Comisia Europeana pregateste o decizie care le va oferi posibilitatea celor mai sarace noi state membre UE, in perioada 2013-2020, sa isi sporeasca emisiile de gaze cu pana la 20 la suta mai mult, in comparatie cu nivelul inregistrat in 2005, anunta ziarul bulgar Dnevnik citat de agentia Rador.

Conform informatiei, Bulgariei si Romaniei li se va oferi cea mai mare posibilitate de a-si spori emisiile de dioxid de carbon, deoarece trebuie sa recupereze intarzierile din dezvoltarea economica. Conform surselor Reuters, cele 15 vechi state membre ale Uniunii Europene vor prelua principala povara datorata reducerii emisiilor gazelor cu efect de sera, care sunt cerute de UE ca un obiectiv comun. Pana in anul 2020, acestea trebuie sa scada cu 20% in comparatie cu nivelurile din 1990. Planul de masuri in domeniul energiei si combaterea schimbarilor climatice trebuie sa fie anuntat oficial la 23 ianuarie.

Ministerul bulgar al Mediului a calificat masura pregatita drept una pozitiva. Camera de Comert a comentat insa ca propunerea Comisiei Europene nu este aceptabila, fiindca ar trebui sa se aiba in vedere ca baza anul 1988. Expertii din cadrul acestui minister au precizat ca stabilirea planurilor pentru Bulgaria si Romania va avea loc in baza datelor din 2007, pentru ca pentru acesta vor fi facute primele rapoarte verificate privind poluarea cu dioxid de carbon de la instalatiile care iau parte la tranzactionarea internationala a emisiilor.

Dupa stirea privind bonusul pregatit pentru Bulgaria si Romania, Guvernul francez a inceput negocierile cu Guvernul german pentru un front comun impotriva deciziei Comisiei Europene. Conform calculelor facute de "Financial Times", cele doua state impreuna cu Irlanda si Luxemburg vor trebui sa-si reduca cel mai mult emisiile. Presedintele Frantei, Nikolas Sarkozy, a trimis deja o scrisoare de protest la Bruxelles.