Romania nu a trimis niciun oficial la summitul in care alte tari au cerut alimente la fel de bune ca-n Vest. Premierii a patru state din Europa Centrala au facut apel la Comisia Europeana sa lupte contra dublului standard in privinta calitatii alimentelor, o problema pe care o vad drept o reconfirmare a faptului ca occidentalii ii trateaza pe est-europeni drept ... cetateni de mana a doua. Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia s-au plans ca multinationalele vand produse alimentare de calitate mai proasta pe pietele lor, in timp ce in vest vand aceleasi produse, dar de o calitate mult mai buna. Premierii din cele 4 state si reprezentanti ai Comisiei Europene au participat in Bratislava la un summit pe tema calitatii hranei. Romania nu a participat. Robert Fico, premierul Slovaciei: "Nu e loc pentru consumatori de mana a doua intr-o Uniune Europeana egala". Mesajul celor patru premieri central-europeni catre Bruxelles: nu doresc pe pietele lor produse de o calitate mai slab calitative decat cele vandute in Vest. Robert Fico, premierul Slovaciei: "Scopul nostru comun este sa ne asiguram ca multinationalele de pe piata din Uniunea Europeana pastreaza standarde egale de calitate si nu vor trimite in unele state produse mai proaste". De cealalta parte, Comisia Europeana promite ca va analiza modul in care sunt respectate regulile, relateaza Digi 24.

Business reportFoto: Colaj foto

Planuri ambitioase: masinile cu motoare conventionale interzise in Paris. Planuri ambitioase in Franta: masinile cu motoare conventionale vor fi interzise in Paris incepand cu anul 2030. "Este vorba despre planificarea pe termen lung a unei strategii care va reduce emisiile de gaze cu efect de sera", a declarat Christophe Najdovski, responsabil pentru politica de transport la biroul primarului Anne Hidalgo. "Transportul este unul dintre principalii producatori de gaze cu efect de sera " deci intentionam sa nu mai folosim vehiculele cu motor cu ardere interna sau vehiculele cu energie fosila pana in 2030", a declarat el pentru Radio France, potrivit Auto Bild.

Benzina si motorina se scumpesc incontinuu. 4 bani pe litru in ultima saptamana. OMV Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, a crescut preturile, in ultima saptamana, cu patru bani pe litru, potrivit calculelor Economica.net. In ultima saptamana, OMV Petrom a crescut preturile la benzina si motorina cu patru bani pe litru, ceea ce face ca, in acest moment, pretul sa fi sarit pragul de 5 lei pe litru, chiar si in cele mai ieftine statii ale companiei. Cea mai ieftina statie din Bucuresti, cea de pe Soseaua Alexandriei, afisa vineri un pret de 5,02 lei pentru un litru de benzina si de 5,08 lei pentru un litru de motorina standard. Preturile sunt cu patru bani pe litru mai mari decat cele inregistrate cu o saptamana in urma, adica vineri 6 octombrie. Carburantii premium au ajuns, la aceasta cea mai ieftina statie, 5,36 lei pe litru pentru motorina extra si 5,49 de lei pe litru pentru benzina extra 99. Majorarea nu este de mare amploare, iar pretul ar fi putut si inca si mai mare, dar vine dupa o perioada mai lunga in care preturile au tot crescut, atat din cauza cresterii accizei, cat si a cresterii cotatiilor provocate de uraganul care a lovit Golful Mexic si a afectat capacitatea de rafinare a Statelor Unite. In perioada 1 septembrie-1 octombrie,perioda in care a crescut in doua randuri acciza la carburanti, cu cate 16 bani pe litru de fiecare data (efect cumulat in pret de 38 de bani, pentru ca acciza este si purtatoare de TVA), pretul carburantilor a crescut cu 28 de bani pe litru (benzina) si 40 de bani pe litru (motorina), din cele doua cauze.

