Potrivit datelor furnizate de cea mai mare institutie de sondaje economice din lume, Consensus Economics, analistii estimeaza ca euro va cumpara 1,41 dolari in decembrie 2008, fata de un curs de 1,4750 dolari/euro inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, la New York.

Datele centralizate de ING indica, potrivit Reuters, chiar un consens in randul strategilor valutari privind aprecierea dolarului fata de euro, dar si fata de lira sterlina si dolarii canadieni, australieni si neo-zeelandezi, spre sfarsitul anului.

Un determinant major al evolutiei monedei americane va fi directia in care se va indrepta economia SUA in acest an. Daca Statele Unite depasesc criza imobiliara si a creditului fara sa intre intr-o recesiune severa - asa cum prevad, inca, multi economisti - dolarul si-ar putea reveni.

Chiar daca starea economiei americane se inrautateste, unii analisti spun ca recesiunea s-ar putea dovedi contagioasa, afectand si valutele altor state. In aceste conditii, SUA ar beneficia de avantajul unei balante comerciale imbunatatite.

Reducerea dobanzii de referinta de catre Fed ar putea avea un efect pozitiv asupra economiei americane, in timp ce cresterea economica din Europa ar putea fi incetinita de o moneda europeana puternica.

Potrivit unui sondaj realizat de WSJ, economistii previzioneaza o crestere a PIB-ului american de 2,7% in ultimul trimestru al anului curent, fata de 0,9% in aceeasi perioada a anului trecut.

Euro “va avea o viata grea cu dolarul in a doua jumatate a lui 2008, cand SUA vor incepe sa-si revina”, a spus directorul diviziei globale de cercetare a pietei valutare de la Morgan Stanley, Stephen Jen, care crede ca evolutia dolarului din acest an ar putea aminti de raliul sau din 2005, singurul din ultimii sase ani cand dolarul s-a apreciat fata de euro.

Business Standard