Indicii burselor europene au inregistrat un trend crescator in ultimele zile de tranzactionare, pe fondul unui interes din partea investitorilor pentru companiile miniere si producatorii auto. Astfel, indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,7%, in timp ce indicele francez CAC 40 si cel german DAX au castigat cate 0,25, respectiv 1,7%.

In Europa Centrala si de Est, cel mai mare avans l-a inregistrat Bursa din Sofia, unde indicele Sofix a crescut cu 2,11% in ultima sedinta de tranzactionare dinaintea Craciunului, pe fondul aprecierii actiunilor producatorului de acumulatori electrici Monbat si ale holdingului industrial Chimimport cu 3,73%, respectiv 3,13%.

La Londra, actiunile companiilor miniere BHP Billiton si Rio Tinto au crescut cu 2,5%, respectiv 1,8%. BHP, care incearca sa preia rivalii de la Rio Tinto, are drept termen de depunere a ofertei finale de preluare data de 6 februarie, anul viitor. Pe bursa germana, cele mai apreciate actiuni au fost cele ale producatorilor auto BMW, Volkswagen si Daimler. Actiunile BMW au crescut cu 5,2%, pana la 42,52 euro/actiune, in timp ce actiunile Volkswagen si Daimler au crescut cu 4,24%, respectiv 2,3%.

Cele mai apreciate companii franceze au fost operatorul aerian Air France-KLM Group si producatorul auto Renault. Dupa anuntarea achizitiei operatorului regional VLM Airlines, actiunile Air France-KLM au crescut cu 1,45%, pana la 24,10 euro, in timp ce actiunile Renault au castigat 1%, in urma anuntului privind achizitia unui pachet de 25% din actiunile companiei ruse Avto VAZ. La Budapesta, indicele BUX a crescut cu 1,97%, pe fondul aprecierii actiunilor MOL cu 3,81%.

Business Standard