De ce stiau polonezii inca din martie ca Romania nu isi va realiza anul acesta incasarile din TVA, in ciuda exploziei consumului. Guvernul polonez a realizat inca din primele luni ale anului ca Romania va avea o problema cu veniturile fiscale din cauza evaziunii, mai exact a schemelor transfrontaliere de tip carusel, spune Dan Bucsa, lead CEE economist la UniCredit. Bucsa a relatat o intrevedere pe care a avut-o in luna martie cu reprezentanti ai Guvernului polonez. Economistul se afla intr-o vizita de lucru la Varsovia pentru a discuta cu executivul de acolo despre masurile pe care acesta le avea in vedere pentru a mentine deficitul Poloniei in limita de 3% din PIB, in contextul in care prognozele indicau ca acesta va depasi tinta. "Ne-am intalnit cu Ministerul Finantelor sa-i intrebam ce au de gand sa faca si unul dintre secretarii de stat care se ocupa de asta a spus: <>", a povestit Bucsa, citat de New Money.

Impozitul pe bacsis se intoarce. Cum va arata nota de plata din restaurante. Proprietarii de restaurante lucreaza impreuna cu Ministerul Finantelor la un proiect care prevedere impozitarea bacsisului cu 16 la suta. Este o masura care va aduce pe de-o parte bani la buget, iar pe de alta parte va reglementa modul in care ospatarii incaseaza bani de la clientii multumiti. Pe notele de plata din restaurante va aparea o rubrica noua: bacsisul pe care un client vrea il lase ospatarului, fie ca plateste numerar, fie cu cardul. Odata ce vor trece prin casele marcat, aceste venituri vor putea fi impozitate. Daniel Mischie, directorul unui lant de restaurante: "Bacsisul nereprezentand un venit salarial consideram ca trebuie impozitat cu 16 la suta, diferenta sa ii apartina ospatarului". Dragos Petrescu, presedintele HORA: "Multi dintre noi au avut ocazia sa calatoreasca si stiu ca pe bonul fiscal pe care il primiti oriunde in UK, Franta, Italia puteti sa aveti o rubrica pe care scrie tip". Octav Dura, presedintele Asociatiei Comerciantilor din Centrul Vechi: "In industria ospitalitatii, oamenii traiesc foarte mult din partea de tips. Salariile fiind mai mici ca in alte industrii". In general, romanii lasa bacsis intre 7 si 8 la suta din cifra de afaceri a unui restaurant, anunta Digi 24.

Cresc si salariile din mediul privat. Salariile din mediul privat au crescut, in medie, cu 5,1% in 2017, arata datele editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell, realizat de PwC Romania, pe un esantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-"bancar, farmaceutic, industrial, retail si hotelier. Sectorul bancar se evidentiaza cu cel mai redus avans din mediul privat, de numai 2,1%, crestere mai mica atat fata de cea planificata (3,3%), cat si fata de anul trecut (3,2%). Pe categorii de angajati, cea mai mica majorare a fost consemnata la nivelul top managementului, iar cea mai mare la nivelul personalului necalificat. Per ansamblu, companiile participante aveau planificat pentru anul in curs un avans mediu al salariilor de 4,8%, cresterea reala fiind usor mai mare decat estimarea initiala. "Incadrarea in cheltuielile planificate este foarte importanta pentru companiile private, intrucat depasirea acestui plafon poate afecta profitabilitatea si planurile de investitii. In 2017 nu s-au inregistrat diferente semnificative intre majorarile de salarii planificate de companii si cele acordate efectiv. Este foarte important ca mediul privat a reusit sa pastreze un grad de predictibilitate ridicat in privinta acestor cheltuieli pe parcursul ultimilor doi ani, avand in vedere schimbarile legislative si avansul salariilor din sectorul public", a declarat Ionut Simion, reprezentant PwC Romania. Doar in sectorul industrial companiile nu au reusit sa se incadreze in tinta pentru anul acesta, salariile fiind majorate cu 7,5%, fata de nivelul de 5,6% cat aveau planificat, scrie Romania Libera.