Incertitudinile politice si perspectivele sumbre asupra ratei inflatiei si a deficitelor de cont curent alunga investitorii din Romania. In plus, criza americana adinceste scaderile, si asa destul de mari, ale pietelor financiare din Romania. Un euro costa ieri 3,7202 lei, aceasta fiind cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Indicele general al Bursei din Bucuresti a pierdut ieri aproape 5% si consemneaza cea mai importanta scadere din ultimul an.

„Trendul acestor caderi este dat cu siguranta de fundamentele economice care se inrautatesc, iar amplitudinea crizei o dau evolutiile pietelor internationale“, apreciaza analistul economic Liviu Voinea.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar este ceva mai optimist si crede ca scaderile din ultimele zile nu au legatura cu asteptarile asupra economiei romanesti. O problema interna o identifica insa si seniorul finantelor din Romania: circul politic.

„Cred ca situatia internationala are un cuvint greu de spus in ceea ce priveste evolutiile pietelor din Romania. Nu este insa singura cauza a evolutiilor negative din ultima vreme. Investitorii pleaca pentru ca sint speriati de faptul ca Romania este o tara care nu poate fi guvernata.

In plus, cind anunti un deficit bugetar de 1,4% si te trezesti cu unul de aproape 3% din PIB, ai o problema. S-a cheltuit enorm si iresponsabil in ultima luna a anului cu administratiile locale“, spune Baltazar.

Caderea Bursei s-a inscris in trendul pietelor de capital internationale

Analistul Liviu Voinea da insa si unele sperante investitorilor de la Bursa. „Cred ca BVB isi va reveni mai repede decit leul. Bursa depinde aproape integral de evolutiile externe. Cind se va mai potoli criza, o sa isi revina si BVB-ul“, spune Voinea.

In opinia lui Baltazar, legatura directa dintre scaderile de la Bursa si deprecierea leului va continua atit timp cit problemele din SUA vor mai exista. „Bursa si piata valutara au fost si vor ramine strins legate.

Cind isi vor reveni, o vor face impreuna“, a mai spus Baltazar. Leul a continuat sa piarda fata de euro in ciuda faptului ca Banca Nationala si Ministerul Economiei si Finantelor s-au aliat iar si au scos de pe piata ieri mai mult de 3,4 miliarde de lei.

De la inceputul anului, in actiuni concertate sau separate, BNR si MEF au sterilizat piata cu aproape 20 de miliarde de lei. Pe piata interbancara (care mai functioneaza citeva ore dupa anuntarea cursului de referinta), un euro se tranzactiona la un maxim de 3,74 lei.

Panica a fost cuvintul care a caracterizat ieri evolutia investitorilor la BVB. „Au fost intr-adevar momente de panica ieri la BVB, cauzate in special de vestile proaste venite de pe pietele externe.

Scaderile vor mai continua la BVB, trendul este negativ. Asa ca pe termen scurt ne asteptam la noi caderi“, sustine Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Gradul de aliniere al pietei de capital autohtone cu cel din America este in continua crestere inca din 2005, spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

„In 2007, indicele de corelare al BVB cu NYSE (Bursa de la New York - n.r.) a ajuns la 0,52 din maximum 1, destul de sugestiv ca sa arate de ce, atunci cind cade piata acolo, se resimte puternic si la noi“, arata Pasol.

Cotidianul