Oamenii de afaceri, increzatori in evolutia economiei romanesti, dar ingrijorati de avansul consumului. 89% dintre oamenii de afaceri din Romania sunt increzatori in cresterea afacerilor lor in acest an, in timp ce doar 7% se asteapta la scaderea cifrei de afaceri, iar 4% se asteapta la o stagnare. Cifrele sunt avansate de un studiu publicat joi de EY. Potrivit cercetarii EY, asteptarile privind evolutia profitului sunt, de asemenea, pozitive - 81% dintre companii proiectand cresterea profitabilitatii in anul in curs. Aproape una din trei companii se asteapta la un avans de peste 10% al acestui indicator, in timp ce 48% estimeaza ca vor inregistra cresteri care nu vor depasi acest nivel. Tendinta ascendenta a vanzarilor va fi sustinuta prin cresterea investitiilor, 64% dintre firme planificand cresterea acestora cu 5%-30% pana la sfarsitul anului. Pentru finantare, companiile respondente apeleaza in special la resursele proprii, la reinvestirea profitului si la imprumuturi de la societati afiliate, din acelasi grup, urmate de imprumuturi bancare, relateazaCurs de Guvernare.

Business report(5)Foto: Colaj foto

Berea romaneasca, de vanzare. Cine ar putea cumpara fabricile Ursus Breweries din Romania. Trei fabrici si o mini-unitate de productie detinute de gigantul SAB Miller vor fi vandute la pachet alaturi de activele din Europa Centrala si de Est. Totul pentru ca gigantul SABMiller a fuzionat cu AB InBev si a devenit astfel cel mai mare producator de bere din lume. Interesati de activele europene, inclusiv cele din Romania, sunt investitori din China, Japonia si Polonia. Pentru a fuziona cu Anheuser-Busch InBev, SABMiller trebuie sa vanda toate operatiunile din Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia si Polonia. Fuziunea dintre cele doua companii s-a finalizat luni, 10 octombrie, iar de-acum se lanseaza ofertele. La noi, SABMiller detine Ursus Breweries, lider de piata, cu vanzari de peste 355 de milioane de euro in 2015. Cu trei fabrici la Timisoara, Brasov, Buzau si cu o mini-unitate de productie la Cluj, activele din Romania vor fi vandute la pachet cu celelalte fabrici din regiune. Mai multe companii s-au aratat interesate de achizitia fabricilor de bere detinute de SABMiller, potrivitEconomica.

CNAIR: Termenul la viaductul de pe malul Lacului Cozia, devansat pe 1 decembrie 2016. CNAI a anuntat ca termenul stabilit pentru finalizarea lucrarilor de consolidare a viaductului de pe DN 7, pe malul Lacului Cozia, a fost devansat pe data de 1 decembrie 2016. CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a precizat ca finalizarea lucrarilor de consolidare se face prin majorarea lungimii sectorului de lucru. "Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere informeaza ca in aceasta perioada se executa lucrari la obiectivul BEI 2 'Consolidare viaduct pe DN 7, km 200+615, peste Malul Lacului la Cozia'. In urma discutiilor cu antreprenorul si cu sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia Rutiera, s-a obtinut aprobarea referitoare la Avizul de instituire al restrictiilor de circulatie la obiectivul sus mentionat, prin majorarea lungimii sectorului de drum in lucru de la maximum 400 de metri la executia lucrarilor pe toata lungimea viaductului, arataCapital.

