Suedia vrea sa elimine taxele pentru energia fotovoltaica.Suedia: Guvernul a propus, luni, eliminarea din 2017 a taxei pentru productia de energie fotovoltaica, in conditiile in care obiectivul autoritatilor de la Stockholm este ca in anul 2040 energiile regenerabile sa acopere in totalitate necesarul de electricitate, transmite AFP. In prezent, energia fotovoltaica este responsabila pentru mai putin de 0,1% din productia de electricitate in Suedia, o tara care prefera energia hidroelectrica (39%) si pe cea nucleara (36%). Intr-un comunicat de presa, Ministerul suedez de Finante a propus ca productia de energie fotovoltaica pentru uz propriu sa fie complet scutita de taxe, iar cei care revand electricitatea provenita din instalatiile fotovoltaice sa plateasca o taxa de 500 de coroane (51 de euro) pentru un Megawatt ora, adica mai putin cu 98% decat in prezent. "Aceasta va permite realizarea unor investitii rapide", a apreciat ministrul Finantelor, social-democratul Magdalena Andersson, citat deCapital.

Business reportFoto: Colaj foto

AFI Europe se pregateste de cea mai mare tranzactie cu birouri din Romania.Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe Romania, care a construit centrul comercial AFI Palace, va vinde toate cele cinci cladiri de birouri construite in jurul mallului, se arata in raportul financiar pentru primele noua luni din acest an. Africa Israel Properties, compania mama a AFI Europe, a semnat in luna iunie din acest an o scrisoare de intentie pentru vanzarea a trei dintre cele cinci cladiri de birouri AFI Park, la un randament investitional de 7,75%. In plus, scrisoarea de intentie pentru vanzarea celor trei cladiri de birouri cuprinde si optiunea de vanzare a celorlalte doua cladiri, 4 si 5 din complexul AFI Park. Acum, atat AFI cat si cumparatorul, vor sa modifice tranzactia, iar cele cinci cladiri de birouri sa fie vandute simultan, se arata in raportul financiar al companiei, remis Burse de la Tel Aviv. Daca pretul pentru vanzarea celor trei cladiri de birouri a fost stablit la 92,7 milioane de euro, pretul pentru toate cele cinci cladiri inca nu a fost stabilit, noteazaEconomica.

Carnagiul de pe sosele: Romania si accidentele rutiere - o comparatie in contextul UE la statistici si masuri de reducere a mortalitatii.Zecile de morti de pe soselele Romaniei din ultimele saptamani - fie ca vorbim de accidentele in lant de pe Autostrada Soarelui sau cele de pe DN2 si DN6 de la sfarsitul saptamanii trecute - readuc in atentie statisticile negre cu care figuram in clasamentele europene. Romania a ocupat anul trecut al doilea loc in UE, impreuna cu Letonia, la numarul de victime din accidente rutiere raportat la populatia totala, respectiv 9,5 persoane la suta de mii de locuitori. Potrivit datelor comunicate la finele saptamanii trecute de Euroastat, am figurat, totodata, pe acelasi loc 2 la cea mai mica reducere a mortalitatii pe ultimii 20 de ani. Asta strict la prima vedere : deoarece, diferenta fata de liderul mortalitatii pe drumuri europene, Bulgaria, este foarte mica (ei au avut 9,8 la 100.000) iar la cati romani sunt plecati in strainatate, ne plasam, de facto, pe primul loc, potrivitCurs de Guvernare.

Test comparativ: Anvelope de iarna 205/55 R16. Care sunt cele mai bune anvelope de iarna? Pentru asta am adus la test nu mai putin de 20 de modele de anvelope de iarna cu dimensiunea 205/55 R16. Rezultatele arata clar cine sunt castigatorii si perdantii. Schimbarile climatice, zapada din ce in ce mai putina, anvelopele allseason din ce in ce mai performante, oare mai avem nevoie de anvelope specializate de iarna? Raspuns rece ca gheata: da. Cine este obligat sa utilizeze masina pe vreme de iarna nu se poate dispensa de ele: doar pneurile specializate ofera pe zapada si pe gheata rezervele de siguranta necesare. Oferta de anvelope de iarna este in continuare uriasa, dar paginile online ale marilor comercianti de anvelope, care ofera la vanzare marci ca Ovation, Torque Langivator sau Racealone, nu prea sunt de ajutor in luarea unei decizii, arataAuto-Bild.

De ce l-a sustinut unul dintre cei mai bogati romani din SUA pe Donald Trump. "Pastrati-va calmul, acceptati realitatea. Soarele a rasarit, cerul este albastru, pasarile canta. Singurul lucru de care trebuie sa ne fie frica este frica insasi" - asa suna mesajul pe care George Haber il posta pe pagina personala de Facebook, pe 9 noiembrie, la 7.52 dimineata, la doar opt ore dupa ce Donald Trump devenise al 45-lea presedinte american. "Ganditi-va la faptul ca Ronald Reagan s-a dovedit cel mai bun presedinte pe care l-am avut vreodata, in ciuda a ceea ce spuneau scepticii". Postarea, ca, de altfel, toate mesajele anterioare favorabile lui Trump au atras asupra lui Haber (62 de ani) atacurile a zeci de cunoscuti sau necunoscuti revoltati de preferintele sale politice. "Realizati ca in aceasta dimineata membri KKK (Ku Klux Klan, n.r.) au marsaluit pe strazile oraselor din Sud?"era una dintre reactiile de pe reteaua de socializare, scrieNewMoney.

Haine de designer noi din haine vechi. Povestea de business a unor tineri din Iasi care au trecut granita cu colectiile lor. La Iasi, mai multi tineri designeri si o actrita lucreaza la singurul boutique de creatie vestimentara din Romania care foloseste ca materii prime haine vechi sau resturi de materiale textile. Intr-un an, au reusit sa lanseze pe piata trei colectii proprii si sa ajunga cu produsele lor, haine si accesorii, la export in Suedia si Elvetia. ntr-o casa frumosa si friguroasa din centrul Iasului, mai multi tineri au demarat acum un an si jumatate un proiect unic in Romania: sub umbrela REDU, realizeaza articole vestimentare si accesorii "de designer" din haine vechi sau resturi. In jargonul lor, fac "upcicling"adica aduna materiale, curata, desfac, creeaza, cos si vand colectii vestimentare in propriul magazin fizic si online, dar si la export pe baza unor comenzi de la diferite companii, relateazaEconomica.

Insulele comorilor: unde si cum se ascund companiile de Fisc. Presate de BNR sa isi curete creditele neperformante din bilanturi, bancile sunt suspectate acum de Fisc ca s-ar fi folosit de offshore-uri si paradisuri fiscale pentru a scapa de activele toxice din portofolii. Numai ca din acest scenariu lipsesc cateva nuante importante. Trebuie sa o spunem de la inceput, practica in sine nu este ilegala, dar Fiscul este nemultumit de circuitele financiare complexe prin care au fost scoase din tara creditele neperformante (NPL), artificii care se traduc prin incasari mai mici la bugetul de stat. In ultimii ani, la nivel european si global, a fost deschisa o veritabila cutie a Pandorei, vizavi de unde si cat impozit ar fi corect sa plateasca multinationalele, informeazaNewMoney.