Decizia ultima privind continuarea activitatii angajatilor trecuti de 65 de ani revine, pentru moment, angajatului. Asa este in Spania, al carei sistem de pensii, foarte sanatos, ii permite in prezent sa nu intervina in dezbaterea aparuta in intreaga Europa, scrie El Pais, citat de Rador.

Dificultatea de a sustine sistemele publice de pensii a facut ca Germania, Marea Britanie, Portugalia si Italia sa prelungeasca varsta de pensionare. Desi schimbarile vor fi aplicate gradual, depasirea limitei de 65 de ani marcheaza un precedent de care va fi greu sa nu se tina cont.

Cele mai drastice masuri au fost adoptate in Marea Britanie, care a fixat la 68 de ani varsta de pensionare, desi aceasta prelungire nu se va aplica pana in anul 2024. O masura similara a fost aprobata in Germania, care a optat pentru 67 de ani, si in Portugalia - 66 de ani.

Si Franta si Italia se confrunta cu reforme ale sistemelor de pensii. in Italia, este vorba de a-i impiedica pe angajati sa poata sa se retraga la 57 de ani, in timp ce Parisul incearca sa reduca privilegiile anumitor colective cum sunt feroviarii sau secretarii de notariat.

Doar trei tari din UE se apropiau in 2006 de limita prevazuta de lege a varstei de pensionare. Irlanda, unde pensionarea are loc in medie la 64,1 ani, si doua tari din Europa de Est, Bulgaria si Romania, unde cuantumul scazut al contributiei favorizeaza impingerea pana la limita a perioadei de activitate, scrie El Pais, citat de Rador. Pe ansamblul UE, varsta medie de pensionare este de 61 de ani.