Majoritatea analistilor contactati de Business Standard mizeaza pe o crestere pana la 8% a dobanzii-cheie, masura ce va fi discutata in sedinta de astazi a Consiliului de administratie al BNR. Potrivit unui studiu al ING Bank, decizia cea mai probabila va fi in sensul cresterii dobanzii la 8%, de la nivelul actual de 7,5%. “Cum 2007 s-a incheiat deloc optimist pentru BNR, prin ratarea tintei de inflatie, Banca Centrala nu isi mai poate permite sa faca pasi gresiti. Daca ridica dobanda prea tare, aprecierea leului va accentua problemele pe partea deficitului de cont.

Daca nu o modifica, tinta de inflatie pentru 2008 poate fi ratata, pe fondul lipsei de sustinere din partea politicilor fiscale”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania. Prognoza ING este impartasita si de alti analisti. “Nu m-ar mira sa se urce rezervele minime obligatorii la creditele exotice, de pilda.

Dar urcarea dobanzii-cheie nu lasa loc de indoieli. Anul 2008 este electoral, ceea ce face ca politicile fiscale sa isi piarda din eficacitate, greul urmand sa-l poarte tot BNR. Mai mult, in cazul in care cursul ramane la acelasi nivel, in februarie, BNR ar putea urca dobanda la 8,5%”, a declarat pentru Business Standard Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

De aceeasi parere este si Ionut Dumitru economist sef Raiffeisen Romania, in timp ce Daniel Daianu nu exclude ca BNR sa mentina actualul nivel al dobanzii-cheie.

Sentimentul pietei este ca Banca Nationala a Romaniei va majora in sedinta de astazi rata dobanzii de politica monetara, de la 7,5% la 8%, se arata intr-un studiu realizat de economistii ING Bank.

“Ne asteptam ca BNR sa urce dobanda la 8%, pe fondul datelor legate de inflatie si de evolutia cursului de schimb”, se arata in documentul remis redactiei Business Standard. Economistii bancii olandeze mai spun ca motivele pentru care BNR ar putea urca azi dobanda sunt mai numeroase decat cele care ar favoriza o mentinere a ei.

“Oficialii BNR au de ce sa fie ingrijorati, cata vreme indicele preturilor de consum a depasit marginea superioara a intervalului tintit, pe fondul cresterii preturilor la alimente si a barilului de petrol. In acest mediu sensibil, BNR nu isi mai poate permite sa faca pasi gresiti sau sa isi puna speranta intr-un an agricol bun”, se mai arata in documentul ING.

Integral in Business Standard