DW: Berlin - esecul unui zbor la mare inaltime. Gigantul Lufthansa preia, la capatul unui lung drum de suferinta, o buna parte din compania aeriana Air Berlin. Henrik Bohme spera ca autoritatile de resort sa supravegheze respectarea normelor concurentei. Cei care detin actiuni la compania germana de zbor Lufthansa se pot considera azi multumiti. Nici nu s-a raspandit bine stirea privind preluarea de catre Lufthansa a unei parti considerabile a Air Berlin, a doua companie aviatica din Germania ca marime, aflata in insolventa, ca actiunile Lufthansa au si crescut vertiginos, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani. Logica e clara: o prezenta si mai mare pe piata si o concurenta tot mai mica la nivel national nu pot promite decat incasari sporite. O zi buna, asadar, pentru actionari, dar una proasta pentru majoritatea celor 8000 de angajati ai Air Berlin, potrivit Deutsche Welle.

BusinessFoto: Colaj foto

Cum scazi masiv rata creditului fara sa apelezi la avocati. Fara sa-si piarda luni sau chiar ani intregi pe rolul instantelor, un client al unei banci din Romania a obtinut o reducere a costurilor creditului cu 18.500 de euro prin transformarea dobanzii variabile in dobanda fixa, concomitent cu reducerea ei, prin intermediul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Alti cativa romani au obtinut, tot fara judecata, reduceri de pana la jumatate a ratelor pe care le platesc, iar bancile nu s-au impotrivit, potrivit Capital.

Avansul salariului real - o lista a anomaliilor: Administratia urca cu 44% peste Sanatate, Industria prelucratoare coboara la sub 90% din media pe economie. Cele mai mari cresteri procentuale ale veniturilor din economia nationala au continuat sa fie inregistrate in sectorul bugetar, cu observatia ca sanatatea si administratia publica au mers in ritm aproximativ dublu fata de media pe economie, in timp ce invatamantul s-a plasat doar cu putin peste aceasta medie. Veniturile angajatilor din industria prelucratoare au coborat, in premiera pentru ultimimii ani, la mai putin de 90% fata de media veniturilor pe economie, scrie cursdeguvernare.ro.

Ce inseamna un "Brexit dur" si pe cine ar afecta cel mai puternic. Negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana privind conditiile in care va avea loc Brexitul raman blocate la bani. Se discuta mult despre un asa-numit "Brexit dur", sau cum ar arata iesirea britanicilor din UE fara un acord politic prealabil care sa stabileasca, in linii mari, relatiile ulterioare. In privinta comertului, relatiile s-ar muta sub umbrela regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului. Marea Britanie nu ar mai avea acces la piata interna a UE, iar companiile din Europa nu vor mai putea vinde liber bunuri si servicii catre consumatorii britanici. Planeaza spectrul tarifelor vamale, potrivit Economica.net.

Piata rezidentiala creste precum Fat-Frumos: cu cat s-au scumpit apartamentele in luna septembrie. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare la nivel national s-a majorat cu 1,9% in luna septembrie comparativ cu luna anterioare, pana la 1.163 de euro pe metru patrat util, potrivit indicelui Imobiliare.ro. Astfel, pretul actual este cu 30,5% mai mare fata de cea mai mica valoare consemnata de la declansarea crizei incoace, respectiv 891 de euro pe metru patrat util (in decembrie 2014). Cel mai semnificativ avans de la pragul de jos al pietei a avut loc in Cluj-Napoca - alimentand astfel, o data in plus, opiniile potrivit carora aceasta piata este in pericol de supraincalzire, potrivit New Money.

Legea antifumat, la un an si jumatate de aplicare: amenzi de 100.000 de euro pentru fumat in spatii inchise si o unitate inchisa. In primul an si jumatate de cand este in vigoare legea care interzice fumatul in spatii inchise, politistii au descoperit sub 2.200 de contraventii, imensa majoritate aplicate persoanelor fizice, si au amendat cu circa 100.000 de euro pe cei care au incalcat legea antifumat, potrivit datelor comunicate pentru Economica de catre oficialii Politiei Romane. O singura unitate a fost inchisa pentru ca a incalcat sistematic legea antifumat, potrivit Economica.net.