Decizie de 7 miliarde de euro: pe mana cui va dati banii de pensii? Una dintre putinele reforme structuᅡrale facute de Romania in ultimul deceniu ar putea fi inversata. Cea mai importanta intrebare este in mainile cui isi vor incredinta contribuabilii romani viitorul financiar - ale statului sau ale fondurilor private de pensii? Proeminentul psiholog si economist comportamental Dan Ariely este de parere ca multe dintre deciziile pe care le luam sunt, in esenta, irationale, dar si ca, odata constientizata, aceasta irationalitate se poate dovedi benefica. Un exemplu pe care il ofera adesea ca argument are legatura cu donatorii de organe. Statisticile aratau pana nu demult ca procentul persoanelor care accepta sa devina donatori difera foarte mult intre state pe care le consideram adesea similare in termeni de dezvoltare sau cultura: Danemarca si Suedia, Germania si Austria sau Olanda si Belgia. Cu toate acestea, rata donatorilor se apropie de 100% in Suedia, Austria si Belgia, in vreme ce in statele "pereche" aceasta este de sub 30%. Diferentele uriase nu au nicio legatura cu mentalitatea sau specificull local, cum ne-am putea astepta. Diferentele sunt date de modul in care este construit chestionarul prin care cetatenii sunt rugati sa-si exprime optiunea cu privire la acest subiect, informeaza newmoney.

business reportFoto: Colaj foto

Deficit aproape dublu la opt luni fata de executia "la limita" de anul trecut. Factorii de maxim impact. Bugetul general consolidat a inregistrat la finele primelor opt luni din 2017 un deficit de circa sase miliarde si jumatate de lei, suma echivalenta cu 0,78% din noul PIB estimat pentru anul in curs (mai mare cu 21 de miliarde de lei fata de cel utilizat la raportarile lunare precedente, ceea ce a atenuat si cresterea deficitului in raport cu luna anterioara, cand fusese anuntat la 0,63% din PIB). Rezultatul consemnat se situeaza mult sub performanta de anului trecut, cand, la 31 august 2016, soldul bugetului a fost tot pe minus dar undeva la ceva mai mult de jumatate ca suma, respectiv doar -3,41 miliarde lei sau -0,41% din PIB. Ceea ce se constituie intr-un serios motiv de ingrijorare, dat fiind ca la finalul anului trecut de-abia am reusit sa ne incadram, la limita, in deficitul maxim permis de 3% din PIB, spune curs de guvernare.

A venit decontul: dezmatul bugetar ne apropie de perioada crizei economice. Statul a ajuns sa cheltuie 65% din veniturile pe care le incaseaza pe salariile bugetarilor si pe pensii. Acesta este cel mai inalt nivel din perioada 2009 - 2010 incoace, cand tara noastra a imprumutat bani de la Fondul Monetar International pentru a-si sustine cheltuielile curente. Executia bugetara pe primele opt luni arata ca statul a avut venituri bugetare de 160,4 miliarde de lei, insa a cheltuit cu mult peste posibilitati, respectiv 166,9 miliarde de lei. Astfel, statul a cheltuit cu 6,5 miliarde de lei mai mult decat a incasat, ceea ce ne duce la un deficit bugetar din ianuarie pana in august de 0,78% din PIB. O cifra dubla fata de cea de anul trecut, in aceeasi perioada, cand deficitul a fost de numai 0,41% din PIB, conform Adevarul.

Pretul energiei creste cu 3,45 lei pe luna. Scumpirea gazelor a fost amanata. Comitetul de reglementare al ANRE a decis, in sedinta de marti, majorarea pretului la energia electrica de la 1 octombrie, in medie, cu 3,45 lei pe luna pentru un consum de 100 kWh, insa a amanat pentru joi decizia privind pretul gazelor, a declarat Niculae Havrilet, presedintele institutiei. "In sedinta din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piata concurentiala (CPC) aplicabile in trimestrul IV 2017 clientilor finali casnici si noncasnici beneficiari ai serviciului universal. Astfel, a rezultat o crestere medie, la nivel national, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, fata de cresterea medie cu 0,1 lei/ kWh, care ar fi rezultat conform propunerilor FUI", potrivit unui comunicat al ANRE. Havrilet a explicat ca acest lucru inseamna ca, la un consum mediu de 100 de kWh/luna, factura va fi mai mare cu 3,45 de lei, potrivit Capital.

Cum vrea Emmanuel Macron sa exporte En Marche in noua Europa. Presedintele Emmanuel Macron este asteptat marti sa isi prezinte viziunea legata de viitorul Uniunii Europene, intr-un discurs pe care il va sustine la universitatea pariziana Sorbona. Discursul, scrie Politico, va furniza noi detalii ale campaniei presedintelui Frantei, care doreste ca Zona Euro sa detina buget, parlament si ministru de finante proprii. Potrivit Politico, care citeaza surse din Administratia Prezidentiala, Emmanuel Macron va insista si pentru nevoia de consultare mai larga a cetatenilor UE in legatura cu viitorul Uniunii, presedintele Frantei urmand sa invite europenii sa participe la "conventii democrate" sau dezbateri publice, care sa fie organizate in toate statele membre la inceputul anului 2018, informeaza curs de guvernare.

Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc din lume, achizitioneaza doi producatori romani de mezeluri. Grupul chinez WH Group Ltd, prin intermediul Smithfield Foods, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, cumpara companiile romanesti producatoare de mezeluri Elit si Vericom, potrivit cotidinaului New York Times care citeaza bursa din Hong Kong. Atat Elit cat si Vericom sunt detinute de antreprenorul Dorin Mateiu. Suma pentru achizitionarea celor doua companii romanesti nu a fost facuta publica. Pentru a finaliza achizitia, tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare, a informat conducerea grupului chinez. Elit si Vericom opereaza in prezent trei unitati de productie de carne si cinci centre de distibutie pe teritoriul Romaniei. Cele doua companii de mezeluri distribuie anual 25.000 de tone de carne catre cei aproximativ 12.000 de clienti nationali, spune newmoney.