Importurile de gaze au explodat odata cu frigul. Rusii revin spectaculos in piata si vand mai ieftin decat producatorii locali.Importurile de gaze in Romania au crescut de trei ori, odata cu valul de frig care s-a lasat peste tara, ajungand sa conteze in proportie de peste 30% in consumul total, un procent nemaivazut din 2008. Practic, in prezent, profitand de preturile mici la care isi permit sa livreze, Gazprom recucereste piata din Romania, pierduta in ultimii ani. Apoi, asa cum precizeaza surse din piata, "isi pot permite sa scumpeasca". Importurile de gaze au urcat de la 30.000 de MWh pe zi la 110.000 de MWh pe zi, cu 96.000 de MWh marti, 9 octombrie, Potrivit datelor Transgaz din perioada 4 -8 octombrie. In 4 octombrie, inca erau 20 de grade, temperatura maxima, media pe tara. In 8 octombrie, temperatura a coborat la 12 grade. In patru zile si cu opt grade in minus, importurile au urcat cu 200%. Situatia ar putea continua, pentru ca rusii continua sa gaseasca clienti - firme in piata. Aceasta pentru ca vand la un pret in jurul a 60 de lei/MWh(aproximativ 160 de dolari/1.000 mc - n.r.), potrivit declaratiilor facute recent de catre presedintele ANRE Niculae Havrilet, in timp ce Romgaz nu poate vinde sub 72 de lei/MWh, pentru ca, potrivit legislatiei in vigoare, acesta este nivelul la care este impozitat de stat. In 2013, Guvernul a impus o taxa speciala asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii si furnizorii de gaze in urma procesului de liberalizare a pietei, 60% pe venitul suplimentar din liberalizare, producatorii de gaze platesc acest impozit pentru un nivel de pret de 72 de lei pe MWh chiar daca ei vand la un pret mai mic, anuntaCapital.

BusinessFoto: Colaj foto

Romania - a zecea economie europeana la paritatea de cumparare standard.Romania a ajuns cea de a zecea economie din UE dupa Produsul Intern Brut calculat la paritatea puterilor de cumparare standard, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe parcursul ultimilor zece ani, tara noastra a depasit la acest indicator tari precum Grecia (aflata in criza profunda a datoriei publice) si Portugalia (in stagnare sistemica) dar si state cu o evolutie relativ buna precum Cehia iar, anul trecut, Austria. Astfel, fie si la limita, am ajuns tara cu cel mai mic nivel de trai din topul 10 al celor mai mari puteri economice europene. Top in care, dintre statele foste socialiste si cu un nivel de dezvoltare semnificativ mai mic fata de media europeana, mai face parte doar Polonia. Desigur, in ambele cazuri, marimea a jucat un rol important in aceasta evolutie dar schimbarea raporturilor de forte trebuie semnalata. De asemeni, ar fi important sa retinem ca pastrarea unor preturi mult mai reduse in raport cu cele din Occident a amplificat puternic rezultatele economice exprimate in euro. De unde rezulta atat importanta pe care o are stabilitatea preturilor la produsele livrate si serviciile prestate pe piata interna, cat si amanarea aderarii la Zona Euro pana la atingerea unui nivel mai ridicat de dezvoltare, noteazaCurs de Guvernare.

Unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza cu norma intreaga.Unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, cu toate ca lucreaza cu norma intreaga, si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani, se arata intr-un comunicat de presa al Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", remis Agerpres. 'Conform datelor statistice privind cota din PIB care revine salariatilor, in Romania mai putin de 40% este indreptat catre capitalul uman, in timp ce remunerarea companiilor reprezinta peste 60% din PIB. Acest raport este inversat fata de majoritatea tarilor europene si evidentiaza dezechilibrul major din modul in care sunt distribuite rezultatele economice, in conditiile unei productivitati similare. Avem o fiscalitate care favorizeaza capitalul, impovarand in schimb salariatii si micii contribuabili. In numele 'atragerii investitorilor straini' au fost create facilitati si conditii pentru companii care permit si chiar incurajeaza exploatarea fortei de munca autohtone, in numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace', se arata in document, care mentioneaza ca luni este Ziua internationala pentru eradicarea saraciei, scrieEconomica.

Romaero da afara 150 de angajati. Concedierea colectiva va costa statul 5,6 milioane lei.150 de angajati ai companiei Romaero vor fi concediati, pentru reducerea cheltuielilor, scrie News.ro. Disponibilizarea colectiva va costa statul 5,6 milioane de lei. Surse din cadrul Ministerului Economiei au precizat ca este luata in calcul inclusiv o "reforma" la nivelul conducerii executive. In prezent, compania are 842 de salariati. Concedierile erau initial programate sa inceapa din luna iulie, insa au intarziat pentru ca Hotararea de Guvern, obligatorie in acest caz, inca nu a fost aprobata. "In prezent, conducerea companiei lucreaza la lista nominala cu angajatii vizati. Actul normativ respectiv, care permite demararea concedierilor colective, ar putea intra in Guvern saptamana aceasta",au declarat pentru News.ro surse din cadrul Ministerul Economiei. Potrivit planului de disponibilizare publicat pe site-ul companiei in urma cu cateva luni, se arata ca disponibilizarile colective vor fi efectuate cu plata unor compensatii cu bani de la bugetul asigurarilor sociale de stat pentru o perioada de maximum doi ani, care ar putea costa statul 5,65 milioane lei. Conform planului de disponibilizare propus de companie, 85% ar trebui sa fie salariati din categoriile de personal TESA, conducere si muncitori indirect productivi, in timp ce listele de concedieri vor cuprinde putini muncitorii direct productivi. Persoanele concediate vor beneficia de indemnizatie de somaj si de un venit lunar de completare, care se acorda in functie de vechimea in munca, noteazaRomania Libera.

