Scenariul 6 de reforma a UE: Mecanismul de asistenta pre-aderare la euro - controversele. Propunerea-cheie facuta miercuri de presedintele Jean Claude Junker in cadrul discursului sau privind Starea Uniunii este cea referitoare la posibila implementare a unui mecanism de asistenta pre-aderare, care sa fie pus la dispozitia statelor ce doresc sa adopte moneda unica europeana. Majoritatea analistilor afirma ca Jean Claude Junker a facut Estului Europei o oferta "de nerefuzat", dar semnale venite din aceasta zona arata ca nu toti potentialii "beneficiari" au primit cu entuziasm propunerea. De cealalta parte a continentului, noul presedinte francez Emmanuel Macron si cancelarul pe cale sa fie re-ales Angela Merkel se pregatesc sa anunte propriile planuri legate de reforma UE, care nu coincid cu cele ale presedintelui Comisiei Europene, scrie Curs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Petrom a scumpit azi carburantii cu noua bani pe litru, dupa cresterea accizei. OMV Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, a majorat cu noua bani pe litru pe litru preturile la carburantii vanduti in statiile proprii de distributie, in aceasta dimineata, ca urmare a cresterii accizei la carburanti. Mai putin de jumatate din cresterea taxei a fost transferata in pretul final de la pompa, care ar fi trebuit sa creasca cu 19 bani pe litru, noteaza Economica.

Cresc exporturile de armament ale statelor est europene. Nu si ale Romaniei. Producatorii de gloante, arme de asalt si de rachete din fostele tari comuniste din Europa de Est au inregistrat o crestere semnificativa a comenzilor, in urma conflictelor din Orientul Mijlociu. Au vandut arme fie direct statelor din regiune, fie au incheiat acorduri si cu SUA si alte terte parti, potrivit Bloomberg. Cel mai mare exportator dintre tarile analizate este Bulgaria, care a inergistrat si cea mai mare crestere in ultimi doi ani, pana la mai mult de un miliard de euro. Romania are cele mai mici exporturi de armament, sub 200 milioane de euro din regiune. Ungaria si Polonia nu sunt incluse in analiza, potrivit Curs de Guvernare.

Cea mai ieftina asigurare CASCO din Romania: pretul, de trei ori mai mic decat la politele clasice. Noua lege RCA si normele care o completeaza introduc, in premiera pentru Romania, posibilitatea ca soferii sa plateasca o suma in plus pentru ca asigurarea lor RCA sa capete valente de CASCO. Capital a verificat care sunt tarifele practicate de asiguratorii pentru acest serviciu suplimentar si a aflat ca sumele ce trebuie platite in plus nu depasesc 10-15%, conform Capital.

Cati bani a imprumutat Tudose de la bancile din Romania de cand este prim-ministru. Datoria publica se finanteaza in special prin rostogolirea ei cu ajutorul a noi imprumuturi de pe plan extern sau intern. Imprumutul este realizat de stat prin intermediul Ministerului Finantelor de la bancile comerciale prezente pe plan intern sau international, in functie de emisiune. In trei luni de mandat, premierul Mihai Tudose s-a imprumutat de 8,562 miliarde de lei. Guvernul Grindeanu s-a imprumutat din ianuarie pana in iunie, inclusiv, cu 20,2 miliarde de lei si circa 2 miliarde de euro, conform site-ului BNR, informeaza Economica.

O zi la IAA Frankfurt: inima financiara a Europei trepideaza in ritmul motoarelor. Salonul Auto de la Frankfurt se incadreaza la categoria evenimentelor care nu pot fi ratate sub nicio forma daca lucrezi in presa de specialitate, daca faci afaceri in industria auto sau daca esti un impatimit al acestui fenomen. Trebuie sa stii de la inceput ca in acest an zilele de 14 si 15 septembrie au fost alocate celor care vin la Salonul Auto de la Frankfurt pentru afaceri si accesul pentru o zi costa 45 euro. Intre 16 si 24 septembrie salonul este deschis pentru public si se aplica mai multe tarife: in zilele lucratoare costul unui bilet este de 12 euro, in timp ce in week-end poti intra la IAA 2017 cu 14 euro, scrie Auto-Bild.