Reticenta strainilor fata de indicatorii macro ai economiei romanesti au depreciat ieri leul pana la minimul istoric al ultimilor doi ani in raport cu euro, in timp ce Bursa a inregistrat o scadere de 1,06 miliarde euro a capitalizarii bursiere.

Leul a atins nivelul de 3,6822 lei/euro, in vreme ce indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, a scazut la cea mai mica valoare a ultimelor sapte luni, ajungand la 8.948 puncte (scadere de 3,97%). Companiile au pierdut de la inceputul anului 2,9 mld. euro. “Deprecierea leului vine ca urmare a mai multor ordine de vanzare, avand probabil la baza speculatiile unor jucatori care si-au marcat profiturile, dar si pe fondul asteptarilor negative cu privire la indicatorii macroeconomici interni si al starii economice internationale”, a declarat dealerul Volksbank Romania, Lidia Olaru.

Moneda europeana nu a mai atins aceasta valoare de pe 6 ianuarie 2006, cand a fost cotata la 3,6821 lei. De cealalta parte, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat cea mai mare valoare a tranzactiilor din acest an, de 18,8 milioane de euro, fapt care consolideaza tendinta negativa a cotatiilor de pe piata de capital.

Lichiditatea bursiera de ieri este superioara cu circa doua milioane de euro valorii medii a tranzactiilor din anul trecut si survine pe fondul unor deprecieri drastice ale indicilor BVB. Indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a pierdut 1,19%, pana la 69.725 puncte. Indicele compozit al bursei, BET-C (al tuturor actiunilor, cu exceptia SIF-urilor), s-a depreciat cu 3,44%, la 6.133 puncte.

Business Standard