Potrivit ultimului raport al Băncii Mondiale, România poate atenua deteriorarea economiei prin politici fiscale mai prudente.

România are în acest moment una dintre cele mai vulnerabile economii în comparaţie cu alte state aflate în curs de dezvoltare, arată ultimul raport al Băncii Mondiale. Potrivit instituţiei financiare internaţionale, cauza acestei situaţii are rădăcini puternice în criza financiară din SUA.

Vulnerabilităţile economiei din România sunt mai mari decât în alte state emergente, a arătat economistul principal al Băncii Mondiale, Hans Timmer, în cadrul prezentării raportului „Perspective economice globale 2008 în contextul crizei financiare din Statele Unite".

Potrivit oficialului, cauzele principale ale acestei situaţii sunt nivelul ridicat al deficitului de cont curent al României, care a început să crească imediat după declanşarea crizei financiare din SUA, şi creşterea cheltuielilor pentru consum.

„Vedem o serie de semnale de alarmă pe partea de macroeconomie. Într-o perioadă scurtă de timp, deficitul de cont curent s-a deteriorat semnificativ", a afirmat Timmer.

Raportul Băncii Mondiale subliniază că rata de schimb a cunoscut o creştere puternică în România, în timp ce, în schimb, alte ţări în curs de dezvoltare au înregistrat aprecieri ale monedelor naţionale. De asemenea, în timp ce indicii bursieri din alte state emergente au crescut, în România mai degrabă au stagnat, susţine Timmer.

Adevarul