Omar Hayssam ar fi fost eliberat din arest, in vara anului 2006, in urma unei intelegeri a acestuia cu una dintre institutiile statului. Asa afirma Ioan Cazacu, avocatul sirianului, in dosarul in care este investigata fuga acestuia din tara. Sirianul afirma ca procurorul Ciprian Nastasiu nu a fost decat un pion dintr-o conventie secreta intre terorist si o institutie a statului.

Potrivit aparatorului, dezvaluirea i-ar fi fost facuta de mai multe ori chiar de catre clientul sau, fara ca acesta sa furnizeze vreun detaliu legat de numele institutiei angajate in intelegere, termenii acesteia sau persoanele care au realizat-o. Potrivit lui Ioan Cazacu, Hayssam l-ar fi contactat telefonic in cursul serii de marti, confirmand veridicitatea discutiilor aparute in presa, cu niste mici rezerve, legate de cateva pasaje, aparent lipsa. In plus, Hayssam i-a spus avocatului sau ca are inregistrari proprii ale tuturor discutiilor telefonice avute cu Ciprian Nastasiu, pe care i le va trimite in cel mai scurt timp.

Aparatorul sirianului recunoaste majoritatea opiniilor exprimate de clientul sau in convorbirile telefonice ca fiind cele exprimate si in discutiile directe dintre ei.

„In stilul lui, Omar putea sa arunce nume, porecle, insinuari. Singurul lucru pe care mi l-a zis textual, de mai multe ori, este ca eliberarea sa este rezultatul unei intelegeri cu o institutie a statului. Asa s-a ajuns ca procurorul ce instrumenta dosarul sa se deplaseze personal pana la instanta si sa-i ceara eliberarea”, declara avocatul.

In acest timp, transcrierea convorbirilor telefonice dintre Omar Hayssam si Ciprian Nastasiu au scos la iveala un personaj misterios, „Profesorul”. Despre acesta, Hayssam insinueaza ca avea calitatea de a-l demite pe Ilie Botos din functia de procuror general al Romaniei, dand de inteles ca misteriosul personaj este chiar presedintele Traian Basescu.

Intr-o alta convorbire, Hayssam isi exprima sprijinul neconditionat la adresa „Profesorului”, spunand: „Pentru el as face orice”. Sirianul continua spunandu-i lui Nastasiu, la doar cateva zile dupa ce sefii SRI, SIE si DGIPI isi prezentasera demisiile, ca „„Profesorul” trebuie sa urmareasca pe cine propun acuma ceilalti pentru posturile vacante” si incheie enigmatic: „Nu voi scoate capul pana nu discut cu dumneavoastra si daca aveti vreo indicatie de la dom’ Profesor”.

EvZ