Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) planuieste sa emita, in primele trei luni din 2008, obligatiuni de tip benchmark si certificate de trezorerie in valoare totala de 4 miliarde lei, ca urmare a estimarilor privind incasarea veniturilor si executia cheltuieililor bugetare pentru trimestrul I.

MEF a luat in calcul si volumul datoriei publice guvernamentale de refinantat in primul trimestru din 2008 la stabilirea volumului indicativ al emisiunilor de titluri de stat din aceasta perioada.

In primul trimestru va fi redeschisa emisiunea de obligatiuni guvernamentale de tip benchmark cu scadenta la 10 ani si vor fi lansate emisiuni noi de astfel de obligatiuni cu scadenta la trei si cinci ani. De asemenea, vor fi emise certificate de trezorerie cu scadenta la sase si 12 luni, se arata in anuntul afisat pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor.

In ianuarie, MEF vrea sa lanseze emisiuni de certificate de trezorerie cu discont de 2 miliarde lei, pentru refinantarea si refinantarea datoriei publice din aceasta luna. Pe 9 ianuarie vrea sa emita titluri de 1 miliard lei cu scadenta la sase luni, iar pe 23 ianuarie alte titluri de 1 miliard lei, cu scadenta la 12 luni.

Ministerul vrea sa redeschida emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la 10 ani pe 17 ianuarie, cand are in vedere o emisiune de titluri de stat de 1 miliard lei la o rata a cuponului de 6,75% pe an.

Pentru februarie, ministerul de finante a planificat doua emisiuni de obligatiuni de tip benchmark a cate 100 milioane lei fiecare (una pe 7 februarie si alta pe 21 februarie) si doua emisiuni de certificate de trezorerie a cate 200 milioane lei fiecare (una pe 13 februarie si alta pe 27 februarie).

In februarie, ministerul de finante vrea sa tina doua licitatii pentru obligatiuni de tip benchmark a cate 100 milioane lei fiecare (una pe 6 martie si alta pe 20 martie) si doua emisiuni de certificate de trezorerie a cate 100 milioane lei fiecare (una pe 12 martie si alta pe 26 martie).

Volumul efectiv si celelalte caracteristici ale titlurilor de stat ce vor fi emise in februarie si martie vor fi anuntate prin prospectele de emisiune lunare, a mai anuntat institutia.

Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat la finalul anului trecut ca vrea sa lanseze, in 2008, imprumuturi prin emisiuni de obligatiuni de stat in valoare totala de 11 miliarde lei si o emisiune de euroobligatiuni de cel putin 500 milioane euro, cu scadenta la 10 ani.

Pentru certificatele de trezorerie, licitatiile vor fi organizate in a doua si a patra saptamana din luna, avand ca data de licitatie ziua de miercuri si ca data de decontare ziua de vineri. Pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, licitatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii, avand ca data de licitatie ziua de joi si ca data de decontare ziua de luni.

In functie de evolutia pietelor financiare sau in cazul modificarii semnificative a necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice, elementele anuntate prin calendarul anual pot fi modificate in cursul anului viitor, mai precizeaza reprezentantii MEF.

Pentru 2007, Ministerul Finantelor Publice isi programase emisiuni de titluri de stat in valoare de 8 miliarde lei si anuntase ca ia in calcul o emisiune de titluri de stat pe pietele internationale de circa 500 milioane euro, care pana la urma nu a mai avut loc.

De altfel, multe din licitatiile programate in cursul anului trecut au fost anulate, ministerul motivand ca bancile solicita randamente prea mari, in contextul in care bugetul de stat era inca excedentar dupa primele zece luni din 2007, iar deficitul de la finalul anului trecut s-ar putea situa la 1,4% din produsul intern brut (PIB), adica jumatate din cel programat, potrivit unei declaratii de la sfarsitul anului trecut a ministrului de resort, Varujan Vosganian.

Business Standard