Mai multe tranzactii cu actiuni ale Fondului Proprietatea sint blocate deoarece Depozitarul Central pretinde inregistrarea operatiunilor la notari, lucru care i-a infuriat pe cei care vor sa vinda.

Investitorii se tem ca tranzactiile trebuie sa treaca doar pe la notarii „agreati“

Tranzactii de zeci de milioane de euro cu actiuni ale Fondului Proprietatea (FP) sint blocate in prezent. Depozitarul Central SA, firma care are ca actionar principal Bursa de Valori Bucuresti si condusa de membri din conducerea bursei, refuza inregistrarea tranzactiilor convenite de vinzatorii si cumparatorii de actiuni.

Depozitarul Central a preluat anul trecut atributiile oficiilor Regisco, dar pretinde ca protocolul incheiat de Regisco cu Fondul Proprietatea, care permitea inscrierea tranzactiilor neautentificate la notari in registrele sale, nu mai este valabil.

Depozitarul Central a inaintat FP proiectul unui nou protocol in care se prevede ca obligatie autentificarea tranzactiilor la notari. Daca propunerea depozitarului va fi acceptata, investitorii si cumparatorii vor lasa notarilor 0,5% din valoarea tranzactionata. Procentul se va adauga celui perceput de depozitar pentru inscrierea tranzactiilor in registrele sale.

Refuzul Depozitarului Central de a inscrie tranzactiile infurie investitorii. Acestia ameninta ca vor da in judecata persoanele din conducerea companiei pentru ca cerinta depozitarului este abuziva. „Nicaieri in Europa nu se impune inregistrarea tranzactiilor cu valori mobiliare la notariat. Acestea nu sint case sau terenuri, iar Legea societatilor comerciale nu prevede aceasta. Am dat sarcina firmei de avocati Mihalcescu&Asociatii intocmirea actiunii in justitie“, spune Georgios Kosivakis, reprezentant al unui fond de investitii care ar vrea sa cumpere de pe piata actiuni in valoare de pina la 20 de milioane de euro.

„Imi este teama ca Depozitarul Central va permite autentificarea tranzactiilor doar la citeva cabinete notariale“, adauga acesta. Avocatul Corin Trandafir, reprezentantul mostenitorilor Malaxa si Auschnit, sustine ca Depozitarul Central a preluat obligatiile Regisco, prin urmare si conventia acestuia cu FP, si ca urmare actiunile se pot vinde in forma neautentificata.

Cotidianul