Inmatricularile de autoturisme rulate au depasit, in Romania, 250.000 de unitati, in primele 10 luni. Numarul autoturismelor second-hand inmatriculate in Romania a ajuns, in primele 10 luni ale acestui an, la 250.800 de unitati, in crestere cu 22,79%, in comparatie cu intervalul ianuarie - octombrie din 2015, conform statisticii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Potrivit datelor oficiale, la nivelul lunii octombrie, au fost inregistrate 27.954 de unitati rulate, mai mult cu aproape 13% fata de aceeasi perioada din anul anterior, cand erau consemnate 24.745 de unitati. La nivel national, din totalul celor 250.813 de autoturisme second-hand inregistrate la DRPCIV, in primele 10 luni din 2016, cele mai multe sunt din gama Volkswagen, potrivitCapital.

Business reportFoto: Colaj foto

Exportul de lemne nu va mai fi limitat, asa cum a fost mesajul politic in primavara anului trecut. Exportul de lemne nu va mai fi limitat, asa cum a fost mesajul politic in primavara anului trecut, parlamentarii pregatind acum un act care permite exportul in continuare, cu argumentul ca o interdictie ar genera "consecinte economice negative in lant", deoarece industria autohtona a mobilei si cea de constructii nu pot absorbi decat jumatate din lemnul exploatat. Intreaga discutie privind limitarea exportului de lemne a luat amploare dupa ce, la inceputul anului trecut, au aparut informatii despre o intalinire a presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, cel mai mare procesator de masa lemnoasa din Romania, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment in dezbatere parlamentara, a regulii care limita exploatarea, pentru o singura companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, scrieProfit.

Monitorul European al Educatiei 2016: Abandonul scolar creste spre dublul tintei fixate de Romania pentru 2020. Investitia publica in educatie a inregistrat o crestere medie in UE de 1,1% in 2014, potrivit Monitorului european al educatiei si formarii 2016, lansat luni de Comisia Europeana. Romania se numara printre cele sase state unde alocarile au urcat semnificativ, cu peste 5 % (celelalte tari sunt Bulgaria, Ungaria, Letonia, Malta si Slovacia). Chiar si asa, bugetul total distribuit educatiei a ramas cel mai scazut din Europa - de numai 3 % din PIB, in 2014, mult sub media europeana de 4,9 %. Ulterior, investitiile au urcat la 3,7 % in 2015, respectiv 3,6 % din PIB in 2016, procente inferioare nivelului de 6 % din PIB stabilit de Legea Invatamantului 1/2011, constata Raportul. In paralel cu aceste cresteri de finantare, populatie scolara s-a redus si in 2014, iar in 2015-2016, numarul total de elevi si studenti a scazut cu 2,4 % fata de anul scolar precedent, la 3,64 milioane, noteazaCurs de Guvernare.

Un VW Golf din 1980 s-a luat la intrecere cu o Yamaha R1. Deznodamantul te va lasa cu gura cascata. Dupa ce ieri v-am povestit despre tipii de la Bebo Motoring si un VW Golf 2 care atinge 100 km/h in 2,5 secunde, acum a venit randul unui model si mai vechi sa intre in mijlocul atentiei. Propulsat de un motor similar, de 2,0 litri, un Golf din prima generatie provoaca la duel una dintre cele mai rapide motociclete de serie din lume, o Yamaha R1. Desi aceasta din urma are 182 CP care trebuie sa impinga o masa proprie d circa 250 kg cu tot cu calaret, batranul VW nu este usor de invins. Si asta pentru ca are 1056 CP si 1001 Nm cu care sa se lupte cot la cot cu orice hypercar modern, informeazaAuto-Bild.

Alibaba, vanzari de aproape un miliard de dolari, in cinci minute.Asa cum americanii au Black Friday, si chinezii au o data in calendar dedicata reducerilor. Ziua Celibatarului este sarbatorita in 11 noiembrie, iar anul acesta a stabilit un nou record de vanzari, inca din primele minute. Cel mai mare retailer online din Asia, Alibaba Group Holding Limited, de la care, in 2009, a pornit fenomenul reducerilor chineze, a anuntat ca doar in prima ora a Zilei Celibatarilor din acest an a inregistrat vanzari de peste cinci miliarde de dolari. Suma este cu atat mai impresionanta cu cat, in urma cu cativa ani, reprezenta valoarea vanzarilor pe toata ziua. Totodata, la miezul noptii dintre joi si vineri, chiar in primele cinci minute ale Zilei Celibatarului, au fost cheltuite circa 917 milioane de euro. De asemenea, in mai putin de sapte ore, vanzarile au depasit nivelul atins in 2014, de 7,7 miliarde de euro, si jumatate din vanzarile-record de 13,31 de miliarde de euro, inregistrate anul trecut, anuntaNewMoney.

Turbinele eoliene au ajuns principalul producator de energie in sistem. Vantul puternic e bucuria producatorilor de energie eoliana. Potrivit datelor Transelectrica, eolianul asigura acum peste 30% din productia nationala de energie, in timp ce carbunele acopera aproape 20%. La ora 13.37, structura productiei de energie se prezenta astfel, conform informatiilor disponibile pe site-ul Transelectrica in timp real: 31,35% eolian - 2.493 MW, 19,46% carbune - 1.542 MW, 17,59% nuclear -1.396 MW, 17,27% hidro - 1.371 MW, 12,14% hidrocarburi - 964 MW, 1,45% fotovoltaic - 115 MW, 0,68% biomasa - 54 MW. Paisprezece judete din nordul si centrul tarii vor fi duminica sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol, pentru Bucuresti si celelalte judete fiind emisa o avertizare cod galben de vant, care la rafala va ajunge la 80 - 90 de kilometri pe ora, arataEVZ.

Socar vrea 10% pe piata benzinariilor din Romania. Lantul de benzinarii a trecut pe profit in 2015. Compania petroliera detinuta de Azerbaijan, Socar, vrea sa ajunga la o cota de piata de 10% in Romania, in perioada urmatoare, informeaza agentia de presa Trend News. La aproape cinci ani de la deschiderea primei benzinarii din Romania, Socar Romania a raportat profit pentru anul 2015. In plus, compania vrea sa ajunga la o cota de piata de 10%, potrivit unei declaratii a directorul subsidiarei din tara noastra, Hamza Karimov. "34 de benzinarii sunt deschise in 17 regiuni din Romania, inclusiv la Bucuresti. Compania are in plan castigarea unei cote de piata de 10% pe piata romaneasca in viitorul apropiat", spune Hamza Karimov. Socar a investit in Romania 71,3 milioane de dolari pana la sfarsitul lui ianuarie 2016, relateazaEconomica.