Chiar au facut-o: Romania devine prima tara din UE cu "split TVA". Supraacciza la carburanti se intoarce, cresc taxele pe apa minerala. Plata defalcata a TVA in economie (asa numitul split TVA) este o premiera in mediul de afaceri din statele UE : ea este aplicata numai in Italia si numai pe relatia comerciala a companiilor cu statul sau cu autoritatile publice. O alta Ordonanta de modificare a Codului fiscal a fost aprobata intr-o forma diferita decat cea scoasa in dezbatere publica, guvernul PSD-ALDE uitand sa onoreze angajamentul de eliminare a impozitului pe dividente. Aflat in mare dificultate financiara, guvernul a mai instituit miercuri supraacciza pe combustibili si a crescut taxele pentru apa minerala, potrivit cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Modificarile Codului fiscal care au aparut PESTE NOAPTE pe masa guvernului: Dividendele vor fi impozitate in 2018, iar salariul medicilor va fi taxat. Desi proiectul a fost public pe site-ul ministerului Finantelor de mai multe zile, astazi, Guvernul a trimis o alta varianta a lui, care elimina mai multe facilitati promise si incluse atat in proiectul publicat pe site-ul MFP cat si in programul de guvernare. O modificare importanta se refera la eliminarea din actualul proiect a scutirii de impozit pe dividende din 2018. Asta inseamna ca, masura promisa in programul e guvernare nu se va mai aplica, iar impozitarea va fi ca pana acum, respectiv de 5% din total. Salariile medicilor nu vor mai fi scutite de impozitul pe venit, aceasta masura fiind eliminata din proiectul initial, desi promisiunea a fost stipulata in programul de guvernare, potrivit Capital.ro.

De ce se depreciaza leul? Consiliul Fiscal: "Ultimele discutii guvernamentale pun la indoiala intregul sistem fiscal bugetar al Romaniei". Deprecierea leului are si factori externi, dar mai ales interni, spun analistii economisti sefi ai catorva banci comerciale. La extern e trecuta incertitudinea politicii Trump si disensiunile SUA - Coreea de Nord, iar la intern discutiile despre taxe si impozite, care par ca vor sa schimbe din temelii sistemul fiscal bugetar existent, ceea ce tine pe loc investitorii, daca nu chiar ii alunga. Discutiile interne pe taxe si impozite pun presiune pe curs, dar analistii spera totusi ca BNR va fi mai puternica si va tine in frau cursul pentru a nu alimenta si mai mult inflatia. Surse din mediul bancar spun ca BNR a intervenit acum doua zile in piata pentru ca leul sa nu sara de 4,6 lei la cursul oficial, potrivit Economica.net.

Firmele care angajeaza ucenici vor primi 1.125 lei pe luna. Guvernul a modificat miercuri, printr-o hotarare, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin HG nr. 855/2013. Actul normativ reglementeaza punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 164/2017, prin care a fost modificata Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, se arata intr-un comunicat al Executivului. Hotararea adoptata miercuri modifica durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore de pregatire teoretica si practica, pe niveluri de calificare, potrivit Capital.ro.

Cum salvezi tot ce ai pe Google, ca sa fii sigur de datele tale. In mod surprinzator, daca vrei sa stii cum salvezi ce ai pe Google, nu trebuie decat sa urmezi cativa pasi simpli. Un serviciu online intitulat Google Takeout a devenit foarte eficient in ultimii ani in a facilita arhivarea tuturor datelor tale pe care le-ai partajat vreodata intentionat sau din greseala cu creatorii Gmail. primul pas este sa accesezi Google Takeout folosind acest link. Bifeaza din lista stufoasa de servicii ce va aparea pe ecran doar serviciile care te intereseaza sa ajunga in arhiva. Implicit, sunt bifate toate si au culoarea verde, scrie Playtech.

Risipa banului public. Unde s-au ingropat 1,2 miliarde de lei. In ultimii cinci ani, Compania Nationala de Investitii a cheltuit aproximativ 1,2 miliarde lei pentru sali de sport, bazine de inot, complexuri sportive, camine culturale, asezaminte culturale, sali de cinema si patinoare artificiale. Cei mai multi bani s-au cheltuit in anul 2016, 365 milioane lei, mare parte din fonduri fiind alocate pentru modernizarea asezamintelor culturale si construirea unor sali de sport. Sala de sport din satul Poganu, judetul Olt, cu aproximativ 700 locuitori, a fost construita cu 5,5 milioane lei, iar proiectul a fost finalizat in 2017. Caminul cultural din localitatea Ersig (Caras Severin), cu 300 de locuitori, a costat 1,211 milioane lei si a fost predat in 2016, scrie Capital.ro.