Sapte din cele 20 de companii tranzactionate la categoria I a BVB si jumatate din cele 40 de la categoria a II-a au adus anul trecut randamente totale (din variatia de pret, dividende si majorari) de peste 50%, potrivit unei analize realizate de societatea de brokeraj Intercapital Invest.Cresterile la cele doua categorii principale ale Bursei au fost mai putin selective decat in 2006, aratand orientarea mai puternica a investitorilor spre actiunile medii si mici de pe piata.

Media aritmetica a randamentelor totale ale actiunilor listate la categoria I a BVB a fost de 52,5%, o valoare aproape dubla fata de cea inregistrata in anul precedent, 18 din cele 20 de companii tranzactionate la aceasta categorie aducand castiguri peste rata inflatiei, proportia fiind considerata foarte buna de analistii de la Intercapital.

Cele mai bune castiguri, dintre titlurile listate la categoria I, au fost obtinute de pe urma actiunilor Oil Terminal (OIL), Oltchim Ramnicu - Valcea (OLT) si Broker Cluj (BRK).

Titlurile Oil Terminal au adus un castig total de 247,4%, in timp ce randamentul inregistrat de actiunile Oltchim a fost de 151,6%, analistii subliniind ca "in mod surprinzator primele locuri in clasamentul celor mai performante actiuni de la categoria I sunt ocupate de doua companii cu capital majoritar de stat".

Un castig apropiat de cel din cazul Oltchim a fost adus de actiunile Broker Cluj, singura societate de intermediere financiara listata la Bursa. Titlurile Broker au avut un randament total de 144,7%.

Multe dintre actiunile listate la categoria I au inregistrat performante mai reduse in 2007 fata de alti ani, performante ce reflecta mai degraba scaderea randamentelor medii la BVB si nu o activitate ineficienta a emitentilor, se mai arata in analiza Intercapital Invest.

Brokerii de la Intercapital considera ca dezamagirea anului la Bursa a fost reprezentata de actiunile Petrom (SNP), ce au adus investitorilor o pierdere de 9,4%, dupa o performanta modesta in 2006 (+18,3%).

La categoria a II-a, vedeta a fost compania hoteliera THR Marea Neagra (EFO), cu un randament total de 351,6%, acesta fiind si cel mai bun randament total la BVB in 2007. La fel ca in cazul actiunilor Oil Terminal si Oltchim, acest randament a fost obtinut fara operatiuni de majorare a capitalului, prin simpla apreciere a pretului, subliniaza analistii, adaugand ca Oil Terminal a distribuit si dividende, dar acestea au avut o valoare redusa.

Cea mai slaba performanta la BVB a fost inregistrata in 2007 de actiunile Rulmentul Brasov (RBR), care au inregistrat o pierdere de 64,3%, aceste actiuni fiind delistate in cursul anului si transferate pe sectiunea actiuni necotate a BVB, din cauza intrarii companiei in procedura de lichidare.

Ziarul Finaciar