Criza creditelor imobiliare americane, dolarul in cadere fata de euro si declaratiile unor analisti care sustin ca economia SUA va intra in recesiune anul acesta inflameaza pietele de capital internationale, inclusiv Bursa de la Bucuresti. In timp ce fondurile straine se retrag de pe burse pentru a-si reevalua riscurile, investitorii cauta raspunsuri si explicatii.

A venit "vremea turbulentelor". E o sintagma prin care atat Alan Greenspan, fostul sef al Fed, cat si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, anticipau anul trecut - inclusiv in articole publicate de MONEY EXPRESS - ceea ce s-a intamplat acum o saptamana pe pietele internationale. Furtuna care a zguduit bursele i-a panicat pe investitori si a semanat ingrijorare printre cei care in general nu sunt interesati de economia globala.

Iata, pe scurt, cateva raspunsuri simple la intrebarile aduse in prim-plan de ultimele scaderi ale burselor internationale.

1. Ce se intampla, de fapt, cu Bursa de la Bucuresti?

Piata de capital romaneasca a pierdut, de la inceputul anului, peste 3 miliarde de euro, facand concurenta burselor internationale la scaderi, desi este mult mai mica ca dimensiune. Deprecierea actiunilor tranzactionate la Bucuresti nu a avut drept cauza performantele financiare slabe ale companiilor listate.

2. De ce a cazut Bursa de la Bucuresti?

Explicatia majoritatii analistilor romani si straini tine de corelatia dintre piata romaneasca si pietele externe. Pe de o parte, ingrijorati de evolutiile negative de pe pietele internationale, multi investitori straini care-si plasasera banii pe BVB - si pe alte piete emergente - au decis sa se retraga, antrenand scaderi ale cotatiilor actiunilor. De cealalta parte, speriati de aceste scaderi - dar si de inrautatirea datelor macroeconomice - s-au retras de pe BVB si multi investitori romani.

3. Este economia romaneasca slabita?

Majoritatea analistilor spun ca 2008 va fi un an mai slab decat cel precedent, iar datele macroeconomice le dau dreptate. Ei se asteapta ca tinta de inflatie a BNR pentru 2008, de 4,3%, sa fie depasita, astfel ca la finalul anului inflatia ar putea atinge 5-5,5%. Moneda nationala continua sa piarda teren in fata euro: BNR a anunta miercurea trecuta un curs de referinta de 3,7635 lei/euro, un nou maxim al ultimilor trei ani. Leul se depreciaza din cauza turbulentelor de pe pietele internationale si a cheltuielilor foarte mari inregistrate in ultimele luni ale anului trecut, dupa cum explica guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Tot analistii spun ca economia isi va inceti ritmul anul acesta, estimandu-se o crestere de 6,5%.

4. Ce trebuie sa faca investitorii romani pe BVB?

Cei mai multi brokeri sfatuiesc investitorii sa nu se lase influentati de scaderile de pe bursele mari si sa aiba in vedere datele fundamentale ale emitentilor, inainte de a vinde. Celor care vor sa intre pe piata, li se recomanda sa nu plaseze pe bursa toate economiile. Brokerii sustin ca actiunile au ajuns la preturi mici, care favorizeaza cumpararea.

5. Ce s-a intamplat cu bursele internationale?

Observatorii sunt de acord ca scaderile de saptamana trecuta sunt antrenate de situatia economiei americane. Este vorba, in primul rand, de criza de pe piata creditelor imobiliare din SUA, asa-numita criza a creditelor subprime (acordate persoanelor neeligibile), care a generat pana acum pierderi estimate la 300 miliarde de dolari, potrivit un studiu al Erste Bank. In al doilea rand, este vorba de temerile ca economia americana va intra anul acesta in recesiune.

6. Ce impact ar avea recesiunea americana?

SUA sunt cel mai mare consumator la nivelul economiei globale, situandu-se printre cele mai mari trei piete de desfacere din lume. Atunci cand economia SUA da semne de incetinire, americanii vor importa mai putin si vor cheltui mai putin. Exportatorii europeni si asiatici de bunuri de larg consum sunt primii care se panicheaza cand economia SUA da semne de oboseala.

Recesiunea inseamna o scadere a productiei si a investitiilor. Nu toti analistii sustin ca economia SUA ar putea intra in recesiune anul acesta. Analistii agentiei de rating Standard&Poor's estimeaza, de pilda, ca economia SUA nu va scadea, ci va creste cu o rata de 2%. Recesiune sau nu, este clar ca fondurile de investitii adopta o atitudine mai prudenta fata de pietele de capital, reevaluandu-si riscurile.

7. Ce masuri de redresare au luat americanii?

Pentru a impiedica recesiunea, banca centrala a Statelor Unite a redus saptamana trecuta rata dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale. Prin aceasta ajustare, Fed pariaza ca politica monetara va stabiliza economia SUA si, prin extensie, pietele mondiale. Fed spera ca incetinirea cresterii americane va tempera presiunile de preturi si salariale in asa fel incat banii mai ieftini sa nu declanseze o spirala inflationista.

8. Ce se va intampla cu dolarul?

Fara a estima o revenire in viitorul apropiat a dolarului, doi analisti americani, Rana Foroohar si John Sparks, scriu intr-un articol ca situatia nu este atat de grava, deoarece “majoritatea bunurilor financiare ale lumii si rezervele bancilor centrale sunt inca tinute in dolari si va fi nevoie de ani de zile pentru ca euro sa devina un adevarat rival”. Pentru majoritatea analisti este evident ca SUA au intrat intr-o noua era si ca nu mai pot domina lumea pe credit.

Integral in Money Express