Telul Romaniei esta ca cel devreme pana in 2010 sa adere la mecanismul obligatoriu de doi ani inainte de introducerea monedei euro (ERM-II), iar in 2014 sa introduca moneda unica europeana - a anuntat marti ministrul roman al economiei si finantelor. Varujan Vosganian a declarat ca spera ca Romania sa adere in 2010 la ERM-II, iar in 2014 sa introduca moneda euro, scrie publicatia maghiara Mti citata de Rador .

Totusi, in Romania, in luna decembrie rata anuala a inflatiei a fost foarte ridicata, de 6,5%, ceea ce depaseste cu mult limita admisa de Banca Centrala Europeana.

Potrivit lui Varujan Vosganian, nivelul ridicat al inflatiei a fost cauzat de secta din anul trecut, ce a condus la cresterea preturilor produselor alimentare. Daca nu ar fi existat acest factor de influenta, inflatia ar fi fost in jur de 4% - a adaugat ministrul roman al economiei si finantelor, care participa la conferinta de la Viena a Euromoney.

Luni cursul de schimb leu/euro a atins cel mai mic raport din ultimii trei ani, ca urmare a temerilor investitorilor ca deficitul de cont curent al Romaniei va creste si in continuare. Varujan Vosganian a mai afirmat ca in cursul acestui an va fi adoptata probabil o decizie referitoare la crestrerea salariilor din domeniul public, dorindu-se astfel scaderea numarului acelora care parasesc Romania in speranta gasirii in strainatate a unui loc de munca mai bine platit.