Băncile străine speculează la maximum goana nebună a românilor după credite. Dobânzile practicate pe piaţa românească sunt uneori duble faţă de cele percepute în ţara mamă ori în alte ţări în care acestea sunt prezente.

Un bun exemplu este BRD, unde dobânda anuală efectivă (DAE) este de două ori mai mare la noi (16,84%), faţă de cea de 8.01% percepută în Franţa. Diferenţa este dată de taxe şi comisioane, duble în România.

Cifrele arată că, în cele mai multe cazuri, românii plătesc unele dintre cele mai mari dobânzi la credite din ţările Uniunii Europene. Indiferent că vorbim de creditele imobiliare sau de cele de nevoi personale acordate în moneda naţională sau în euro, toate sunt mai ieftine în ţări precum Grecia, Polonia, Franţa sau Cehia şi chiar la vecinii noştri bulgari.

Un exemplu este Alpha Bank România, care oferă credite imobiliare în euro la dobânzi „promoţionale” ce pornesc de la 5,9% (fixă în primul an). Aceasta în timp ce banca mamă din Grecia are în portofoliu produse similare de finanţare cu dobânzi ce pleacă de la 3,5%.

Dacă comparăm acelaşi produs de refinanţare, „alpha all in one”, existent în România şi Bulgaria vom observa că în timp ce la noi dobânda percepută la creditele acordate pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 5 ani este de 12,25%, la sud de Dunăre pentru împrumuturile de până în 60 luni în leva acestea încep de la 9%.

Diferenţe semnificative între dobânzile percepute în România şi cele aplicate în alte state sunt şi la Erste Bank, acţionarul majoritar al celei mai mari bănci autohtone, BCR. Spre exemplu, în Cehia se pot accesa credite de consum în valoare de cel puţin 100.000 de coroane (circa 3.820 de euro) cu dobânzi anuale ce pornesc de la 8,5%.

Gandul