Actiunile companiilor din domeniul petrolier au rezistat cel mai bine crizei din ultimele luni de pe pietele de capital datorita cresterii pretului barilului de petrol la 100 de dolari. Ce companii de pe Bursa au cel mai mult de castigat din cresterea pretului petrolului?

Toate companiile care au segmente de explorare si productie, dar si firmele care furnizeaza echipamente si servicii in domeniul petrolier vor avea profituri cu 30-40% mai mari anul acesta ca urmare a cresterii barilului peste pragul de 100 de dolari.

Fiecare dolar cu care un baril de titei se apreciaza aduce 30 de milioane de euro in castigurile operationale ale companiilor producatoare, adica Petrom, dar ataca marjele rafinariilor. Totodata, un baril puternic antreneaza investitii uriase pe segmentul de explorare care duc la cresterea valorii companiilor care asigura astfel de servicii, adica Prospectiuni Bucuresti sau Dafora Medias. Pentru operatorii portuari, de genul Oil Terminal, barilul scump inseamna rulaje mai mari determinate de exporturi de produse petroliere in crestere.

ZF