Cel mai ieftin, cel mai subtire si cel mai usor par a fi elementele care dicteaza evolutia tehnologica in acest an. O multime de produse, din diverse categorii, au fost lansate, in aceste zile, in explozie, sub acesti parametri.

Daca laptop-urile si pc-urile low-cost au deschis pleiada superlativelor lansate pe piata inca din primele zile ale anului, urmatoarele noutati au vizat mai putin partea pecuniara a lucrurilor si s-au adresat segmentului de consumatori care sunt preocupati mult mai mult de design si stil.

Cel mai subtire laptop...

Este adevarat, castigatorul net in tot acest show mediatic pare a fi laptop-ul celor de la Apple, MacBook Air. De fapt, acesta pare sa repete povestea de anul trecut, cu lansarea iPhone-ului si captarea, intr-un timp extrem de scurt, a atentiei tuturor pasionatilor de gadget-uri. si MacBook Air-ul este la fel de disecat, admirat si criticat. In plus, la fel ca si iPhone-ul, pare ca el va impune noile standarde pe segmentul sau de piata.

Evident, in materie de design! Aici nimeni nu are ce comenta in sens negativ, demonstratia lui Steve Jobs (CEO-ul companiei) de la Apple Word cand a scos dintr-un plic putin mai mare de A4 acest laptop nou-nout (de 4 mm in cel mai subtire punct, 19,4 mm inaltime maxima si o greutate de 1,300 kg) fiind mai mult decat convingatoare. Iar superbul ecran widescreen LED de 13.3 inci, insotit de o tastatura cu iluminare de fundal, va avea multa greutate in materie de standarde de eleganta.

Pretul recomandat al acestei minunatii este in jur de 1.700 de dolari in SUA si 1.700 de euro, plus TVA, in Europa.

Insa, la fel ca si iPhone-ul, eleganta dusa la extrem a cerut anumite compromisuri, cel mai mare fiind renuntarea la o unitate optica de citire a CD-urilor si DVD-urilor. Nici absenta unui port Ethernet nu i-a incantat deloc pe fanii Apple, multi dintre ei considerand ca, pentru a nu se dovedi a fi doar o vorba goala, mobilitatea inseamna obligatoriu posibilitatea de a-ti putea folosi portabilul si in locuri in care nu ai wireless.

Spre deosebire insa de iPhone, consumatorii romani isi vor putea forma o opinie proprie chiar de luna viitoare, cand noul produs va intra in magazinele din tara noastra. Nu se stie inca la ce pret.

... si cel mai usor

Mai repede insa a ajuns la noi cel mai usor laptop din lume – Toshiba Portege R500, care in versiunea "single spidle" cantareste numai 779 grame, cu aproximativ 100 de grame mai putin decat cele mai bune modele cu care concureaza. Acesta este si primul notebook creat de Toshiba care este dotat cu flash SSD (Solid State Drive) de 64 GB. si in acest caz compromisul a vizat unitatea optica, dar cel putin exista alternativa: versiunea "dual spindle", care include un DVD-SuperMulti Drive intr-un sistem de 19,5 mm.

Pentru a obtine acest aspect ultracompact, Toshiba a utilizat un patent propriu High Density Mounting Technology, pentru a crea o placa de baza miniaturala ce permite montarea componentelor pe ambele parti ale acesteia.

"Daca doresti sa progresezi in domeniul computerelor mobile, trebuie sa tii cont de intreaga lista de necesitati pe care o are utilizatorul atunci cand proiectezi un dispozitiv portabil, a aratat Thomas Teckentrup, director general EMEA marketing in cadrul Toshiba. Reducerea greutatii unui laptop este partea cea mai usoara. Marea provocare apare atunci cand adaugi noi functionalitati, mentinand in acelasi timp si un nivel ridicat al calitatii produsului." Pretul se invarte in jur de 9.500 lei.

Romania Libera