Dupa ce multinationalele au fost singurele abonate la ajutoare de stat de sute de milioane de euro, acum a venit randul companiilor mici. Guvernul lucreaza la o schema de ajutoare de stat tintita pe intreprinderile mijlocii. Vor primi bani pentru investitii si pentru a crea noi locuri de munca. Practic se coboara stacheta pentru investitia minima la un nivel decent ca sa se poata incadra si antreprenorii romani. Acestia au acuzat tot timpul autoritatile ca nivelul e prea sus, peste puterile lor financiare si atunci doar grupurile straine pot lua ajutoare. Istoria arata insa ca sa primesti bani de la buget nu e tocmai motivant. Un sfert din companiile care au luat ajutoare de stat pana acum au fost anul trecut pe pierdere, iar din locurile de munca pe care au promis sa le infiinteze nu au facut nici 70%, scrie Digi 24.

Hyundai RN30 Concept, hot-hatch pentru viitor. Hyundai a prezentat la Paris conceptul RN30, care prefigureaza o viitoare gama de modele "N" de inalta performanta. RN30 a fost creata ca o masina de curse, pentru a demonstra ADN-ul sportiv al marcii coreene. Conceptul, inspirat din motorsport, are la baza noua generatie a compactei i30 si a fost dezvoltat in cooperare cu Hyundai Motorsport (HMSG), Hyundai Motor Europe Technical Center (HMETC) si Hyundai Motor's Performance Development & High Performance Vehicle Division. Motorizarea lui Hyundai RN30 este asigurata de un motor turbo cu cilindreea de 2,0 litri, dezvoltat special pentru gama N de modele. Pentru a prelua sarcinile mai mari, blocul motor este forjat, si nu turnat ca in cazul unitatilor de serie mare, relateaza Auto-bild.ro.