Bulgaria devine o destinatie turistica tot mai periculoasa pentru romanii dornici sa petreaca o vacanta peste granite. Infractionalitatea din aceasta tara nu o recomanda ca fiind cea mai buna destinatie pentru un concediu linistit. Nici preturile mici, despre care s-a tot vorbit o perioada, nu mai sunt de actualitate. Specialistii in turism spun acum ca banii platiti pentru un sejur in Bulgaria ajung si pentru o vacanta in Grecia, Austria, Croatia, Ungaria sau Ucraina.

Ultimul episod petrecut in tara vecina, care l-a avut in prim-plan pe un compatriot al nostru, condamnat la sase luni cu suspendare sub acuzatia de ultraj, vine ca o confirmare a faptului ca bulgarii nu au inteles ca banii adusi de turistii romani au scapat de la faliment un intreg sector economic. Romanii, care au lasat anul trecut in vacantele lor din Bulgaria aproape 50 milioane euro, sunt tot mai des „recompensati“ prin umilinta, socuri electrice si furtisaguri la tot pasul.

Nu de putine ori, pentru banii lasati in tara vecina ni se multumeste prin cate o bataie, furtul masinilor sau printr-o spaga ceruta direct de politistii bulgari. Care incep sa faca brusc alergie atunci cand vine vorba de romani. Iar boala nu poate fi tratata decat prin hartii de 100 de euro.

Turisti cheltuitori

Romanii sunt „vanati“ de agentiile bulgaresti de turism fiindca, se stie, pleaca in vacante cu portofelul plin si cheltuiesc mult in afara sumelor platite pentru achitarea costurilor de cazare, transport si masa. In Grecia, de exemplu, un studiu facut de agentiile de turism a aratat care sunt „pestii cei mari“: in timpul unei vacante de o saptamana un turist din Germania nu scoate din punga mai mult de 18 euro pentru alte distractii, in timp ce unul din Romania „arunca“ pe putin 150-180 euro. Adica de aproape 10 ori mai mult.

Turistii romani au fost curtati de bulgari imediat ce agentiile lor au inteles ca la noi sunt foarte multi potentiali clienti. Astfel, a fost pornita o campanie agresiva de informare a romanilor despre „minunile“ turistice de la sud de Dunare.

Asul din maneca bulgarilor a fost la inceput pretul mic raportat la calitatea si cantitatea serviciilor oferite. Asa s-a ajuns ca turistii romani sa umple golurile imense lasate de nemtii care se saturasera de micile golanii locale si de aventurile cu politistii pusi pe praduiala si isi indreptasera atentia catre alte meleaguri. An de an, romanii au dus la vecini milioane de euro care au contribuit la dezvoltarea unui sector pe care si Romania ar fi putut conta, din punct de vedere economic, daca antreprenorii din turismul local ar fi mers pe acelasi principiu ca si cei din Bulgaria.

De la inceput insa generozitatea romanilor a fost tratata urat. Daca serviciile oferite in statiuni erau bune, fiind pe masura banilor platiti, comportamentul localnicilor, dar si al institutiilor statului fata de compatriotii nostri a fost agresiv. Motivul e usor de inteles. Eram mereu in fata lor, ne permiteam vacante, aveam bani de cheltuit. Bulgarilor nu le venea sa creada ca vecinii lor de la Dunare isi permit concedii peste granita, chiar daca „strainatatea“ aleasa pentru vacanta era undeva putin mai la sud de orasul Giurgiu si nu oferea prea multe satisfactii turistice.

Si vacanta in Bulgaria a inceput sa devina o aventura: de la romani batuti de politisti bulgari - in cele mai multe situatii, singura vina a victimelor fiind aceea ca nu inteleg limba vecinilor nostri - la masini furate din parcari si, mai grav, la talharii la drumul mare. Bulgaria a devenit un fel de teritoriu haiducesc unde romanii joaca rolul boierilor care trebuie pradati. La toate infractiunile comise impotriva conationalilor nostri politia lor a raspuns prin alte acte de incalcare a legii. „Taxa“ obligatorie, platita in hartii de 10 euro presarate printre filele pasaportului, fara de care nu mai scapi de lucratorii de la politia rutiera din Bulgaria, a devenit un mizilic.

Saptamana Financiara