Publicul de peste Ocean este mare amator de seriale si show-uri TV. In SUA, joia este o zi de forta, iar weekendul este al sportului.

Oferta de peste Ocean contine asemanari cu programele de la noi, dar si deosebiri substantiale. Pe langa „Dansand cu stelele”, un concurs de dans cu accente reality asemanator cu „Dansez pentru tine”, si „Survivor: China”, un reality-show de supravietuire, reteta de succes in acest moment in America se invarte in jurul dramediilor (seriale brevetate in Statele Unite care imbina momentele dramatice cu nuantele comice) ca „Neveste disperate” sau „Betty cea urata” si al serialelor politiste, domeniul CBS.

Dintre cele zece programe CBS aflate printre primele 20 ca audienta, sapte sunt seriale politiste: „CSI”, „NCIS”, „CSI: Miami”, „Fara urma”, „Minti criminale”, „CSI: NY” si „Cold Case”.

Serialele medicale, in top

Seriile dramatice cu profil medical au, la randul lor, succes, cele mai bune exemple fiind „Anatomia lui Grey” si „House”. In schimb, sitcomurile si serialele soap-opera (echivalentul american al telenovelelor) sunt printre „cenusaresele” din prime-time, spre deosebire de Romania, unde cele doua formate au inregistrat un succes considerabil (vezi cazurile „La Bloc” - Pro TV sau „Lacrimi de iubire” - Acasa TV). In top 20 din America si-au facut loc doar doua sitcomuri („Doi barbati si jumatate” (CBS) si „Samantha Who?” (ABC), pe locurile 15 si 17, si nicio soap-opera.

CBS, reteaua serialelor politiste, asa cum este recunoscuta printre americani, si ABC, beneficiarul imensului succes al formatului „Dansand cu stelele”, sunt campioanele de toamna in Statele Unite, in segmentul orar din prime-time.

Reteta lor este cea mai apreciata pe piata, ca dovada si succesul din topul de toamna al audientelor pe emisiuni, unde ABC are 7 din primele 20 de programe si 4 din primele 5, in timp ce CBS difuzeaza 10 din primele 20 de formate. NBC si FOX se bat pentru a treia pozitie, impartindu-si serile de weekend, pe care le domina cu transmisiunile sportive.

Romanii au preluat numele grele

„Dansand cu stelele”, un format american al ABC adaptat cu foarte mare succes in Romania de Pro TV, prin „Dansez pentru tine”, este campioana de toamna printre emisiunile de pe marile retele TV americane. Show-ul, care se afla la al cincilea sezon, opune un personaj celebru din viata publica americana unui dansator profesionist, pentru a alcatui cuplurile din concurs.

„Dansand cu stelele”, difuzat de ABC, a inregistrat o medie de audienta de 15.779.000 de telespectatori pe emisiune in aceasta toamna, adjudecandu-si titlul de cea mai urmarita emisiune.

Serialul „CSI: Crime Scene Investigation” este principala locomotiva de audienta a CBS, ocupand pozitia a doua in clasamentul general al show-urilor din acest sezon, cu o medie de 14.421.000 de telespectatori pe emisiune. „CSI: Crime Scene Investigation” a fost preluat la noi de TVR, in timp ce Pro Cinema aduce „CSI: Miami”.

Top 5 al show-urilor americane este insa domeniul ABC, care mai are „Anatomia lui Grey” si „Neveste disperate” in aceasta ierarhie, pe locurile 4, respectiv 5.

Integral in Evenimentul Zilei