Unul dintre aspectele de care trebuie sa se tina cont atunci cand se face racordarea locuintelor noi la reteaua publica de electricitate este acela al alegerii modului de bransare, curent monofazat sau curent trifazat.

Daca imobilul va fi utilat cu aparate care vor solicita din plin reteaua, precum instalatii de climatizare, centrale pe curent electric, sauna, aparate electrice de incalzire a apei calde, mai multe televizoare, computere, aragazuri electrice, la care se adauga frigiderul, masina de spalat, aspiratorul, masina de calcat etc, va fi nevoie de un racord trifazat, mai scump, dar mult mai eficient energetic.

Pentru a obtine avizul tehnic de racordare de la operatorul de retea, proprietarul locuintei noi va trebui sa declare toti consumatorii pe care ii detine, pentru a i se calcula puterea maxima de absorbtie. Daca rezultatul este peste 6 kW va nevoie de racord trifazat.

Pana la acel nivel, se recurge la un bransament monofazat. Reprezentantii companiilor de distributie de electricitate spun ca la solicitarea puterii trebuie sa se tina cont si de eventualele aparate sau instalatii, mari consumatoare de curent, ce vor fi achizitionate in timp.

Punerea in functiune a cat mai multor astfel de aparate si instalatii va duce la supraincarcarea retelei si in final la caderile de curent, daca puterea maxima de absorbtie este depasita.

Pasii care trebuie parcursi pentru bransare

Actiunea de racordare a unei case noi la electricitate presupune mai multi pasi. Primul dintre acesti pasi il reprezinta drumul la distribuitorul de electricitate din raza unde exista amplasata constructia. In Romania exista in acest moment 8 companii de distributie de electricitate, 4 aflate in proprietatea statului (filialele Electrica - Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud si, pentru inca foarte putina vreme, Muntenia Sud) si 4 cu actionari straini (Enel Banat, Enel Dobrogea, CEZ Oltenia si E.ON Moldova).

Viitorul consumator va face o cerere de emitere a avizului tehnic de racordare, adica solicita o putere in functie de consumatorii pe care ii declara. Avizul tehnic de racordare pentru un utilizator nou avand putere maxima ceruta pana la 8 kW costa 42 de lei, pentru o putere cuprinsa intre 8 si 40 kW se platesc 85,6 lei, iar pentru una mai mare de 40 kW - 128,6 lei. Emiterea avizului se face in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Integral in Gandul