Factura la energie, umflata de scutirea acordata marilor consumatori. Aproape 9 milioane de consumatori casnici si firme trebuie sa acopere, in acest an, 260 de milioane de euro, atat cat reprezinta scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor fabrici energointensive. Cantitatea de energie pentru care colosii industriali ai Romaniei sunt exceptati de la plata certificatelor verzi, in acest an, conform HG nr. 495/2014, este estimata la circa 7 TWh, potrivit datelor Ministerului Economiei, confirmate de Corina Popescu, secretar de stat in cadrul institutiei, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Romania a progresat in ceea ce priveste usurinta platii taxelor, dar are in continuare probleme. Cate ore pierdem cu actele. In Romania, un antreprenor pierde 160 de ore anual ca sa completeze formulare si sa achite darile. Totusi, la noi in tara lucrurile stau mai bine decat in alti ani. Firmele platesc mai usor taxele catre stat, care sunt, teoretic, mai mici, dupa cum arata un studiu facut in 190 de tari si in care noi ocupam locul 50. Am avansat fata de editia trecuta, iar din 2011 am progresat cu 100 de locuri, anunta Stirile Pro Tv.

Top 100 cele mai valoroase companii din Romania. Liderul, schimbat. Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a fost evaluat anul acesta la 2,9 miliarde de euro (13,1 mld. lei), in crestere cu 16% fata de 2015. Cu acest rezultat, compania de stat, care in iunie anul acesta a iesit din insolventa, a devenit pentru prima data cea mai valoroasa companie din Romania, potrivit Gandul.

Romania, aproape de o noua criza? O eventuala decizie a Statelor Unite ale Americii de a creste dobanda cheie ar determina investitorii sa finanteze masiv cea mai bogata tara din lume. Automat, Europa, dar mai ales statele emergente, in randul carora se afla si Romania, ar deveni subfinantate, deci ar putea ajunge in pragul unei noi crize, noteaza Adevarul.

Cei care nu-si platesc la timp facturile la utilitati vor fi executati silit. Cine nu achita la timp facturile la utilitati va fi executat silit. Mai mult, datornicii nu vor mai avea dreptul sa se apere in instanta. Asta arata noua lege a utilitatilor publice, publicata in Monitorul Oficial si care a intrat in vigoare sambata. Totodata, sunt reduse termenele de plata si au fost prevazute pedepse pentru cei care fura apa sau agent termic din sistemul public de alimentare, potrivit documentului consultat de EVZ.

Cotatia aurului a pierdut peste 7%, in noiembrie. Pretul futures al aurului a scazut, in intervalul 21-25 noiembrie, pentru a treia saptamana la rand, pe fondul aprecierii monedei americane, determinata de asteptarile ca banca centrala a SUA (Fed) sa creasca dobanda cheie luna viitoare. Desi vineri, cotatia spot a metalului galben a castigat ceva teren, pe intreaga saptamana trecuta, aceasta a pierdut 2%. Cotatia aurului cu livrare imediata a urcat cu 0,2% vineri, la 1.183,56 dolari pe piata din New York, conform Bloomberg, care arata ca de la inceputul lunii noiembrie, pretul a scazut cu 7,3% (cel mai important declin lunar din iunie 2013 pana in prezent), scrie Bursa.

Un bucurestean are nevoie de 10 ani pentru achizitia unui apartament de doua camere, fata de 33 de ani in 2008. Criza a taiat cu mai mult de jumatate preturile practicate de dezvoltatorii imobiliari pentru apartamentele noi, dar si preturile cerute de proprietarii de apartamente comuniste. Unui bucurestean ii este astazi mult mai usor sa cumpere un apartament cu doua camere, aflam de la Economica.net.