Investitiile in proprietati comerciale in Europa au urcat, anul trecut, la nivelul record de 236 de miliarde euro, comparativ cu 230 de miliarde euro, in 2006, in pofida declinului semnalat in ultimul trimestru.Declinul observat in trimestrul al patrulea nu a fost o evolutie surprinzatoare, avand in vedere efectele negative ale limitarii creditarii la nivel international.

Astfel, valoarea totala a investitiilor in active imobiliare comerciale s-a plasat la 47,2 miliarde euro, in scadere cu circa 30% fata de perioada similara a anului 2006, potrivit estimarilor CB Richard Ellis.

Alta viziune a investitorilor

In Marea Britanie a fost inregistrata cea mai importanta scadere la nivelul activitatii de investitii. Austria, Olanda si Spania au consemnat cresteri ale activitatii de investitii in ultimele 3 luni ale anului 2007.

In pofida scaderii semnalate la sfarsitul anului trecut, activitatea intensa de investitii din primele 3 trimestre a generat un rezultat record, de 236 miliarde euro.

Majoritatea pietelor europene au semnalat o crestere, in termeni anuali, la nivelul afacerilor din domeniul investitiilor in imobile comerciale, cele mai semnificative avansuri fiind semnalate in Franta, Germania si Olanda.

Ratele mai mici ale dobanzilor si capitalurile semnificative vor sustine interesul pentru tranzactii in anul 2008, desi investitorii vor deveni mai selectivi si mai atenti la evaluarea riscurilor, a afirmat Jonathan Hull, director executiv al EMEA Capital Markets.

Romania Libera