Statul roman isi recupereaza renumele de rau platnic. Arieratele au explodat in 2016. Dupa ce statul roman reusise cu greu sa duca arieratele sub nivelul psihologic de 100 de milioane de lei la finalul lui 2015, anul acesta, si-a recuperat renumele de rau platnic, acumuland intarzieri la plati de peste 200 de milioane de lei, cu aproape 140% peste nivelul de anul trecut. Guvernul Dacian Ciolos a adoptat la inceputul anului un memorandum prin care se angaja sa reduca arieratele cu 15% in 2016. Intarzierile de plati ale statului roman catre furnizari, cu o vechime de peste 90 de zile, au explodat anul acesta, ajungand la 205 milioane de lei, in septembrie, de la numai 86 de milioane in decembrie 2015. n 2014, arieratele ajunsesera la 126 de milioane de lei, in 2015 au coborat la 86 de milioane, iar in martie erau deja 136 de milioane, pentru ca in septembrie sa urce la 205,3 milioane de lei, arata o situatie publicata de Ministerul Finantelor, anuntaEconomica.

Business reportFoto: Colaj foto

Sansa pe care Romania o ignora: intreprinderile mici cu dezvoltare rapida. O analiza in contextul UE. Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE la ponderea intreprinderilor care inregistreaza o crestere rapida (vezi definirea conceptului), cu un procentaj de numai 2,3%, de patru ori mai mic fata de media europeana. In aceste intreprinderi, lucreaza aproape 200 de mii de salariati, respectiv 6,7% din numarul total al persoanelor angajate, pozitionare ceva mai buna doar prin faptul ca trece de jumatate din media UE. Dupa noi, mai apare la foarte mica distanta doar micul Cipru, cu 2,2%, 70 de intreprinderi si mai putin de 5.000 de angajati in ele, ceea ce face putin relevanta statistica de tara si ne trimite pe noi, la mare distanta de restul Europei ( vezi tabelul de mai jos) tocmai la coada bunelor practici europene de afaceri, informeazaCurs de Guvernare.

Qualcomm va prelua rivalul NXP Semiconductors cu 38 de miliarde de dolari. Producatorul american de chipuri Qualcomm a acceptat sa achizitioneze rivalul olandez NXP Semiconductors cu suma de aproximativ 38 de miliarde de dolari, in cea mai mare tranzactie inregistrata vreodata in industria semiconductorilor, transmite Reuters. Aceasta tranzactie va permite Qualcomm, care produce in principal chipuri pentru telefoane mobile, sa devina un furnizor mai mare de chipuri pentru industria auto, intr-un moment in care vanzarile de smartphone incetinesc, iar concurenta venita din partea rivalilor chinezi si taiwanezi creste. Entitatea combinata ar urma sa inregistreze venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari si sa genereze reduceri de costuri de 500 de milioane de dolari in primii doi ani dupa finalizarea tranzactiei. Qualcomm a anuntat ca va oferi 110 dolari per titlu in numerar, o prima de 11,5% fata de valoarea actiunilor NXP Semiconductor la inchiderea sedintei bursiere de miercuri, relateazaCapital.

Oltchim se va putea "curata" de datoria de 1,2 miliarde lei catre stat prin darea in plata a activelor. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), institutie aflata in subordinea Guvernului si in coordonarea Ministerului Economiei, va putea sa preia, prin dare in plata, active ale companiilor insolvente care ii datoreaza bani, in vederea stingerii datoriilor pe care acesti agenti economici le au fata de AAAS. Acest lucru ar facilita vanzarea Oltchim, controlat de Ministerul Economiei, intrucat ar raspunde uneia dintre principalele obiectii ale Comisiei Europene cu privire la planurile de privatizare a combinatului aflat in insolventa, aceea ca AAAS nu a facut nimic pentru a-si recupera creanta de 1,2 miliarde asupra Oltchim. "Prin procedura de dare in plata a activelor si/sau activelor functionale, pentru stingerea tuturor creantelor pe care AAAS le detine la debitorii aflati in insolventa, noteazaProfit.

Vanzari globale: Volkswagen ramane lider. Grupul Volkswagen si Toyota dau batalia cea mare pentru prima pozitie in topul vanzarilor globale. Dupa primele 9 luni ale anului, grupul german ramane pe prima pozitie cu o crestere a vanzarilor cu 2,4 procente la 7,61 de milioane de unitati. Toyota raporteaza doar o crestere de doar 0,4 procente si totalizeaza 7,53 de milioane de vehicule. In aceste conditii, cei doi mari constructori sunt despartiti doar de 80.000 de unitati. China ramane piata unde grupul german reuseste in continuare performante remarcabile. Toyota mizeaza pe piata din SUA, doar ca americanii nu au fost la fel de "gurmanzi" precum asiaticii. Asa se face ca vanzarile Toyota in SUA au scazut cu 2,4 procente. Pretul scazut al carburantilor de pe piata de peste Ocean a avut un impact nefavorabil si asupra vanzarilor hibridului Prius, scrieAuto-Bild.

Investitii de 100.000 euro pentru reducerea cantitatii de plastic la Apa Calipso. Producatorul apei naturale de izvor Calipso a investit, in decursul acestei luni, peste 100.000 de euro in tehnologizarea liniei de imbuteliere. Proiectul, finantat din resurse proprii, are ca scop reducerea cantitatii de plastic folosite anual cu cca. 60 tone, avand o componenta ecologica considerabila. "Pentru noi este o investitie importanta cu efecte vizibile pe termen lung. Cresterea vanzarilor din ultimul an, precum si largirea portofoliului de clienti, ne-a permis sa punem in fruntea listei de prioritati modernizarea tehnologiei de imbuteliere cu o contributie de mediu importanta.", declara Daciana Siderache, director general Calipso. Cifra de afaceri realizata de compania Calipso in primele 9 luni ale acestui an se ridica la 41 milioane lei, iar o parte din investitii si planurile de investitii viitoare aduc o contributie importanta de mediu, arataRomania Libera.

Autostrada Comarnic-Brasov, poveste fara sfarsit. Continua lupta pentru revizuirea studiului de fezabilitate. Dupa trei tentative esuate la CNSC de anulare a licitatiei pentru actualizarea studiului de fezabilitate a autostrazii Comarnic-Brasov, Compania de Drumuri este acum obligata de catre instanta sa continue procedura prin reevaluarea ofertei firmei Consitrans. Daca va decide iarasi sa anuleze licitatia, proiectantul spune ca va depune din nou contestatie. Oficialii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR, au spus ca vor pune in aplicare decizia instantei in cazul litigiului privind revizuirea studiului de fezabilitate a autostrazii Comarnic-Brasov. "Referitor la sentinta Curtii de Apel Bucuresti din data de 12.09.2016 privind litigiul dintre CNAIR SA (fosta CNADNR SA) si SC CONSITRANS SRL, dosarul nr. 5964/2/2016 ce are ca obiect litigiul privind achizitiile publice, va aducem la cunostinta ca autoritatea contractanta va pune in aplicare Hotararea Curtii de Apel Bucuresti", au declarat reprezentantii CNAIR, citati deEconomica.