Volkswagen Tiguan versus BMW X1 si Mercedes-Benz GLA - Test comparativ.Acesta este regele SUV-urilor compacte, iar noua generatie se lauda ca ar face totul si mai bine. Noul Volkswagen Tiguan se aliniaza la startul acestui comparativ contra lui BMW X1 si Mercedes GLA. Atotputernic,"extracapabil si fara cusur: noul Tiguan a primit din belsug lauri in avans si este oricum considerat o banca sigura. Pentru ca SUV-ul german chiar pare sa fie un atotpriceput, in special cu motorizarea 2.0 TDI si tractiune integrala. Pe scurt, cine cumpara acest model face o alegere corecta. Insa si pretul lui Tiguan este pe masura, asa ca se naste intrebarea: nu exista si alte modele demne de luat in seama? Poate ca in 2007, cand a fost lansata prima generatie, piata nu prea oferea alternative, insa acum mai sunt si alti producatori care ara temeinic si eficient aceasta parcela a SUV-urilor compacte. De exemplu, BMW. Acesta are in gama, prin noul X1, un SUV polivalent si foarte capabil, care se incadreaza foarte bine descrierii ￯Sport Utility Vehicle￯, fiind pe cat de util, pe atat de sportiv, scrieAuto-Bild.ro.

Pretul mic al barilului lasa Romania fara petrol. Rezervele scad in ritm alert.Rata de inlocuire a rezervelor de hidrocarburi ale Romaniei a scazut dramatic in ultimul timp, ca urmare a preturilor mici ale titeiului. A ajuns la doar 25% si, in lipsa unor noi descoperiri, petrolul se termina in 12 ani. Banii de investitii sunt insa tot mai putini, din cauza preturilor mici ale barilului de titei. OMV Petrom, singurul producator de titei si gaze din Romania, a raportat, pentru anul 2015, o rata de inlocuire a rezervelor de hidrocarburi din categoria 1p (rezerve dovedite) de 25%, potrivit datelor facute publice de companie in prospectul de emisiune al Fondului Proprietatea. Rata de inlocuire a scazut dramatic fata de 2014, cand ajunsese la 42%. Acest indicator arata de fapt cat de sustenabila mai este productia de petrol a Romaniei. O rata de inlocuire a rezervelor de 25% in 2015 inseamna ca, pentru fiecare 1.000 de barili de titei extras din pamant sau din mare, s-au descoperit zacaminte noi de doar 250 de barili. Iata, detaliat, ce spune compania petroliera refetritor la gradul de inlocuire a rezervelor: "Reparatiile capitale continue in ceea ce priveste zacamintele mature si un program de succes de foraj de completare a gabaritului, combinate cu diversificarea tehnologiilor de recuperare aplicate, au ajutat la mentinerea unei rate medii de inlocuire a rezervelor 1P in Romania, calculate pe ultimii 3 ani la 33% la data de 31 decembrie 2015 (2014: 39%). In 2015, rata de inlocuire a rezervelor in Romania pentru un an a fost de 25% (2014: 42%). Rata noastra de inlocuire a rezervelor a fost sustinuta de efectuarea unor studii continue privind zacamintele, diversificarea tehnicilor de recuperare si noi extinderi ale zacamintelor existente, spuneEconomica.

Satul cel Verde i-a adus lui Dragos Anastasiu o crestere de peste 60% anul acesta.Green Village, detinut de omul de afaceri Dragos Anastasiu, a avut, in primele opt luni din 2016, o cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de euro, cu 61% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent. Compania tocmai a anuntat ca prelungeste sezonul in Delta Dunarii, dupa ce anul acesta, in perioada de vara, resortul aflat in Sfantu Gheorghe a primit cu 49% mai multi vizitatori fata de aceeasi perioada a anului 2015. "Pentru noi, vacanta este o experienta permanenta, o stare de spirit sinonima cu optimismul, cu energia", spune Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Group. Potrivit acestuia, lunile care urmeaza sunt cele mai bune pentru pescari, pentru amatorii de fotografie, pentru cei care cauta sa se relaxeze in mijlocul naturii. De asemenea, numarul de turisti romani si straini care au vizitat Green Village a crescut, in perioada aprilie-august 2016, cu 49%, comparativ cu perioada similara a anului precedent, ajungand la aproximativ 8.000 de persoane. In acelasi timp, numarul de innoptari a depasit 23.000, un avans de 51%, comparativ cu nivelul din 2015. Dupa tarile de provenienta, cei mai multi dintre turisti sunt din Romania, Germania, Marea Britanie si Franta, spuneCapital.