Peste 2.500 de politicieni, oameni de afaceri si sefi ai organizatiilor internationale s-au reunit in Elvetia, unde incearca acum sa gaseasca o solutie de prevenire a recesiunii celor mai mari economii mondiale.

Departe de optimismul care a dominat intalnirea de anul trecut, editia din 2008 a „Forumului Economic International" a debutat, ieri, in contextul ingrijorarilor legate de criza pietelor financiare si a unei controversate reduceri a dobanzii de referinta din SUA. in acelasi timp, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a anulat in ultimul moment participarea la intalnirea de la Davos, din Elvetia.

intalnirea anuala de la Davos, care se desfasoara intre 23 si 26 ianuarie, va fi dominata de starea fragila a economiei globale si criza de pe pietele financiare. in plus, anuntul-surpriza de ieri al Rezervelor Federale americane (FED) in care raporteaza o a patra reducere a dobanzii de referinta din SUA din ultima jumatate de an a starnit indignarea economistilor.

aceasta este cea mai dras­tica micsorare a dobanzii de politica monetara din 1984 pana in prezent si este pentru prima data in ultimii sapte ani cand FED ia o astfel de decizie inainte de termenul-limita. aceasta criza este probabil sfarsitul unei ere care ­este constuita in jurul dolarului ca moneda internationa­la. avem nevoie de un nou lider, nu de acceptul Washingtonului", a afirmat specialistul in finante si investitii George Soros, citat de AFP.

Fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, crede ca este nevoie de explicatii coerente pentru criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA si de propuneri pentru rezolvarea ei.

Adevarul