Cat de unita e Romania dupa 99 de ani: Bucurestiul, campion la venituri si PIB, Nord-Estul la polul saraciei. Romania se dezvolta diferit: regiunea Bucuresti - Ilfov are cel mai mare PIB si cele mai mari venituri ale populatiei, in vreme ce in regiunea Nord - Est este polul saraciei, reiese din datele INS si ale Comisiei Nationale de Prognoza, comparate deEconomica.net. La capitolul venituri totale medii lunare per persoana si castiguri salariale medii nete lunare in 2016, regiunile Bucuresti - Ilfov si Vest sunt campioane nationale, arata datele INS si ale Comisiei Nationale de Prognoza. La polul opus se afla regiunea Nord - Est care are cele mai mici venituri medii lunare si cel mai mic castig salarial mediu net lunar in 2016 dintre toate regiunile tarii. Amploarea disparitatii intre extreme: de exemplu, veniturile totale medii lunare per persoana au fost in 2016 in regiunea Nord - Est cu peste 44% mai mici decat in Bucuresti - Ilfov, arata datele INS. Avem aceleasi extreme si in ceea ce priveste rata saraciei relative din tara noastra. Cea mai mai saraci romani traiesc in regiunea Nord - Est, in vreme ce romanii care sunt cel mai putin afectati de saracie - in Bucuresti - Ilfov. Regiunea Nord - Est reuseste insa sa depaseasca Bucuresti - Ilfov la un capitol dintre cele analizate de Economica: rata de ocupare a persoanelor apte de munca. Nord - Estul are cea mai mare rata de ocupare dintre toate regiunile tarii in al doilea trimestru din 2017, de peste 73%, cu peste 9 pp mai mare decat in Bucuresti - Ilfov.

Business reportFoto: Colaj foto

S-a dat startul cadastrarii gratuite din bani europeni. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a publicat lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. Romania a atras peste 310 mil. euro prin Programul Operational Regional 2014-2020. In cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara, ce vizeaza inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judetele tarii care vor beneficia de fonduri europene. Lista localitatilor poate fi consultata aici. ￯Vom folosi aceste fonduri, aproximativ 312 de milioane de euro, pentru a inregistra, gratuit, 5.756.387 de hectare de teren din mediul rural, reprezentand suprafata totala a 660 de unitati administrative-teritoriale￯, a declarat in exclusivitate pentru revistaCapitalRadu-Codrut Stefanescu, presedinte director general al ANCPI. Localitatile care vor beneficia de aceste fonduri au fost alese de o comisie din care fac parte specialisti din Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Transporturilor, dar si din cadrul ANCPI. Membrii comisiei interministeriale au fost desemnati de primul-ministru.

Statul a gasit in 2017 venituri suplimentare sau nedeclarate de 245 milioane lei dupa controale la persoane fizice. Inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au identificat venituri suplimentare/nedeclarate in valoare totala de 245 milioane de lei, in urma unor verificari fiscale efectuate in perioada ianuarie - octombrie 2017 la persoanele fizice cu averi mari (PFAM) si la persoanele fizice cu risc fiscal (PFRF), prin deciziile de impunere emise in aceasta perioada fiind stabilite obligatii fiscale de plata in suma totala de 69,6 milioane de lei, arata Raportul privind situatia macroeconomica si proiectia acesteia pe anii 2019 - 2021 publicat de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit sursei citate, in perioada de referinta, au fost finalizate 37 verificari fiscale prealabile documentare, din care in 32 cazuri s-a dispus inceperea verificarii situatiei fiscale personale, iar in cinci cazuri procedura a incetat, nefiind indeplinite conditiile pentru emiterea avizului de verificare si inceperea verificarii situatiei fiscale personale. De asemenea, in aceasta perioada au fost finalizate 130 de verificari a situatiei fiscale personale, pentru 99 dintre acestea fiind emise decizii de impunere, iar pentru 31 au fost incheiate decizii de incetare, relateazaEconomica.net.

Record: Productia din acest an de porumb, cea mai mare a Romaniei. Recolta de porumb boabe a Romaniei a depasit 14,5 milioane de tone in acest an, productia medie obtinuta fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. "Mai sunt inca suprafete de recoltat in zona Transilvaniei, insa productia medie la porumb nu va putea fi influentata. Este cea mai mare obtinuta vreodata: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, si sigur ca va fi si cea mai mare productie totala de porumb boabe a Romaniei", a precizat ministrul Agriculturii. Productia totala de porumb boabe s-a majorat in acest an cu aproape 45%, comparativ cu anul 2016, in conditiile in care anul trecut recolta de porumb a fost putin peste 10 milioane de tone, la o medie de 4 tone la hectar, iar fata de productia record din 2014, de 11,3 milioane de tone, este cu 28% mai mare. In 2014, randamentul a fost de 4,48 tone/ha. In 2015, Romania a raportat o productie totala de porumb boabe de 8,87 milioane de tone si o medie de 3,5 tone la hectar, noteazaProfit.

Cum s-a schimbat harta rutiera si feroviara din Romania in ultimele trei decenii. Harta infrastructurii de transport din Romania s-a schimbat in ultimele trei decenii, insa nu neaparat pe masura asteptarilor. Avem mai multe drumuri publice si cateva sute de kilometri in plus de auto￯strazi, in schimb reteaua de cai ferate a ￯pierdut￯ kilometri pe traseul 1990￯prezent. Daca reteaua de infrastructura rutiera a crescut cu putin peste 13.000 de kilometri de drumuri publice dupa 1990, dintre care putin peste 600 de kilometri au fost autostrazi, cand vine vorba de transportul feroviar, cuvantul- cheie care descrie situatia din ultimii aproape 30 de ani este involutie, avand in vedere ca aproape 600 de kilometri de cale ferata au "disparut" din statistica infrastructurii locale. In acest context, nu e de mirare ca infrastructura din Romania este deficitara, plasandu-se mereu in mijlocul criticilor venite din partea opiniei publice, dar si a investitorilor straini si a antreprenorilor. Chiar daca s-au cheltuit miliarde de euro pentru constructia de drumuri, momentan Romania are doar circa 750 de kilometri de autostrazi, iar in continuare exista drumuri nationale de pamant (15 kilometri la finalul anului trecut), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Romania are in acest moment o densitate de autostrazi de doar 3,8 centimetri pe cap de locuitor, arata calculele anterioare. Acest indicator plaseaza Romania pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, fiind intrecuta inclusiv de tari precum Bulgaria si Slovacia, anunta New Money.

Germania aloca un miliard de euro pentru combaterea poluarii produse de motoarele diesel. Guvernul Germaniei va acorda anul viitor un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) oraselor tarii pentru a reduce poluarea generata de masinile echipate cu motoare diesel, a anuntat marti cancelarul Angela Merkel. Banii vor fi investiti in gasirea unor solutii pentru reducerea poluarii generate de emisiile vehiculelor. Multe orase din Germania sunt afectate de poluare, care depaseste frecvent nivelul maxim admis. Banii vor fi investiti in autobuze electrice, statii de reincarcare pentru vehicule electrice si o infrastructura mai prietenoasa cu mediul.Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, a salutat initiativa, mentionand ca este primul pas important in vederea reeducerii poluarii, si a cerut industriei auto sa sprijine planurile Guvernului, relateazaAuto Bild.