Cînd toată ţara a aflat că Nokia vine la Cluj, liberalii clujeni l-au sunat pe Tăriceanu, i-au pus papion şi l-au dus să semneze protocolul megaşmenului imobiliar numit Nokia.

Va povesteam prin toamna, tot aici, in Academia Catavencu, cum au urcat preturile la terenuri in zona si cum, din intimplare, niste prieteni ai liberalilor au cumparat zeci de hectare in buza viitoarei fabrici. Numai Valeriu Tabara a incercat sa deschida pliscul intr-o sedinta de Camera, unde a ingaimat ceva despre ilegalitatea transferului de teren dat gratuit catre Nokia, dar a fost tabarit finut.

Povestea cu forta de munca ieftina e doar virful aisbergului finlandez. Cind au relocat fabrica din Finlanda in Germania de Est, nordicii cu telefoane i-au vrajit pe politicienii germani sa cotizeze 80 de milioane de europentru investitii in infrastructura. Apoi, le-au tras clapa si au plecat in Romania. La fel au facut si cu politicienii romani, care au semnat orbeste investitii de zeci de milioane de euro in favoarea Nokia (minimum o suta de milioane, in conditiile in care Nokia a promis ca investeste direct in fabrica 60 de milioane de euro).

Guvernul va plati realizarea unei autostrazi urbane Jucu-Cluj, modernizarea Aeroportului Cluj (plus realizarea unui terminal cargo), toate pentru ca telefoanele sa poata decola in siguranta. Oficial, seful judetului, Marius Nicoara, cel care a negociat in genunchi aceste conditii, spune ca nu Nokia a cerut investitiile, pentru ca in fata presei germane sa recunoasca, spasit, cum si-au sters cei de la Nokia pantofii de costumul sau de liberal sastisit.

Perfidia finlandezilor de la Nokia nu se opreste aici. In cazul de fata, e vorba de terenul de sub fabrica. Cele o suta de hectare inchiriate gratis pot fi cumparate de Nokia cu 9 (noua) euro pe metru patrat. Asta in conditiile in care, dupa introducerea utilitatilor, acelasi metru va costa minimum 100 de euro. Iar daca nu esti imbecil si poti deschide un gugal foarte usor, poti afla ca Nokia are o puternica divizie imobiliara, care cumpara ieftin si vinde foarte scump.

Integral in Academia Catavencu