Comisia Europeana ia in calcul propunerea de introducere a unei taxe de dioxid de carbon asupra importurilor din statele care nu-si controleaza emisiile de gaze cu efect de sera, analizand si inasprirea sistemului propriu din interiorul UE, afirma publicatia Eu Observer citata de Rador.

Potrivit unei propuneri a comisiei, firmele din statele puternic poluante din afara Europei vor fi obligate sa cumpere certificate UE de emisii de carbon ca parte a schemei europene pentru comercializarea acestor certificate (ETS), a relatat Reuters.

Comisia este in continuare divizata in privinta acestei idei, inaintea unei serii de propuneri pentru politica de schimbare climatica de dupa 2012, care vor trebui discutate pe 23 ianuarie.

Taxa de emisii de carbon impusa firmelor straine va crea un camp egal de desfasurare pentru companiile europene care suporta deja costurile ETS - un sistem prin care firmele pot cumpara si vinde emisii de dioxid de carbon in exces, stabilind o limita superioara pentru nivelurilor de emisii.

Planul reflecta presiunea facuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a sustinut in octombrie ca Europa ar trebui "sa analizeze varianta taxarii produselor importate din statele care nu respecta Protocolul Kyoto", referindu-se la acordul international din 1997 asupra luptei impotriva schimbarii climatice.