Productia-record de 7,2 milioane tone a fost atinsa in regimul comunist. Restructurarea unui colos cu picioare de lut. La SIDEX au fost investite 350 milioane de euro in modernizari, dar sunt inchise fluxurile cu tehnologii din anii '60-'70, care ar produce in paguba, cu costuri energetice foarte mari. SIDEX-ul a fost una dintre legendele industriei romanesti a anilor "80, una dintre cele mai mari platforme industriale din tara, care in 1989 avea 40.000 de salariati. Construirea combinatului de la Galati a inceput in 1960, iar varful de productie a fost de 7,2 milioane tone de otel, in principal pentru piata CAER. Au fost ani in care exporturile combinatului se cifrau la un miliard de dolari. Declinul a inceput in decembrie '89, cand a disparut CAER. In 1990 productia a scazut la doar 2 milioane de tone, cat este si astazi. S-ar putea spune ca asta este dimensiunea SIDEX-ului ca afacere intr-o economie de piata, fara comenzi de stat. In anii '90 combinatul a fost capusat de firmele clientelei politice; in consecinta, in 2000 erau inregistrate pierderi de un milion de dolari pe zi, noteazaRomania Libera.

Volkswagen Golf VIII debuteaza in noiembrie. Volkswagen pregateste relansarea iconicului Golf. Modelul de clasa compacta va primi o noua versiune la finalul acestui an, iar debutul oficial a fost anuntat pentru luna noiembrie. Volkswagen a inceput sa scrie povestea lui Golf acum 42 de ani, iar in tot acest timp, producatorul german a reusit sa vanda 32.590.025 de exemplare (valori la finalul lui 2015). Citeste si: ABT duce la 335 CP motorul lui VW Golf GTI Clubsport Viitorul Volkswagen Golf VIII ar urma sa vina cu o zona frontala complet revizuita care sa aiba blocuri optice noi si o grila modificata. De asemenea, interiorul o sa integreze materiale ceva mai bune, un ecran mai mare in zona centrala si conectivitate de ultima generatie. Conform zvonurilor, viitoarea generatie Volkswagen Golf ar urma sa ofere un tren de rulare imbunatatit, motoare mai puternice si mai eficiente, atat din punct de vedere al consumului, cat si raportat la nivelul emisiilor, informeazaAuto-Bild.

Promisiuni fara numar. Actuala Centura a Capitalei este un dezastru, dar Guvernul face planuri peste planuri pentru inca una. Guvernul selecteaza consultant care sa realizeze un Master Plan al Centurilor Bucurestiului. Asta in conditiile in care actuala centura este, in mare parte,un drum cu o banda pe sens, iar pentru modernizarea sa au fost realizate deja planuri si a fost solicitata finantare europeana prin POIM 2014-2020. La aproape 10 ani de la intrarea in UE, Capitala Romaniei este probabil singura din blocul comunitar fara o centura cu doua benzi pe sens. In aceste conditii, Guvernul vrea ca un consultant, selectat impreuna cu Banca Europeana de Investitii, sa realizeze o strategie noua pentru "centurile" Capitalei. "Pentru intreg sistemul de ring-uri al Bucurestiului, si in ideea de a putea obtine bani europeni, impreuna cu Banca Europeana de Investitii se va selecta un consultant", a spus la Digi24 Catalin Drula, consilier in domeniul infrastructurii al premierului Dacian Ciolos, citat deEconomica.

Relansare a manualului scolar Bursa si Investitiile.Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Junior Achievement Romania anunta joi re-lansarea manualului scolar "Bursa si Investitiile". Aproximativ 5.000 de elevi de liceu din Romania, anunta un comunicat BVB, vor invata la scoala despre piata de capital, mecanismele bursei si diferite tipuri de investitii. Lansarea manualului scolar "Bursa si Investitiile" se integreaza in strategia Bursei de Valori Bucuresti, alaturi de celelalte proiecte derulate sub umbrela "Fluent in Finante'. Potrivit comunicatului, elevii de liceu au ocazia sa participe la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare in cadrul seriei de evenimente "Ziua portilor deschise la Bursa de Valori Bucuresti". Pana in prezent, in cadrul acestui program, peste 2.500 de elevi au vizitat sediul BVB si au participat la o sesiune introductiva despre piata de capital. Liceele care doresc sa se inscrie in program vor benefica de manuale gratuite si de prezentari oferite de specialisti din piata, in timp ce profesorul responsabil de clasa va beneficia de un curs formator oferit de catre Junior Achievement Romania, scrieCurs de Guvernare.